Καλλιόπη Βέττα: Η μεγάλη φωνή της Αριστεράς. Ή αλλιώς: μια βουλευτής case study για τις αποφάσεις του Τσίπρα

Του Γ. Λακόπουλου

 Αν το πολιτικό τραγούδι ήταν ακόμη επί σκηνής ο σημερινός Μίκης Θεοδωράκης -αν θα μπορούσε να υπάρξει- στη θέση της Μαρίας Φαραντούρη θα είχε την Καλλιόπη Βέττα- που έχει τραγουδήσει άλλωστε Μίκη μαγικά.

Οι διαστάσεις της φωνής αυτής της σπουδαίας τραγουδίστριας θα έφτανε το ίδιο στη ψυχή των σημερινών αποφασισμένων που δεν τα παρατάνε ποτέ.

Αλλά  δεν είναι μόνο αυτό που την ξεχωρίζει. Υπάρχει κάτι που την καθιστά  πρότυπο προς μελέτη για τον Αλέξη Τσίπρα- του οποίου είναι βουλευτής από τον περασμένο Ιούλιο. Ας το δούμε με προσοχή:

 Το όνομα της Βέττα ήταν στο ψηφοδέλτιο τη ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Κοζάνης.  Στην προηγουμένη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ από τους πέντε βουλευτές του νομού είχε τους τέσσερις. Κυβερνητικοί βουλευτές ήταν πάλι υποψήφιοι και η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο εθνικό ποσοστό του και πολύ κοντά σε ό,τι είχε πάρει το 2015  στον ίδιο νομό.

Καθώς ο εκλογικός νόμος έπαιξε το παιχνίδι ανάποδα αυτή τη φορά  και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το υψηλό ποσοστό πήρε μόλις μια έδρα, θα περιμένει κανείς ότι θα πήγαινε σε κάποιον από του τέσσερις βουλευτές.

Κάτι δούλεψε αλλιώς και στα έδρανα του κόμματος στη σημερινή Βουλή εκπροσωπεί την  Κοζάνη η Καλλιόπη Βέττα.

 Μπορούμε να το αναλύουμε ώρες. Αλλά τίποτε δεν θα αλλάξει. Οι πολίτες  δεν ψήφισαν τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ  και ό,τι τον εκπροσωπούσε.

Ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα και η Βέττα ήταν η αυθεντική απεικόνιση της εντολής να αλλάξει το κόμμα τους. Καμιά άλλη εξήγηση δεν έχει πολιτικό περιεχόμενο.

Και από αυτή την άποψη η νέα βουλευτής οδηγεί τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις αποφάσεις που πρέπει να πάρει στην κρίσιμη συνεδρίαση με τις φράξιες της κομματικής γραφειοκρατίας απέναντί του.

Η Καλλιόπη Βέττα δεν είναι μια επώνυμη που έπεσε με αλεξίπτωτο στην πολιτική. Δεν εξελέγη ως»περσόνα». Βέρα Κοζανίτισα, μετα-διαμαντοπουλικού τύπου,  «τοπική» μουσικός πριν ανοίξει τα φτερά της στη μεγάλη καριέρα, η πρώην γυμνάστρια προέρχεται από προοδευτική οικογένεια και συνδύαζε πάντα την καλλιτεχνική σταδιοδρομία με την πολιτικοποίηση- αγωνιζόμενη από μαθήτρια με την Αριστερά.

Με μεστό λόγο,  προσωπική ευπρέπεια και χαμηλούς τόνους, με αέρα δημόσιας παρουσίας, ήθος, δημιουργικό πνεύμα, κοινωνική αποδοχή πέραν του κόμματός της, το 2014 εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής- στην πρόδρομη νίκη που άνοιξε το δρόμο προς την επικράτηση στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Περιφερειακή Σύμβουλος, μέλος της  Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας,  της  Ένωσης Περιφερειών, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων  της Παραολυμπιακής  Επιτροπής, Πρέσβειρα για 3η χρονιά, του #Beactive – της Κομισιόν για τον Μαζικό Αθλητισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπή  και τώρα βουλευτής.

Αν  ο Τσίπρας σκοπεύει να παραγγείλει το άγαλμα του στελέχους που χρειάζεται στο εξής το κόμμα του, καλύτερο μοντέλο από την Καλλιόπη Βέττα δεν θα βρει. Νέα, συγκροτημένη, ταλαντούχα, μαχόμενη και παρούσα  στα μέτωπα που διαμορφώνονται οι συνειδήσεις των ανθρώπων της γενιάς της.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρει πιο εύκολα τις απαντήσεις στα διλήμματα  τον απασχολούν, απέναντι στους μηχανισμούς της Κουμουνδούρου. Θα  διακρίνει εύκολα με ποιους να πάει και ποιους να αφήσει, τι είδους κόμμα να διαμορφώσει και σε ποιους να απευθυνθεί για να πλειοψηφήσει, αν δει τη Βέττα -που θα κάθεται ενώπιον του στη συνεδρίαση, σαν συστημένη επιστολή που του έστειλαν οι Κοζανίτες.

 Βεβαίως πήρε και άλλες τέτοιες επιστολές, αλλά εδώ ο φάκελος είναι ανοιχτός και τον διαβάζουν όλοι…