Το πολιτικό δράμα του ΣΥΡΙΖΑ: Με τον Κασσελάκη -προς το παρόν- δεν κερδίζει, αλλά χωρίς αυτόν μπορεί να είχε μονοψήφιο ποσοστό

Του Νίκου Λακόπουλου


Με το τρίπτυχο «σύγχρονη πατριωτική Αριστερά» ο Στέφανος Κασσελάκης όπου σταθεί και όπου βρεθεί αποφεύγει να μιλήσει για Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ έχει απαντήσει στο ερώτημα της επανίδρυσης του κόμματος με τον όρο «ανασυγκρότηση».

Στο ερώτημα αν είναι αριστερός ο Κασσελάκης απαντά ότι «η Αριστερά είναι μία στάση ζωής και ένας αξιακός κώδικας» και ίδιος είναι ένας «σύντροφος» -μια λέξη που επαναλαμβάνει διαρκώς- και όχι ένας «ξένος» που είδε φως και μπήκε.

Με τη συνέντευξή του στο Star ο Στέφανος Κασσελάκης εμφάνισε ένα μεστό λόγο κάποιου που ζυγίζει τις λέξεις του που έχει κατανοήσει τι συμβαίνει με την ελληνική οικονομία και τι πρέπει να γίνει με το κόμμα και τη σχέση του με την κοινωνία.

Δεν μιλά για Κεντοαριστερά, αλλά για πατριωτική Αριστερά κάνοντας αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ανδρέα Παπανδρέου κι έχοντας αρχίσει την πολιτική του πορεία από τον τάφο του Βενιζέλου και μια επίσκεψη στην Μακρόνησο.

Η απόφαση να διατηρήσει τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας δηλαδή στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή είναι κομβικής σημασίας ενωτική κίνηση.

Σε μια κίνηση αξιοπρόσεκτη επιδιώκει συνάντηση με τον Νίκο Φίλη και συναντήθηκε με τους Θεοχαρόπουλο και Καλπάκη που καρατόμησε άγαρμπα.

Για την αναθεώρηση του άρθρου 16 δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, χωρίς να διαφωνεί με τις συμπράξεις των ΑΕΙ με ξένα πανεπιστήμια κύρους -μια θέση που δείχνει ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει τις «κόκκινες γραμμές» του κόμματος.

Φαίνεται να μην ανησυχεί που δεν θα είναι στη Βουλή ίσως και να προτιμά να απέξω: «Όχι, δεν είναι πρόβλημα. Είναι και μια ανακούφιση για εμένα που υπάρχει ο κ. Φάμελλος γιατί είναι τόσο το έργο που πρέπει να έχουμε έναν πραγματικό επιστήμονα. Να είμαι έξω στην κοινωνία και να φέρουμε τη δική μας ΚΟ από τους κλειστούς διαδρόμους της Βουλής μέσα στην κοινωνία».

“Ο ΣΥΡΙΖΑ και η γείωση στην κοινωνία”

«Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει γείωση στην κοινωνία. Τα νέα μέλη να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής. Θα σεβαστώ 100% και το Καταστατικό μας και τα συλλογικά όργανα. Τα μέλη του κόμματος, οι ΟΜ πρέπει να συμμετέχουν σε αυτά. Πρέπει να δώσουμε φωνή στην κοινωνία».

Ο «Στέφανος» στην πρώτη επαφή του με τα μέσα ενημέρωσης μάλλον τα πήγε καλά και οι επικρίσεις αφορούν τα «ακροβατικά» του -μέρος του σόου που τον έφερε στην ηγεσία του κόμματος.

Η “Κασελιάδα” θα συνεχιστεί με το επεισόδιο «Ο Κασσελάκης στο στρατό» και η διάσπαση μπορεί τελικά να μην υπάρξει -με πιθανές αποχωρήσεις μόνο.

Αν η «Ομπρέλα» επιχειρήσει έξοδο θα πρέπει να μετρήσει τις δυνάμεις της κι αν από εσωκομματική αντιπολίτευση γίνει ομάδα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή πτώση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κυβέρνησης και άνοδο του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, αλλά μπορεί να είναι νωρίς ακόμα.Αν με σαράντα χιλιάδες νέα μέλη -και αποχώρηση άλλων τόσων- η απήχηση στο εκλογικό σώμα παραμένει η ίδια μπορούμε να φανταστούμε ότι χωρίς την εισβολή του Κασσελάκη -και όσους εκφράζει- στην πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα με την ηγεσία της Αχτσιόγλου μπορεί να είχε πλέον μονοψήφιο ποσοστό.

Δεν γνωρίζουμε τι θάλεγε  Ανδρέας Παπανδρέου για τον θαυμαστή του που φέρνει τα πάνω-κάτω στην δημοκρατική παράταξη, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας -που έβαλε το χέρι του όταν τον ανακάλυψε, αν δεν οργάνωσε την εκλογή του -όπως θέλουν πολλοί- μάλλον το απολαμβάνει.