Βαρίδι ήδη για τον ΣΥΡΙΖΑ – και τη χώρα- ο Κασσελάκης: Φέρεται σα να του έχει παραδοθεί η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία για παλαβομάρες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η παράσταση φαίνεται να παίρνει πρόωρο τέλος. Οσοι πίστευαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει  εκλέγοντας στην ηγεσία του έναν άγνωστο και άσχετο με το χώρο του «περφόρμερ» αγνώστων λοιπών στοιχείων αρχίζουν να απογοητεύονται.

Οι πρώτες δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος και του ιδίου είναι απογοητευτικές.  Ούτε καν την παράδοση που θέλει τον νεοεκλεγέντα αρχηγο να έχει σε πρώτη φράση συμπάθειες στην κοινή γνώμη, προς όφελος του κομμα του, δεν επιβεβαιώθηκε.

Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ, της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ  ,  συνοδεύτηκαν με πλειοψηφική αποδοχή τους στη κοινή γνώμη. Στη περίπτωση Κασσελάκη η πλειοψηφία είναι απορριπτική και αυτό   συρρικνώνει περισσότερο ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Καθόλου περίεργο.  Εσχάτως τα κομματικά μέλη ου ΣΥΡΙΖΑ ζουν μια ψευδαίσθηση: ότι η εκλογή του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε πολιτική κοσμογονία,  λόγω της… συμμετοχής.

 Στην πραγματικότητα ήταν μια μάλλον περιθωριακή υποθεση- που δεν απασχόλησε  ευρύτερα στρώματα.  Άλλωστε και οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί: στην εκλογή Κασσελάκη μετείχαν λιγότεροι από ένας στους έξι ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και πάντως λιγότεροι από την αντιστοιχη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ προ διετίας.

 Η εξήγηση είναι προφανής: το προσωπικό ύφος και τα γενικά  χαρακτηστιστικα του  εκλεκτού της κομματικής βάσης έχουν εξοργιστικά στοιχεία. Συμπεριφέρεται  σαν ο «τρελός του  χωριού», ή νομίζει ότι του έχουν παραδοθεί η χώρα και η Γ Ελληνικη Δημοκρατία για να κάνει τις παλαβομάρες του.

Δεν γνωρίζει  τους  θεσμικούς κανόνες της χώρας και δεν δείχνει διάθεση να τους μάθει και τους τηρήσει. Το ιλαροτραγικό βίντεο από τη Βουλή, της οποίας δεν είναι μέλος,  συμπλήρωσέ τις αντίστοιχες δημόσιες εμφανίσεις του και του έδωσε τα χαρακτηριστικά της προβληματικής φούσκας.

 Πολιτικά κενόςκαι προβληματικό πρόσωπο

Οι ανοησίες που εκστομίζει, επιχειρώντας να παραστήσει τον …ηγέτη και τον αριστερό,  είναι κατώτερες και από το διασκεδαστικό περιεχόμενο των φτηνών επιθεωρήσεων στο θέατρο.

Ευλόγως το βεληνεκές της δημόσιας παρουσίας του είναι περιορισμένο καθώς δεν μπορεί να κάνει τίποτε πέρα από τους εντυπωσιασμούς μέσω του Διαδίκτυου και της τηλεόρασης.

Ο ίδιος είναι πολιτικά κενός, αλλά και προβληματικό πρόσωπο, που δεν έχει να δώσει εξηγήσεις για πολλά -και το αποφεύγει.  Στο γενικό πληθυσμό η ανάδειξη του έχει κόστος  για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο επόμενο διάστημα θα είναι  βαρύτερο καθώς υπάρχουν κενά στο προφίλ του.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το επιτελείο του είναι απλώς υποσύνολο του προβληματικού επιτελείου που οδήγησε σε συντριβή τον Τσίπρα. Πρόσωπα χωρίς πολιτικό  εκτόπισμα περιβάλλουν την τριανδρία Κασσελάκης – Πάππας- Πολάκης και προεξοφλούν την πτωτική πορεία του κόμματος και τη διάσπασή του. Ήδη είναι προφανές ότι τον νέο αρχηγό θέλουν οι Συριζαίοι, αλλά όχι η κοινωνία.

Τα ερωτήματα που τον περιβάλουν κάνει πολλούς να μιλούν  για το άδοξο τέλος του  ΣΥΡΙΖΑ, αφού παρέδωσε κα κλειδιά σε κάποιον που δεν έχει σχέση με τη Αριστερά, τους κοινωνία , τους λαϊκούς αγώνες και την…πολιτική, την οποία κατά δήλωσή του… τώρα μαθαίνει.

Ο Κασσελάκης έχει άκομψες εκδηλώσεις θράσους, που φθάνουν ως το σημείο να εντάσσει στην άσκηση του ρόλου του και την… οικογένειά του: τον  καταδικασθέντα για απάτες, πατέρα του, τον σύντροφό του, αλλά και τη…σκυλίτσα του. Σα να διοικούν όλοι μαζί το κομμα, κατά τα κέφια τους. Ακόμη και στη συνέντευξη στο Star είχε μαζί του  τον σύντροφό του, τον πατέρα του και τη Farley.

Το έργο δεν κόβει εισιτήρια

 Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την κακόγουστη δημόσια συμπεριφορά δεν έχει δώσει απαντήσεις για το παρελθόν του. Ελάχιστοι πείθονται π.χ.  από διευκρινίσεις του για τον τραπεζικό δανεισμό του με «προσωπική εγγύηση» στην Αμερική, δια του οποίου έγινε  πλοιοκτήτης. Την ακριβή απασχόλησή στη Goldman Sachs και την αποχώρηση του, τις σχέσεις του με το Ίδρυμα Νιάρχου, και άλλα θέματα που ο ίδιος παρουσίασε, μάλλον πρόχειρα και με τρόπο που αμφισβητείται.

Η περιουσιακή του κατάσταση δεν είναι γνωστή , όπως δεν είναι και αν κατέχει Αμερικανό διαβατήριο και με ποιους όρους.

Δεν δείχνει  ικανός για πολιτική αντιπαράθεση.  Είναι ο νικητής σε μια εσωκομματική διαδικασία  αλλά οι απαιτήσεις μέχρι να γίνει και πολιτικός είναι πολλές και δεν καλύπτονται από την τις αντιλήψεις του και τις πρακτικές του.

 Παπαγαλίζει όσα τον προετοιμάζουν να μπει δημοσίως αλλά διαρκώς αναδεικνύονται προβλήματα που τον αφορούν. Π.χ. η υποχρέωση του για την -περιορισμένη- στρατιωτική θητεία του ως Έλληνας του εξωτερικού. Τώρα «είναι πολύ χαρούμενος» που θα υπηρετήσει, αλλά την έχει ξεχάσει ως υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Απ’ ό,τι φαίνεται το έργο «Ο Κασσελάκης αρχηγός» δεν κόβει εισιτήρια και θα κατεβεί πριν την ώρα του.  Ο άνθρωπος είναι για τα πανηγύρια και νομίζει ότι τον έντυσαν βασιλιά σε κάποια χώρα της φαντασίας του.

Με πυρήνα άσκησης της κομματικής προεδρίας από κοινού με την οικογένειά του, την παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ στον άξονα Παππά- Πολάκη και με όσα κουβαλάει ο ίδιος από το παρελθόν του είναι κιόλας βαρίδι . Όχι μόνο για τον  ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά και για τη χώρα, δεδομένου ότι είναι επικεφαλής του κομματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η άγνοια στοιχειωδών κανόνων της πολιτικής, η αυθαιρεσία, η κάλυψη πίσω από ακίνδυνες διαδικτυακές εμφανίσεις, η έλλειψη  σεβασμού σε θεσμούς, η μεγαλομανιακή ρητορική και η ασυναρτησία που εμφανίζει ως καινοτομία, θα κάνουν σύντομα όσους τον ανέδειξαν αβασάνιστα να αναζητήσουν τρόπο  για  να τον ξεφορτωθούν- μαζί με την κομπανία του.