Οι χίμαιρες του ΣΥΡΙΖΑ και το φράγμα της Μεσοχώρας

 

Του Νίκου Γαλάτη

Τις διαδικασίες για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, για το οποίο ήδη έχουν δαπανηθεί 450 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα 20 για να ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση δεν συζητά το ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου, ένα εγχείρημα που καταγράφεται πλέον ως μία “χίμαιρα” και το οποίο λειτούργησε επί χρόνια ανασταλτικά για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο κ. Σκουρλέτης που επισήμανε ότι  έχει ήδη δρομολογηθεί η σύσταση επιτροπής, από κοινού με τη ΔΕΗ, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την λειτουργία του φράγματος.

Κι όμως δεν έχουν περάσει ούτε δυο χρόνια από όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε με την λειτουργία του φράγματος αφού “τμήματα του εν λόγω έργου βρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή του δικτύου NATURA 2000”. Η αδειοδότηση ήταν -τότε- παράνομη. “Με άλλα λόγια, μέχρι να αποφευχθεί τελεσιδίκως η μνημονιακή υποχρέωση για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια προστασίας τόσο του περιβάλλοντος όσο και της δημόσιας περιουσίας.

“Στην πραγματικότητα η «αυτόνομη» προώθηση του φράγματος της Μεσοχώρας, δεν αναμένεται να λύσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πλην ίσως των απαιτήσεων κερδοφορίας των κάθε είδους εργολάβων. Τα μεγάλα φράγματα με τους γιγάντιους ταμιευτήρες, εντάσσονται στο άγριο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης έλεγε τότε ” που δεν ενδιαφέρεται ούτε για τη διατήρηση των φυσικών πόρων ούτε για τα δικαιώματα των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα αυτής της λογικής”.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση προωθεί το “άγριο καπιταλιστικό μοντέλο” με …συνέπεια λόγων και έργων. Ή πως ήταν κι αυτό – η ευαισθησία για το περιβάλλον- μια αυταπάτη.