Κατερίνα Γκαγκάκη, ο ξεπεσμός

Της Σοφίας Γιαννακά

Η Κατερίνα Γκαγκάκη ευτέλισε τον εαυτό της, τις γυναίκες, την τηλεόραση, αλλά και τον Κώστα Μπακογιάννη παρεμβαίνοντας με χυδαία σχόλια στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα στον ΣΚΑΪ.

Δεν είμαι η μόνη, φυσικά, που κάνει αυτή τη διαπίστωση. Και ξεχωρίζω την Γκαγκάκη από την υπόλοιπη παρέα γιατί είναι εκλεγμένη και δημόσιο πρόσωπο. Η Γκαγκάκη συμμετείχε γελώντας και κάνοντας σεξιστικά και απαράδεκτα αστεία (;) μετά τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε φοιτήτρια στη Θεσσαλονίκη.

Η ξανθιά του Κολεγίου και του LSE Κατερίνα Γκαγκάκη είναι σήμερα μια από τους τηλε-μαϊντανούς που βγάζουν το ψωμί τους στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, είναι επιλογή της. Εκπομπές που όλο και πληθαίνουν, με παρουσιαστές που κάνουν καριέρες με ελλιπή ελληνικά, πασάροντας όλη μέρα με δήθεν άνετο αλλά ουσιαστικά εκχυδαϊσμένο τρόπο τα πιο basse classe θέματα της επικαιρότητας. Συνειδητά προτιμούν τα κατινίστικα ερωτικά, τις μοχθηρίες, τον αφρό του ασήμαντου και τον πάτο του τηλεοπτικού βαρελιού εν γένει. Υμνούν μια ξετσίπωτη Ελλάδα που έχει τάσεις προς έναν κατήφορο αντιαισθητικό.

Η εν λόγω εκπομπή έχει τηλεθεατές, αλλιώς δεν εξηγείται ότι ο ΣΚΑΪ τη συντηρεί. Συνοψίζω τι έγινε πρόσφατα: σε μια από αυτές τις εκπομπές, το πάνελ Λιάγκα σχολίαζε την είδηση ότι ένας νεαρός εκτόνωσε τις σεξουαλικές του ορμές στην πλάτη άτυχης φοιτήτριας που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα και διάβαζε. Οι παρουσιαστές άρχισαν να γελάνε, ο Γιώργος Λιάγκας είπε «ε ναι, ρε παιδιά, στην πλάτη, αφού ήταν από πίσω, πώς θα πάει μπροστά, θα κάνει γκελ;», ενώ η Ελένη Τσολάκη ρωτούσε «υπήρχε συναίσθημα ανάμεσα στους δύο;». Στο μεταξύ η Γκαγκάκη επαύξανε και εικονογραφούσε τη σκηνή με σχόλια του τύπου «εκτοξεύτηκε ένα μέτρο;», «έσταζε το ταβάνι;».

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρήσαμε αυτή την εκπομπή εξευτελισμό της ιδιωτικής τηλεόρασης αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η ΕΣΗΕΑ (υποτίθεται) θα αναλάβει τον Λιάγκα, ενώ όλο το πάνελ το περιέλαβαν τα social media. Η βλαχομπαρόκ κουλτούρα, ο σεξισμός, η αμορφωσιά, η έλλειψη στοιχειώδους επιπέδου, η «πλάκα» με το σοβαρότατο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, όλα τα είπαν οι σοκαρισμένοι χρήστες του Διαδικτύου.

Για την Γκαγκάκη, όπως είπα, χρειάζεται ειδική μνεία. Είναι από τον περασμένο Μάιο εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος του Κώστα Μπακογιάννη (4η στη σειρά) με 5.923 ψήφους! Εξ αυτού ορίστηκε υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης (το οποίο, μεταξύ άλλων, διοικεί και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου) και, νομίζω, αναπληρώτρια πρόεδρος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84.

Μπορεί η Κατερίνα Γκαγκάκη, μετά από αυτή τη δημόσια γελοιοποίηση, να συνεχίσει στη θέση της, στον δήμο, σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Ο Κώστας Μπακογιάννης δεν θα έπρεπε να έχει πάρει θέση για το συμβάν, κάποιος από τον δήμο Αθηναίων να δηλώσει τουλάχιστον σοκαρισμένος από τον ξεπεσμό; Μπορεί η κυρία Γκαγκάκη να εκπροσωπήσει τον πολιτισμό και τις τέχνες με αυτό το προηγούμενο; Σκεφτείτε τα πρόσωπα που διοικούν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή κ.λπ. να κάνουν αντίστοιχα σχόλια δημοσίως. Δεν γίνεται να κατηγορούμε πάντα άλλους για τον εκχυδαϊσμό και να κλείνουμε τα μάτια στη χονδροειδή και σεξιστική αμετροέπεια. Αυτή τη φορά η ευθύνη είναι στον Κώστα Μπακογιάννη.

Υ.Γ.: Εξι ώρες αργότερα, η Κατερίνα Γκαγκάκη παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της στον Δήμο Αθηναίων και ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έκανε δεκτή την παραίτησή της.

Πηγή: iefimerida.gr