Κοινωνία δύο ταχυτήτων

Του Ισίδωρου Λω

Στην αρχή δεν το πίστευαν ούτε οι ίδιοι οι γιατροί. Θεώρησαν πως έχουν να κάνουν με φάρσα, ότι είναι κάποιο fake news. Δυστυχώς όμως, είναι αλήθεια.

Ο διοικητής τους νοσοκομείου ‘Ευαγγελισμός’, με αφορμή την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού τελικού ποδοσφαίρου Conference Cup στο γήπεδο OPAP ARENA, ενημερώνει με επίσημο έγγραφο ότι το νοσοκομείο τίθεται σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα τις μέρες 28, 29, και 30 Μαΐου, για την αντιμετώπιση των VIP επισκεπτών φιλάθλων που θα διαμένουν στα ξενοδοχεία ‘Μεγάλη Βρετάνια’, ‘Grand Hyatt’, και ‘Marriot Athens’.

Τα περιστατικά, τα οποία αν προκύψουν προφανώς θα είναι επείγοντα, αφού κανένας άνθρωπος που έρχεται στην Αθήνα για δυο τρεις μέρες να δει τελικό ποδοσφαίρου, δεν θα έχει προγραμματίσει επίσκεψη ρουτίνας σε νοσοκομείο για να κάνει κάποιες απλές εξετάσεις, θα καταγράφονται σε ξεχωριστή λίστα στο γραφείο κινήσεως, και θα έχουν οι VIP απόλυτη προτεραιότητα στην εξέταση τους και σε ότι άλλο χρειαστούν.

Δηλαδή, με απλά λόγια. Αν είσαι ένας απλός μικρομεσαίος πολίτης, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, αν είσαι λαός τέλος πάντων, κινδυνεύεις να μπλέξεις με τα ράντζα, με την ταλαιπωρία για να εξεταστείς, με το στρίμωγμα, με τις αναμονές, και φυσικά μ ένα υγειονομικό προσωπικό που πραγματικά κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς.

Αν είσαι πλούσιος, άσχετα με το τι πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζεις, έχεις προτεραιότητα, και όλες οι υπηρεσίες του νοσοκομείου θα πρέπει να είναι πανέτοιμες να σε εξυπηρετήσουν.
Αυτή τη λογική έχει το έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα.

Πιθανόν να αναρωτιέται κανείς, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον γενικότερο πολιτικό σχεδιασμό της και σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα, συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο;

Άραγε είναι μια τόσο διχαστική ταξική κυβέρνηση υπέρ των ισχυρών; Μήπως φταίνε οι ακραίες δεξιές ιδεοληψίες που κουβαλάει πάνω της και ο βαλκανικού τύπου αντικοινωνικός Θατσερισμός, θεωρία πάνω στην οποία βασίζονται οι επιλογές της; Μήπως απλώς αυτή η αγκυλωμένη Δεξιά, έχει απωθημένα με την μεταπολίτευση και τις δημοκρατικές κατακτήσεις και βρίσκει τώρα, σε μια εποχή που κυριαρχεί το δεξιόστροφο no politica, ευκαιρία να εκδικηθεί;

Πολλά μπορούμε να σκεφτούμε, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τον κόσμο να εθιστεί στην ιδέα της κοινωνίας των δύο ταχυτήτων.

Θέλει να πείσει ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι κάτι το φυσιολογικό. Οι οικονομικά ισχυροί μπορούν να τα έχουν όλα, ενώ τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα πρέπει να αρκούνται σ ένα pass και να λένε ευχαριστώ αν τους δοθούν κάποια ψίχουλα. Οι πλούσιοι να έχουν όλες τις υπηρεσίες στα πόδια τους, ενώ οι φτωχοί είναι λογικό να ταλαιπωρούνται.

Αυτά πρεσβεύει η σημερινή Νέα Δημοκρατία και θέλει να τα επιβάλλει ως γενική αλήθεια, ως κανονικότητα. Εκπαιδεύει και καθοδηγεί μεθοδικά την πλειοψηφία των πολιτών σε αυτή την αντίληψη.

Κοινωνία δύο ταχυτήτων. Οι VIP προηγούνται σε όλα, ενώ οι πολλοί πρέπει να έχουν μειωμένες προσδοκίες.

Αυτή η νοσηρή κατάσταση δεν θα αλλάξει γρήγορα, αλλά όταν έρθει η στιγμή και αλλάξει, θα έχουμε ήδη χάσει πάρα πολλά.

Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Χίου