Κυρία εισαγγελέα, ελπίζουμε οι πλημμύρες να μη γίνουν υποκλοπές…

Του Γιώργου Καρελιά

Ελπίζουμε η έρευνα που διάταξε η νέα εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη να μην καταντήσει σαν την αντίστοιχη για τις υποκλοπές. Έτσι ώστε να έχουν αξία οι διαβεβαιώσεις περί «ανεξάρτητης δικαιοσύνης».

Η δικαιοσύνη στις δημοκρατικές και ευνομούμενες χώρες είναι ανεξάρτητη εξουσία. Έτσι λέει και το δικό μας Σύνταγμα. Και γι’ αυτό είναι, θεωρητικά, το αποκούμπι των πολιτών. Και γι’ αυτό (πρέπει να) ελέγχει τις πράξεις, τις παραλείψεις και τα σκάνδαλα της εκτελεστικής εξουσίας.

Βεβαίως, οι επικεφαλής των ανώτατων δικαστηρίων και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (δι)ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένοι να δρουν έτσι ώστε να είναι αρεστοί ή για να εξυπηρετούν τις επιδιώξεις των κυβερνήσεων.

Ο πολύ θεωρητικός αυτός πρόλογος μπορεί να μην έχει καμιά σημασία. Μου έρχεται, όμως, στο νου κάθε φορά που ακούω ότι για μια υπόθεση μεγάλου ενδιαφέροντος έγινε «παρέμβαση εισαγγελέα» που «διέταξε έρευνα». Και ομολογώ ότι κουμπώνομαι. Θα φανεί στη συνέχεια γιατί.

Η χώρα συγκλονίζεται από τη τραγωδία των πλημμυρών στη Θεσσαλία. Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου(επελέγη πριν από ενάμιση μήνα από το υπουργικό συμβούλιο) διέταξε έρευνα και την ανέθεσε όχι σε έναν αλλά στους εισαγγελείς όλων των νομών της περιοχής. Διαβάστε εδώ αναλυτικά την εισαγγελική εντολή. Μια χαρά φαίνεται και δεν έχουμε να πούμε τίποτα προκαταβολικά.

Θα κάνουμε μόνο μια επισήμανση και θα εκφράσουμε μια ελπίδα:

Η επισήμανση: Οι έρευνες πρέπει να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται με βιασύνη, αλλά ούτε και να βαλτώνουν. Και οι πολίτες κάποια στιγμή πρέπει να ενημερώνονται για το τι απέδωσαν.

Έχει παρέλθει ένας και πλέον χρόνος από τότε που ξέσπασε η σκανδαλώδης υπόθεση των υποκλοπών. Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε υποσχεθεί ότι η έρευνα θα προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό και θα φέρει αποτελέσματα. Ο κ. Ντογιάκος έφυγε από τη θέση του (συνταξιοδοτήθηκε), αλλά δεν είπε τίποτα για την έρευνα αυτή. Ουδείς γνωρίζει τι γίνεται. Δημοσιογράφοι, βουλευτές, αρχηγοί κομμάτων ρωτάνε, αλλά ουδείς φιλοτιμείται να δώσει μια απάντηση. Μήπως τη χρωστάει η διάδοχος του κ. Ντογιάκου;

Και η ελπίδα: Ελπίζουμε, λοιπόν, η σημερινή έρευνα, που διάταξε η νέα εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη να μην καταντήσει σαν την αντίστοιχη για τις υποκλοπές.

Έτσι ώστε να έχουν αξία οι διαβεβαιώσεις περί «ανεξάρτητης δικαιοσύνης». Να μπορούμε να απαντούμε «ναι» στο ερώτημα «έχετε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη;». Και να μην κουμπωνόμαστε όταν ακούμε το συνηθέστατο «διετάχθη έρευνα σε βάθος»…

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 24 7