Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι έπεσαν οι τιμές στα λαχανικά και τα φρούτα; Θυμάται ποιες ήταν πέρυσι οι τιμές;

Εδώ σε θέλω κάβουρα… Βρείτε σε ποιους ανήκουν οι ακόλουθες σκέψεις: «Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για όλον τον καιρό» και «Μπορώ να τους κοροϊδεύω όλους για πάντα και να με ψηφίζουν πάντα».

Για να μην το βασανίζουμε: η πρώτη στον Αβραάμ Λίνκολν, αν τον έχετε ακουστά και είναι κάπως παλαιότερη – 1958 – η δεύτερη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη διατυπώνει διαρκώς – πιο πρόσφατα ήταν στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη.

Η επίσκεψή του σ’ ένα χώρο που δεν του είναι και πολύ οικείος, ήταν απλώς επανάληψη της μεθόδου: «Πήγαινε σ’ ένα σούπερ μάρκετ – με κάμερες και τον Σκρέκα από δίπλα – πες τους πως οι τιμές πέφτουν και κανείς δεν θα σου ζητήσει τον λόγο επειδή συμβαίνει το αντίθετο».

Αυτή τη φορά βρέθηκε στην πηγή που εφοδιάζει τα καταστήματα τροφίμων. Και με ύφος που δεν σήκωνε αντίλογο είπε: «Διαπιστώνω ότι σε μία σειρά από προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, έχουμε τιμές χαμηλότερες από πέρυσι».

Πώς ακριβώς το «διαπίστωσε»; Θυμάται ποιες ήταν τον περασμένο χρόνο οι τιμές; Δεν ονομάτισε ποια φρούτα και λαχανικά είναι φτηνότερα από πέρυσι, μάλλον γιατί δεν ξεχωρίζει τα μήλα από τις ντομάτες και τα μπρόκολα από τα μαρούλια.

Ακολούθησαν κάτι ακατάληπτα – του τύπου: «όσο καλύτερα λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο περισσότερο επενδύουν και οι προμηθευτές μας σε υποδομές logistics» – και συνέχισε με το σουξέ του στο ψέμα αυτή την περίοδο:

-«Έχουμε για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται».

Περιέργως δεν έφερε πάλι ως παράδειγμα τη «μείωση τιμής στο βρεφικό γάλα» που είναι το μότο του, ίσως γιατί του είπαν ότι δεν ανήκει στα είδη που διακινεί η συγκεκριμένη αγορά.

Είχε όμως κάτι καλύτερο: «Να περάσουμε όλες και όλοι τις διακοπές του Πάσχα με χαμόγελο και απολαμβάνοντας όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για τα τυπικά πασχαλινά προϊόντα».

Ούτε που είχαμε υποψιαστεί ότι στην οικογένειά του περιμένουν να πέσουν οι τιμές για να περάσουν «με χαμόγελο» τις… «διακοπές» (!) του Πάσχα. Πόσω μάλλον ότι μπορεί να τον έστειλε στη αγορά η Μαρέβα για να ξέρει από που συμφέρει να ψωνίσει τα «τυπικά».

Στον πραγματικό κόσμο, την ίδια μέρα που μιλούσε για την «κάμψη» των τιμών, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και η Eurostat ανακοίνωσαν ότι ο πληθωρισμός ανέβηκε κι άλλο τον Μάρτιο. Και το βράδυ, ακόμη και στα πιο φιλοκυβερνητικά κανάλια υπήρχαν ρεπορτάζ με τίτλους «καλπάζουν οι τιμές», «πανάκριβο το πασχαλινό τραπέζι» και άλλα συναφή.

Τελικά με την παρουσία του στη Λαχαναγορά, ο Πρωθυπουργός απέδειξε – ξανά – ότι ο μακαρίτης ο Λίνκολν, να είναι καλά που κατάργησε τη δουλεία, αλλά από πολιτική ήταν σκράπας: Μπορείς να εξαπατάς τους πάντες διαρκώς και μπροστά τα μάτια τους και μια χαρά να σε ψηφίζουν.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR