Το πρωί του Σαββάτου (28/8), το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα “είναι νεκρός”. Λίγη ώρα αργότερα, η οργάνωση, επιβεβαίωσε τον θάνατο του επί 32 χρόνια ηγέτη της, σε μία “προδοτική σιωνιστική αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας” και ορκίστηκε να συνεχίσει να μάχεται το Ισραήλ.
Είχαν προηγηθεί σφοδρά πλήγματα του ισραηλινού στρατού σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 91 την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Επτά κτίρια κατέρρευσαν εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το προσκείμενο στη Χεζμπολάχ τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar. Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ.
Την ώρα των βομβαρδισμών, ο Χασάν Νασράλα και άλλοι ανώτεροι ηγέτες της Χεζμπολάχ συγκεντρώνονταν σε ένα καταφύγιο, περίπου 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, σε μία γειτονιά εργατικής τάξης στο νότιο τμήμα της Βηρυτού.
Μαζί με τον ηγέτη της Χαμάς, οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν πολλούς ανώτερους ηγέτες της μαχητικής ομάδας. Παράλληλα, κατέστρεψε τις ηλεκτρονικές της συσκευές και εξαφάνισε μέρος του οπλοστασίου της. Η συνάντηση στο καταφύγιο ήταν και μία ευκαιρία για κάποιους ηγέτες να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το Ιράν τους εμπόδιζε να απαντήσουν πιο δυναμικά στο Ισραήλ.
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτύπησε το καταφύγιο με βόμβες περίπου 80 τόνων, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Η επίθεση έγινε με μια σειρά χρονομετρημένων, αλυσιδωτών εκρήξεων που είχαν σκοπό να διεισδύσουν στο υπόγειο καταφύγιο, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού.
Η επιχειρησιακή προετοιμασία του Ισραήλ για την επίθεση της Παρασκευής ξεκίνησε μήνες νωρίτερα για να αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές στην πρόσφατη ιστορία.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η WSJ, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζητούσαν σοβαρά τη δολοφονίας του Νασράλα τις τελευταίες ημέρες. Η ακριβής χρονική στιγμή της επίθεσης, όπως δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ήταν ευκαιριακή, έπειτα από πληροφορίες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών για τη συνάντηση των ηγετών της Χεζμπολάχ ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Δύο μήνες αργότερα, για να σκοτώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, χρειάστηκαν οκτώ αεροσκάφη, εξοπλισμένα με τουλάχιστον 15 βόμβες ενός τόνου, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικής κατασκευής BLU-109 με κιτ JDAM και ένα σύστημα καθοδήγησης ακριβείας. Αυτές οι βόμβες, γνωστές ως «bunker busters», μπορούν να διεισδύσουν σε υπόγεια πριν εκραγούν, όπως αναφέρουν οι New York Times, προσθέτοντας πως τον Μάιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αναστείλει την αποστολή βόμβων ενός τόνου στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των αμάχων στη Γάζα.
Στη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης, κύματα ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς βορρά, εισερχόμενοι στην πόλη. Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον Λίβανο. Η αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον Νασράλα άνοιξε μια νέα φάση στη σύγκρουση, σπέρνοντας φόβο και ανασφάλεια στο κοινό.
«Η γη σείστηκε κάτω από τα πόδια μας», δήλωσε η 42χρονη Φάντλα Κασέμ Σέιχ, η οποία καθόταν με την οικογένειά της στα σκαλιά του Τεμένους Μοχάμαντ αλ-Αμίν, στην άκρη της Πλατείας Μαρτύρων το Σάββατο το πρωί, αφού εγκατέλειψε το νότιο τμήμα της Βηρυτού. «Πώς μπορούν να ρίχνουν 20 τόνους βομβών σε γυναίκες και παιδιά;»
Ο Μούσα Μουράντ είχε φύγει από την πόλη του στο νότιο Λίβανο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, όταν άκουσε φήμες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα έπλητταν την πόλη, βρίσκοντας αρχικά καταφύγιο σε συγγενείς του που έμεναν στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Βηρυτού. Μετακόμισε σε ένα νέο διαμέρισμα με την επταμελή οικογένειά του την Πέμπτη.
«Υπάρχει μία ώρα που δεν μπορώ να θυμηθώ καθόλου τις λεπτομέρειες», είπε. «Το μόνο που θυμάμαι είναι τον ήχο του εδάφους που έτρεμε κάτω από τα πόδια μας».
Μετά τον θάνατο του Χάσαν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ για 32 χρόνια, οι εικασίες για το ποιος θα τον διαδεχθεί έχουν ήδη εξανεμιστεί, καθώς ο ξάδελφός του, Χασέμ Σαφιετντίν, είναι ο νέος επικεφαλής της οργάνωσης.
Ο Χασέμ Σαφιετντίν γεννήθηκε το 1960 στο χωριό Ντέιρ Κανούν εν Ναχρ, κοντά στην Τύρο του νότιου Λιβάνου. Μαζί με τον Νασράλα, σπούδασε θεολογία σε δύο σιιτικές θεολογικές σχολές, μία στη Νατζάφ του Ιράκ και μία στο Κομ του Ιράν. Η οικογένειά τους έχει ισχυρή θρησκευτική κληρονομιά, ενώ έχει επίσης παράξει σημαντικούς πολιτικούς του Λιβάνου.
Ο Σαφιετντίν είναι ήδη επικεφαλής του Συμβουλίου Τζιχάντ της Χεζμπολάχ και μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Σούρα. Έχει σημαντική επιρροή εντός της οργάνωσης και διαχειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις της. Όπως και ο ξάδελφός του, φοράει μαύρο τουρμπάνι, δηλώνοντας την καταγωγή του από τον Προφήτη Μωάμεθ, κάτι που ενισχύει την εικόνα του στους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ.
Οι οικογενειακές σχέσεις του Σαφιετντίν, όπως ο γάμος του γιου του με την κόρη του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή το 2020, ενισχύουν τη θέση του. Γνωστός για τις μαχητικές του απόψεις, σε πρόσφατη εκδήλωση στη Νταχίγια της Βηρυτού, εξέφρασε τη στήριξή του στη Χαμάς, λέγοντας ότι «τα όπλα μας και οι πύραυλοί μας είναι μαζί σας».
Ο Σαφιετντίν έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκράτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 και από τη Σαουδική Αραβία. Έχει επανειλημμένα επικρίνει τις ΗΠΑ, αποκαλώντας την κυβέρνηση Τραμπ “παράφρονα” και τονίζοντας πως δεν μπορεί να βλάψει την “αντίσταση”.