Μήνυση στην φον ντερ Λάιεν για συνέργεια στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Μήνυση κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την κατηγορία της «συνέργειας σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων» κατέθεσε το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο πρώην ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας στα Ηνωμένα Έθνη, Alfred de Zayas, δημοσίευσε μια δήλωση σχετικά με την πρωτοβουλία που ηγείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης (GIPRI) κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η άνευ όρων υποστήριξη της φον ντερ Λάιεν στο Ισραήλ (στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική) επέτρεψε να διαπράξει εγκλήματα πολέμου και συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα».

‘Η φον ντερ Λάιεν, με την ιδιότητά της ως Προέδρου της Επιτροπής, είχε αποτελεσματικό ρόλο στην πρόσβαση στη στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση στον ισραηλινό στρατό», επισημαίνοντας ότι «η φον ντερ Λάιεν δεν επέβαλε οικονομικές και στρατιωτικές κυρώσεις στο Ισραήλ και έκανε πολλές δηλώσεις που περιλάμβαναν πληροφορίες για την παροχή διπλωματικής υποστήριξης στο Ισραήλ».