Μαρία Σπυράκη: Tο έξυπνο πουλί…

Toυ Γ. Λακόπουλου

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πιστέψουμε  όσα καταγράφονται στα πρακτικά από τις συναντήσεις των ηγετών της ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Μάιο του 2018. Αλλά  δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την επιτυχία της  γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung  -και της “Καθημερινής” εν συνεχεία στα καθ’ ημάς- που βρήκαν πρόσβαση σ’ αυτά τα πρακτικά.

Αυτή είναι η δουλειά του δημοσιογράφου και η πρώτη που όφειλε να το ξέρει είναι μια πρώην δημοσιογράφος. Παρόλα αυτά η Μαρία Σπυράκη αντέδρασε με έναν τρόπο που έκανε περισσότερο πιστευτά τα αποκαλυπτόμενα και εξέθεσε περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσπαθώντας να  τον  προστατεύσει.  Υπήρχε καπνός, έριξε βενζίνη και τον έκανε πυρκαγιά…

Η Μαρία εκ χαρακτήρος είναι υπερκινητική και χειμαρρώδης, μιλάει πολύ, καταφεύγει σε εύκολες δικαιολογίες, έχει στερεότυπα – όπως π.χ. ” είμαι εκλεγμένη με τόσες χιλιάδες ψήφους»– που νομίζει ότι της εξασφαλίζουν προνόμια, αλλά  την οδηγούν σε αυτοεκτίμηση και δαγκώνει περισσότερο από όσο μπορεί να μασήσει…  Ήταν αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα την πατήσει. Συνέβη τώρα και πιάστηκε σαν το έξυπνο πουλί από τη μύτη.

Μέσα στον αιφνιδιασμό και την αμηχανία  της για τις αποκαλύψεις περί των συναντήσεων της με τον Ζάεφ επιτέθηκε στον  Μίχαελ Μάρτενς, που τις υπογράφει: “Παραμύθια της FΑΖ και του συγκεκριμένου δημοσιογράφου τα περί δεύτερης συνάντησης και μάλιστα ημέρα Σάββατο, όπου το ευρωκοινοβούλιο δεν λειτουργεί».

Έχουν και προηγούμενα. Όταν ο ίδιος δημοσιογράφος αποκάλυπτε το περασμένο καλοκαίρι ότι ο Μητσοτάκης  λέει σε Γερμανούς συνομιλητές του ότι δεν θα καταργήσει τη συμφωνία των Σκοπίων, η Σπυράκη τον κάλεσε “να ελέγχει καλύτερα τις πηγές του».

Ποιος λέει παραμύθια σ’ αυτή την υπόθεση μένει ανοιχτό. Τώρα πάντως δεν πρόκειται για πηγές και για πληροφορίες, αλλά για ντοκουμέντα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι όσα αναφέρει η FΑZ  ελέχθησαν μεταξύ των Σκοπιανών πολιτικών.

Από την επικαιρότητα προκύπτει ότι μόλις η κυρία κατάλαβε πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση και κινδυνεύει να χάσει το κεφάλι της  το έκανε χειρότερο: είπε μια ιστορία που δεν πίστεψε κανένας: είδε μόνο μια φορά τον Ζάεφ τυχαία, σε μια ουρά για καφέ και αντάλλαξαν δυο κουβέντες στο πόδι, παπαγαλίζοντας τις  θέσεις της ΝΔ για τη συμφωνία.

Η δικαιολογία είναι τόσο πρόχειρη ώστε δεν αντέχει σε κανένα τεστ αληθείας.  Τον Δεκέμβριο του 2017 δεν υπήρχε τίποτε στο τραπέζι, ώστε να πει αυτά που λέει ότι είπε. Η διαμεσολάβηση Νίμιτς ξεκίνησε το δεύτερο 15νθήμερο και τότε στις Βρυξέλλες δεν κυκλοφορούν ευρωβουλευτές λόγω των εορτών.  Άλλωστε  οι αρχηγοί κρατών ούτε καν στα ίδια κτίρια με τους ευρωβουλευτές εργάζονται, ούτε στα ίδια καφέ  συχνάζουν. Στο Στρασβούργο  μπορεί να συναντηθούν τυχαία, στις Βρυξέλλες δύσκολο.

Συνεπώς η ουσιαστική συνάντηση είναι η δεύτερη- εφόσον έγινε. Την αναφέρει ο Ζάεφ και η ιδια δεν την παραδέχεται με ένα τρικ που συνιστά απίστευτο ερασιτεχνισμό. Πατάει τα κορδόνια της όταν διαψεύδει κάτι που ουδείς της καταλογίζει: ότι της αποδίδεται πως η δεύτερη συνάντηση έγινε στις 19 Μάιου που η ίδια δεν ήταν στις Βρυξέλλες. Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο. Στις 19 Μάιου ο Ζάεφ ανέφερε τα περί της δεύτερης συνάντησης, δεν είπε ότι έγινε τότε. Προφανώς εννοούσε νωρίτερα. Κοντά στο νου κι η γνώση.

Συμπέρασμα: Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι βαριά εκτεθειμένος από την πορτ παρόλ του- αν και δεν ευθύνεται η ίδια για τη διαρροή. Ο ίδιος τώρα ίσως οφείλει και εσωκομματικές εξηγήσεις: γιατί η Σπυράκη, που δεν έχει ιδέα από διπλωματικά θέματα, και όχι η Ντόρα που είναι εξπέρ ή ο Κουμουτσάκος που έχει το “χαρτοφυλάκιο”.

Προς το παρόν την αφήνει να βγάλει μόνη της πέρα, εν μέσω δημοσίων επικρίσεων -ειρωνικών συχνά- και εσωτερικών διαμαρτυριών, αλλά  και προβληματισμού των ακροατηρίων του για τη διγλωσσία που αποκαλύπτεται.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι “ο Κυριάκος είναι κρύο αίμα και η Σπυράκη κάηκε”. Αν δεν αντικαταστάθηκε είναι για μην γίνει χειρότερο το πρόβλημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται στο έλεος του Τσίπρα και στην επόμενη αναμέτρησή τους θα περάσει δύσκολα.

Ταυτόχρονα τα πρακτικά της σύσκεψης των  Σκοπιανών  -που δεν δίστασε, προ τιμήν του ως δημοσιογράφου, να  “αναρτήσει” ο Αλέξης Παπαχελάς  στην “Καθημερινή”,- τον καθιστούν υπόλογο στους “Μακεδονομάχους” που προσπαθεί να εξευμενίσει τους τελευταίους μήνες, για να μην τους στρέψει εναντίον του η τριάδα των συλλαλητηρίων Σαμαράς- Γεωργιαδης- Βορίδης.  Τώρα καλά ξεμπερδέματα…