Μαργαρίτης Σχοινάς: Εμφύλιος

Toυ Γ. Λακόπουλου

Περφόρμερ, με εμπειρία στο πόντιουμ του πορτ παρόλ του Γιούνγκερ, τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη απέναντί του, ικανός, χειριστικός, βερμπαλιστής και φιλόδοξος χτίζει προφίλ σαν αυτό που έχει κανείς άλλος στη ΝΔ. Πόσο μάλλον ένας απλός… δήμαρχος Αθηναίων.

Μετά την αρχηγία της ΝΔ και το συνακόλουθο όνειρο της Πρωθυπουργίας, αυτό που στοιχειώνει τη Ντόρα Μπακογιάννη είναι η θέση του Έλληνα που εγκαθίσταται για πέντε χρόνια στον 13οόροφο του κτιρίου Μπερλεμόν στις Βρυξέλλες, όπου έχει την έδρα της η Κομισιόν.

Κανείς άλλος από τη ΝΔ δεν είχε τα δικά της προσόντα για το ρόλο. Δυο φορές ήταν ευκαιρία να πάρει τη θέση και τις δυο φορές την έριξαν.

Πρώτα ο Σαμαράς που προτίμησε τον Αβραμόπουλο, άσπονδο εχθρό της αλλά επαρκές πολιτικό μέγεθος, οπότε δεν μπορούσε να πει κουβέντα – και ας ήθελε να ξεσπάσει για τις παλιές τους έριδες.

Μετά την απέκλεισε ο αδελφός της που έσπασε το «ντιλ» του με τον Σαμαρά, για κάποιον που ως τότε είχε σε μαύρη λίστα γιατί… δεν εμπόδιζε τον Γιούνκερ να «υποστηρίζει τον Τσίπρα».

Αντί για την Ντόρα, ακόμη και τον κηπουρό του θα έστελνε. Ωραίες οικογενειακές καταστάσεις.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δεν είχε το «προφίλ» – πρώην υπουργός και τα ρέστα – που θα επέτρεπε στον Μητσοτάκη να διεκδικήσει για λογαριασμό του μεγάλο χαρτοφυλάκιο. Όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Σταύρος Δήμας ή ο Αβραμόπουλος.

Άπειρος Πρωθυπουργός καθώς ήταν, του έδωσαν μια από τις τέσσερις -«τιμητικές» περισσότερο – «μη εκτελεστικές» αντιπροεδρίες, άνευ διοικητικού αντικειμένου.

Ωστόσο το αξίωμα, καρφιτσωμένο στο πέτο του Σχοινά, μπορεί να αξιοποιηθεί για εσωτερική επένδυση.

Αν κριθεί από τη συχνή παρουσία του στην Ελλάδα και τη θερμή υποστήριξή του στον Μητσοτάκη, με ρόλο γέφυρας με την επικεφαλής της Κομισιόν – που ως Γερμανίδα του κλίματος Μέρκελ δεν πολυσυμπαθεί τον Κυριάκο…

Για τους ελληνικούς – ακριβέστερα τους Νεοδημοκρατικούς- πολιτικούς κώδικες αυτό τον καθιστά δελφίνο.

Δεν είναι ο πρώτος άλλωστε που θα δει το «επιτροπιλίκι» εφαλτήριο για την ηγεσία του κόμματός του, αν και κανείς από τους προηγούμενους δεν τα κατάφερε.

Η Ντόρα δείχνει διατεθειμένη να του το ξεκόψει.

Δεν έχει προηγούμενο η σφοδρή προσωπική επίθεση με υπονοούμενα, που του επιφύλαξε για μια -αμφίσημη όντως- δήλωσή του για εμβόλιο της AstraZeneca. «Ατυχέστατη» και «δημιούργησε ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου». Έναντι των άλλων προφανώς.

Οι παροικούντες έπιασαν το υπονοούμενο: κανείς δεν πλησιάζει το Νεοδημοκρατικό Δελφινάριο, με ένα τρίτο θητείας ευρωβουλευτή στο βιογραφικό του, επειδή διορίσθηκε σε μια θέση που του πέφτει μεγάλη.

Κάποιοι θυμήθηκαν «ένας υπάλληλος της Κομισιόν» – ανθ΄ ημών – που διακινήθηκε από οικείους αρθρογράφους όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του.

Ο Μαργαρίτης βρέθηκε επίτροπος γιατί ο Μητσοτάκης δεν έβρισκε κανέναν στο εγχώριο Νεοδημοκρατικό στερέωμα με θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπήρχαν μηνύματα να μην στείλει κανέναν οπαδό της θεωρίας «η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική».

Περφόρμερ, με εμπειρία στο πόντιουμ του πορτ παρόλ του Γιούνγκερ, τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του πλανήτη απέναντί του, ικανός, χειριστικός, βερμπαλιστής και φιλόδοξος χτίζει προφίλ σαν αυτό που έχει κανείς άλλος στη ΝΔ. Πόσο μάλλον ένας απλός…δήμαρχος Αθηναίων.

Αυτό τον καθιστά εμπλεκόμενο μέρος σε έναν κομματικό εμφύλιο με πολλά θύματα ως τώρα. Ακόμη και την ίδια τη Ντόρα. Καλά ξεμπερδέματα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR