Με το πρόσχημα της πανδημίας

Του Τάκη Ψαρίδη

Για πρώτη φορά ύστερα από 47 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας η αστυνομία βρίσκεται μέσα στο Πολυτεχνείο και οι φοιτητές απέξω. Όχι για να σπουδάσει η αστυνομία, αλλά για να τρομάξει. Οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων απαγορεύονται και το σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται κατάφωρα. Οι συνειρμοί είναι εύλογοι.. «Κάγκελα παντού»..

Πολλοί επιζητούν μια λογική συνεννόηση που θάπρεπε να κάνει η κυβέρνηση. Κάνουν μεγάλο λάθος γιατί η κυβερνητική επιδίωξη δεν είναι η συνεννόηση αλλά καταφανώς η επίθεση. Άλλο είναι η εθελούσια μη συμμετοχή στην πορεία, που όλοι συμφωνούμε ότι φέτος δεν έπρεπε να γίνει και άλλο είναι η παραβίαση του συντάγματος και της δημοκρατίας με το πρόσχημα της πορείας.

Τα μέτρα και η παραβίαση του συντάγματος δεν είναι για την προστασία της κοινωνίας από την πανδημία, αλλά μέτρα που προκαλούν σε ξεσηκωμό και διαδίδουν περισσότερο τον κορωνοϊό.

Έχουμε να κάνουμε με μια απροσχημάτιστη εργαλειοποίηση της πανδημίας για την ικανοποίηση μιας ιδεολογίας που αναβιώνει μέσα από τις στάχτες της όπως το πουλί της χούντας. Μιας ιδεολογίας που συνδυάζεται με την επίδειξη πυγμής ενός, σκηνοθετημένου από τους επικοινωνιολόγους, ιδεοληπτικού «ηγέτη», που καμία σχέση δεν έχει με ηγέτη, όσο και αν φωνασκεί στη βουλή με ύφος αλαζόνα δικτατορίσκου.  

Αρκεί και μόνο μια ματιά στα σόσιαλ μίντια για να διαπιστωθεί του λόγου το ασφαλές. Διαβάζω τους αλαλαγμούς χαράς και μίσους, όχι από γνωστούς ακροδεξιούς και ελληναράδες, αλλά από μορφωμένους και μετριοπαθείς κεντροδεξιούς και ακροκεντρώους και ανατριχιάζω. Στο όνομα της «ατομικής ευθύνης» εθελοτυφλούν για την παραβίαση του συντάγματος και συγχαίρουν τον «ηγέτη» που τόλμησε να «σπάσει το απόστημα», δήθεν της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς.

Αυτοί που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια, δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν τις εκλογές με τη λογική, παρά μόνο επικοινωνιακά με έναν λόγο μίσους και απαξίας του πολιτικού αντιπάλου. Και συνεχίζουν να κυβερνούν επικοινωνιακά με τον ίδιο λόγο απαξιώνοντας την αντιπολίτευση και καλλιεργώντας το μίσος, διότι μόνο έτσι μπορούν να επιβληθούν.

Μόνο η μισαλλοδοξία μπορεί να καταργήσει την λογική, να συγκαλύψει τις ανικανότητες, τα σκάνδαλα και την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και να υποκαταστήσει το επιχείρημα και τον πολιτικό λόγο. Όπως ακριβώς γίνεται τώρα με το πρόσχημα της πανδημίας. Το αντιαριστερό μίσος τυφλώνει ακόμα και σοβαρούς ανθρώπους, δημοκράτες και προοδευτικούς, που όχι μόνο εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτό που συμβαίνει στον τόπο, αλλά συγχαίρουν και τον «Μωυσή».

Ας μην ψάχνουμε για ερπύστριες. Δεν χρειάζονται πλέον ερπύστριες, τόχει πει αυτό εδώ και πολλά χρόνια ο Ουμπέρτο Εκο. Αρκούν τα μίντια και η ελεγχόμενη ενημέρωση.-