“Μικρές” εκπτώσεις

Φωτό: Γιώργος Λάππας - Γεύμα στη Χλόη
Toυ Ιωάννη Δαμίγου

Καθημερινό μεσημεριανό. Νεαρή μητέρα που έχει έρθει να παραλάβει τον μαθητή της από το σχολείο  παρκάρει το αυτοκίνητό της κάθετα στο πεζοδρόμιο, εμποδίζοντάς όχι μόνο εμένα με τις τσάντες που κρατούσα, αλλά και τους μικρούς μαθητές (δεν είναι παιδιά της αυτά), καθώς πέρναγαν στον δρόμο παρακάμπτοντας το “εμπόδιο”, με κίνδυνο!

Σε ευγενική, λόγω παρουσίας μικρών παιδιών, παρατήρησή μου πως με “ενοχλεί” στο διάβα μου παρκάροντας έτσι, μου απάντησε έντονα: “Έτσι κάνουν όλοι!” Της απάντησα “συγχαρητήρια κερδίσατε, αυτή ήταν η σωστή απάντηση”! Ντράπηκε, είναι η αλήθεια και πήρε αμέσως το αυτοκίνητο από εκεί…..

Είναι οι “μικρές” βολικές εκπτώσεις της καθημερινότητας, που όλοι λίγο- πολύ παρέχουμε στον εαυτό μας, εις βάρος των άλλων, για λίγο, για πέντε λεπτά, γιατί … έτσι! Προβάλλοντας μια εύκολη και γρήγορη δικαιολογία, που ίσως μας εκθέτει ακόμα περισσότερο, αλλά “έτσι κάνουν όλοι”! Έτσι εύκολα και γρήγορα, το λίγο γίνεται πολύ, αποκτά την συνήθεια και τα όρια όχι μόνο επεκτείνονται  αλλά χάνονται, παύουν να ορίζονται. Καθίστανται ως συμπεριφορά καθημερινότητας, από θύτες με θράσος και θύματα με ανοχή!

Ίσως αυτό αποτελεί μια προσέγγιση της σημερινής έκφανσης της γενικής κατάστασης που επικρατεί στον … πολιτισμό μας. Αποτελούν τις μικρές “αθώες” παροχές στην ύπουλη εκδήλωση και ακούσια παράδοση στον … φασισμό! Τι νόμισες; Πως ο φασισμός ορίζεται από την σβάστικα; Ο φασισμός είναι η εγωιστική συμπεριφορά μας, είναι η βία που επιβάλλουμε στον άλλον, είναι το βόλεμα σε θέση άλλου, είναι η επίδειξη δύναμης σε άτυχους και σε κατατρεγμένους, είναι η “ευκαιρία” του άτεχνου και του “καπάτσου”, είναι η εκμετάλλευση!

Γι’ αυτό φτάσαμε εδώ σήμερα, φασιστάκο σε άγνοια, χειρότερε ίσως όλων, μια και αυτοχαρακτηρίζεσαι δημοκράτης τρομάρα σου! Και … διαμαρτύρεσαι όταν το “εγώ” σου πλήττεται από τις ίδιες σου τις ενέργειες, αυτές της άγνοιας, του όχλου που ταίριαξες, γιατί “έτσι κάνουν όλοι”! Μοιραίο και φυσικό να “εκπαιδεύουμε” με τέτοια …  παραδείγματα τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, “κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση”!

Έτοιμα για παράδοση στην συνήθεια της …  συνήθειας, με μικρές – μεγάλες εκπτώσεις σε λογής πρόσκαιρα ιδανικά … παρκαρίσματος. Ειδικά τώρα που χρειάζεται και κάποια οξυδέρκεια έναντι κρίσιμων αποφάσεων, προβλέπω … μεγάλες εκπτώσεις συνήθειας!  Από εδώ παν’ κι άλλοι…..Yavas, yavas! {Να είμαστε στα …  πράγματα).