Νίκος Ανδρουλάκης: Παρέδωσε το τιμόνι στους Βενιζέλο – Λοβέρδο

Tης Παναγιώτας Μπίτσικα

Αγκαλιά με το σκάνδαλο Novartis και τη ΝΔ στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο

Η στρατηγική του ηγετικού επιτελείου της Χαριλάου Τρικούπη έχει χαραχτεί από καιρό. Το αντιδεξιό σήμα χαμηλώνει μέρα με τη μέρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έχει δημιουργήσει ένα «πολιτικό πηγάδι», σαν τους αρχαιολογικούς αποθέτες θεμελίωσης, για να φτιάξει παραδίπλα τη ρεπλίκα του νέου ΠΑΣΟΚ… Κατά τη συγκρότηση των κομματικών οργάνων –σε μια περίοδο που τα εθνικά ζητήματα, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση προκαλούν ίλιγγο για την επόμενη κυβερνητική μέρα της χώρας– αποκάλυψε από ποιον δρόμο θα πάει προς την… κυβερνητική δόξα. Εκανε πολιτικό hashtag την ηλικιακή ανανέωση, αλλά έδωσε το τιμόνι στον κύκλο Βενιζέλου – Σημίτη – Λοβέρδου και σε φιλελεύθερους τοποτηρητές της… γαλαζοπράσινης σύγκλισης.

Οντως ο Ν. Ανδρουλάκης στρίμωξε το όλον ΠΑΣΟΚ μέσα στο ανώτερο κομματικό όργανο, το Πολιτικό Συμβούλιο (ΠΣ), αλλά το έκανε μεθοδευμένα για να φανεί, με διαχωριστικό τις ψήφους στην τελική κατάταξη για το ΠΣ, ποιους ξεχωρίζει για «παρέα» του. Το «αγκάλιασμα» στον Ανδρέα

Λοβέρδο, τη στιγμή που ο πρώην υπουργός επανήλθε στην επικαιρότητα με επίκεντρο τις αποκαλύψεις για παραποιημένο έγγραφο της υπόθεσης Novartis, προκάλεσε. Δεν λείπουν οι πολιτικές αιχμές ότι ήταν το πιο εμφατικό από τα διαπιστευτήρια προς το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο – κάτι σαν διαβεβαίωση του νέου ΠΑΣΟΚ ότι θα δηλώσει παρών στη συγκυβέρνηση της… δεξιάς σταθερότητας του αστικού συστήματος.

Ομως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πιστοποίηση της αντιΣΥΡΙΖΑ (ή και φιλοΝΔ) ιδεολογικής σφραγίδας αποτυπώνεται στη 12η θέση του ΠΣ. Αμέσως μετά τους ανδρουλακικούς αναδείχτηκε με ποσοστό 48% (153 ψήφοι) ένας λοβερδικός: ο εκδότης του ιντερνετικού περιοδικού metarithmisi.gr, στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα Γιάννης Μεϊμάρογλου, τοπογράφος μηχανικός που δραστηριοποιείται στον χώρο του εμπορίου και των κατασκευών. Είναι από εκείνα τα στελέχη της Πρωτοβουλίας για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση που έχουν σαφή προσανατολισμό στη φιλελεύθερη εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας και βρίσκουν θετικά στον «μητσοτάκειο αντιλαϊκισμό».

Εχει τη σημασία του ότι ο λοβερδικός Γ. Μεϊμάρογλου –ισοψήφησε μάλιστα με το ιστορικό στέλεχος και βουλευτή Κώστα Σκανδαλίδη– διατηρεί ανοιχτές διόδους με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Μόλις την περασμένη Τρίτη (7.6.2022) ο Κύκλος Ιδεών του πρώην αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Σαμαρά, σε συνεργασία με τη Μεταρρύθμιση και τον Γ. Μεϊμάρογλου, ήταν ο οργανωτής εκδήλωσης τιμής στον Παρασκευά Αυγερινό με θέμα τον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ψαλίδι στους παπανδρεϊκούς

Το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη με τη σταυροδοσία στο ΠΣ «ψαλίδισε» τους παπανδρεϊκούς που είχαν αναδειχτεί σε ισχυρή δύναμη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) και προσπάθησε να αποδυναμώσει όσους από τη νέα γενιά μπορεί να αποτελέσουν μελλοντικά αντίπαλο-ηγετικό δέος, όπως ο πρώην γραμματέας της ΚΠΕ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Ταυτόχρονα «εξαφάνισε» τους γεννηματικούς (δεν προτάθηκαν καν στελέχη όπως ο Μανώλης Οθωνας, ο Στέφανος Παραστατίδης κ.ά.).

Πάντως υπήρξε συνεννόηση της πλευράς Ανδρουλάκη με τα εσωκομματικά στρατόπεδα και κυρίως με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρ. Λοβέρδο, λένε διαρροές από τη Χαρ. Τρικούπη. Οι εκλογικές φιλοδοξίες των στελεχών έχουν σημάνει σιωπητήριο ενόψει της κάλπης.

Στελέχη που προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα της επιδιωκόμενης ισορροπίας υπερπροβάλλουν ότι ο πρώην υπουργός Ανδρ. Λοβέρδος εκλέχτηκε στα χαμηλά του ΠΣ, μετά τους δυο λοβερδικούς (Γ. Μεϊμάρογλου και Χαρά Κεφαλίδου). Ομως 114 ψήφοι δεν είναι λίγες για τον πρώην υπουργό (36% επί συνόλου 315 ψηφισάντων μελών της ΚΠΕ). Ο αντίλογος είναι ότι εκλέχτηκαν και ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Χρηστίδης που είχαν διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ εξ οφίτσιο έχει θέση και ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Η τεχνική που ακολουθήθηκε στη σταυροδοσία ήταν εξαρχής να ανατραπεί η εικόνα της ενισχυμένης παπανδρεϊκής πτέρυγας που είχε προκύψει στην ΚΠΕ. Ετσι, στο 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν τελευταίοι οι της παπανδρεϊκής πτέρυγας: 25ος Μαν. Χριστοδουλάκης, 26ος ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, 27η η βουλευτής Τόνια Αντωνίου, 28ος ο Θόδωρος Μαργαρίτης της Ανανεωτικής Αριστεράς, 29ος ο Δημήτρης Οικονόμου, 30ή η Εφη Χαλάτση, 31η η Πωλίνα Λάμψα. Χαρακτηριστικά ο παπανδρεϊκός Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος είχε εκλεγεί έβδομος στην ΚΠΕ, δεν περιλήφθηκε στην πρόταση Ανδρουλάκη για το ΠΣ.

Ο στενός κύκλος Ανδρουλάκη

Ο κομματικός μηχανισμός έχει πλέον τη σφραγίδα του Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος μοίρασε ρόλους εσωκομματικά και προετοιμάζει τη Χαριλάου Τρικούπη εκλογικά. Εβαλε στην πρώτη γραμμή 35άρηδες και συνοδοιπόρους του στην πολιτική του διαδρομή. Στην αιχμή του δόρατος τέθηκαν οι πιο «θεσμικοί» στενοί συνεργάτες του: ο νέος γραμματέας της ΚΠΕ Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο πρώην γραμματέας Στέφανος Ξεκαλάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου, δικηγόρος Δημήτρης Μάντζος.

Βαρύνοντα ρόλο και με την πολιτική του πείρα και με τη διαδρομή του στον δημοσιογραφικό χώρο έχει το στέλεχος της γενιάς του Πολυτεχνείου και πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου (εκλέχτηκε στη 10η θέση). Σαν συγκοινωνούντα δοχεία του κομματικού μηχανισμού, ο κύκλος Ανδρουλάκη ενώνεται με το think tank της Χαριλάου Τρικούπη InSocial, στο οποίο προΐσταται ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός επί κυβέρνησης Σημίτη Νίκος Χριστοδουλάκης,ο οποίος συντονίζει τα σχετικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Παράλληλα, η προσπάθεια της Χαρ. Τρικούπη για πολιτική διεύρυνση σηματοδοτήθηκε με την εκλογή τού συνταγματολόγου και πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου (έκτος στο ΠΣ, 210ος, λόγω πιο χαλαρής σταυροδοσίας και ποσοστώσεων, στην ΚΠΕ).

Η πιστοποίηση της αντιΣΥΡΙΖΑ (ή και φιλοΝΔ) ιδεολογικής σφραγίδας αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Γιάννη Μεϊμάρογλου και στη φιλελεύθερη εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας που βρίσκει θετικά στον «μητσοτάκειο αντιλαϊκισμό».

AΠΟ ΤΟ DOCUMENTO