Η απόφαση του Αρείου Πάγου που απέκλεισε τους «Σπαρτιάτες» από τις Ευρωεκλογές εξαλείφει το φαινόμενο ή βοηθά την αναπαραγωγή του -την ώρα που το “κόμμα” έχει διαλυθεί;

Του Νίκου Λακόπουλου

    

Η απόφαση του Αρείου Πάγου που απέκλεισε τους «Σπαρτιάτες» από τις Ευρωεκλογές -μετά την άσκηση ποινικής δίωξης για συνέργεια σε εξαπάτηση εκλογέων κατά συναυτουργία- δημιουργεί ένα ερώτημα: εξαλείφει το φαινόμενο ή βοηθά την αναπαραγωγή του -την ώρα που το “κόμμα” φαίνεται να έχει διαλυθεί;

Σύμφωνα με την απόφαση ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των «Σπαρτιατών» είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» του «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα τους ως μανδύα διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία.

«Καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος “Σπαρτιάτες”, το οποίο υποκαθιστά τη “Χρυσή Αυγή” ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλισε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη – ως ηγετικό στέλεχος της “Χρυσής Αυγής” – ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του Ελληνικού κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία».

Η νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης ΝΔ ένα χρόνο πριν να αποτρέψει το κόμμα Κασιδιάρη -τους Έλληνες- να μπει στη Βουλή εκ των πραγμάτων απέτυχε καθώς το πλέγμα που επιχείρησε να δημιουργήσει αποδείχθηκε ότι είχε πολλά κενά, τα οποία εκμεταλλεύτηκε ο Κασιδιάρης. Οι ‘Σπαρτιάτες” άρχισαν να ανιχνεύονται στις δημοσκοπήσεις, αρχικά με μικρά ποσοστά, λίγο πάνω από το 1% και τελικά μπήκαν στη Βουλή με ποσοστό 4,7% -ενώ η Χρυσή Αυγή δεν είχε καταφέρει να πιάσει το 3%.

Οι “Σπαρτιάτες” και ο “δεσμώτης”

«Ευχαριστώ τον Ηλία Κασιδιάρη που αποτέλεσε το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα» δήλωσε ο άγνωστος αρχηγός, ο 59χρονος Βασίλης Στίγκας -ασχολούμενος μεταξύ άλλων όπως ο ίδιος αναφέρει με «τη δημοσιογραφία, το ελεύθερο ρεπορτάζ και την παρουσίαση εκπομπών πολιτικού ενδιαφέροντος».

«Η ψυχή του λιονταριού του Ηλία Κασιδιάρη, βρύχησε προκειμένου ο Έλληνας Πολίτης, να συνειδητοποιήσει με ενάργεια ότι η πρόθεσή του είναι, ο ελληνικός λαός, να παραμείνει ζωντανός και κραταιός ασκώντας το δικαίωμα ψήφου προς τους Σπαρτιάτες ίνα επιτευχθεί συν Θεώ το Θαύμα, οι Σπαρτιάτες να μπουν στην βουλή και θα μπουν, καθότι τότε και μόνον τότε, θα κλείσουν οι κερκόπορτες και θα ληφθούν αποφάσεις με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου και εθνικού Συμφέροντος» ανέφερε σε δήλωσή του, η οποία μάλιστα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα των «Ελλήνων».

Χαρακτήριζε, δε, τον Κασιδιάρη «πολιτικό άνδρα που υφίσταται, όντας δεσμώτης, τα πάνδεινα θυσιαζόμενος δια την Πίστη και την Πατρίδα, καθότι οι πολιτικοί αντίπαλοι ορρωδούν να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά».

Μέσα στη νύχτα των εκλογών οι δημοσιογράφοι που βλέπουν στα exit poll πως ένα κόμμα-φάντασμα (οι Σπαρτιάτες) μπαίνει στη Βουλή αναζητούν τον αρχηγό του διαπιστώνοντας πως η οργάνωση δεν έχει καν γραφεία! Τελικά βρέθηκε στο Παλιό Φάληρο ένα δικηγορικό γραφείο για να εμφανισθεί ο άγνωστος αρχηγός που θα ευχαριστήσει τον Κασιδιάρη που του επέτρεψε να μπει στη Βουλή.

Λίγες μέρες πριν ο Ηλίας Κασιδιάρης διακινούσε από την φυλακή το μήνυμα:

«Ενημερώστε τώρα όλους τους γνωστούς και φίλους μας για τους Σπαρτιάτες με τηλέφωνα και μηνύματα. Να γραφτούμε εκλογικοί αντιπρόσωποι και να είμαστε παρόντες σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Να μοιράσει ο καθένας από εμάς εκατοντάδες φυλλάδια και ψηφοδέλτια του κόμματος. . Έχω δώσει τέσσερα χρόνια από τη ζωή μου στον αγώνα και ζητώ από εσάς να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας τις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τη μεγάλη νίκη μας ενάντια σε ολόκληρο το σύστημα».

Οι Σπαρτιάτες εμφανίζονται ως ένα ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα, υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού». Θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Είμαστε οι Ελληνίδες και Έλληνες ”ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ” στην ψυχή και στο σώμα! Αυτοί που θέλουμε και διεκδικούμε να φανούμε αντάξιοι των 300 του Λεωνίδα φυλάγοντας ξανά «Θερμοπύλες» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους. «Να φυλάξουμε το ”όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον” (Ηρόδ.)

Ο Ηλίας Κασιδιάρης και το 4,7% των ψηφοφόρων

Μετά τη νίκη “η κοινοβουλευτική ομάδα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ανοίγει το κόμμα στην κοινωνία, με περιοδείες και προσυνεδριακές συνδιασκέψεις μας σε όλη την επικράτεια για μία ισχυρή αντιπολίτευση, μέσα στη βουλή και σε όλη την Ελλάδα» αναφέρει μια ανακοίνωση. Οι έντεκα βουλευτές των “Σπαρτιατών” -ανεξάρτητοι πια- έχοντας καταργήσει τον αρχηγό τους- αποδεικνύουν πως ο πραγματικός αρχηγός τους είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης που κατάφερε μέσα από τη φυλακή να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ο Βασίλης Στίγκας, μόνος στα έδρανα μιλάει για τακτικές «greek mafia» και «Δον Κορλεόνε» και διαγράφει 3 βουλευτές, αλλά και οι 11 βουλευτές τον «διαγράφουν» σε μια κωμωδία πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Φαίνεται πως οι αντάρτες βουλευτές ζητούσαν συνέδριο για να του πάρουν το κόμμα και να βάλουν χέρι στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά θα προχωρήσουν σε κόμμα με νέο αρχηγό αφήνοντας τον παλιό χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία, το κόμμα με τη στήριξη του Κασιδιάρη «έκλεψε» 20,3% των ψήφων του από την Ελληνική Λύση, 17% από τη ΝΙΚΗ, 11,7% από τη την Πλεύση Ελευθερίας, 1,7% από τη ΝΔ και 30% από άλλα κόμματα. Η διαφαινόμενη απόφαση του Εκλογοδικείου να αφαιρέσεις τις έδρες από τους Σπαρτιάτες δημιουργεί νέες περιπλοκές. Πώς θα αφαιρεθούν οι έδρες χωρίς να παραβιασθεί η λαϊκή κυριαρχία και το Σύνταγμα;

Προφανώς ο Ηλίας Κασιδιάρης και το 4,7% των ψηφοφόρων -αν η απαγόρευση δεν εκτοξεύσει το ποσοστό- θα συναντηθούν σε άλλο πολιτικό φορέα -“μανδύα” που δεν θα περιλαμβάνει τους έντεκα και τον ίδιο. Και οι νομικές ακροβασίες με τις οποίες αναλαμβάνει ο Άρειος Πάγος να λύσει ένα θέμα πολιτικό -με πιθανές παρενέργειες- μπορεί να βοηθάνε την ανασύσταση της οργάνωσης που έπαιρνε άλλοτε 7% στις εκλογές.

Η εκλογική επιρροή του Ηλία Κασιδιάρη είναι δεδομένη και η απόφαση του Αρείου Πάγου μπορεί να την αυξάνει αντί να την εξαλείφει δίνοντάς της πολιτικά επιχειρήματα. Δεν είναι δημοκρατικό να αποφασίζεται η εκλογική εξαφάνιση ενός κόμματος -με την Δικαιοσύνη σε ρόλο ΕΥΠ- και η Δημοκρατία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της.

Η πρώτη απόπειρα εκτόξευσε το ποσοστό της ‘Χρυσής Αυγής” στο 4,7% όταν είχε διαλυθεί και ο Ηλίας Κασιδιάρης μετατράπηκε σε ηγέτη μέσα σε μια νύχτα. Η νέα τρικυμία της Δικαιοσύνης -σε ρόλο που δεν έχει- μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα αφού ουσιαστικά εκβιάζει τους ψηφοφόρους των ‘Σπαρτιατών”, άλλοτε της “Χρυσής Αυγής” και αύριο ενός άλλου κόμματος -πιο έξυπνου από τον Βασίλη Στίγκα και τον Ηλία Κασιδιάρη.