Νίκη Κεραμέως: Ξέρει τις απαντήσεις, αλλά της αλλάζουν τις ερωτήσεις

Toυ Γ. Λακόπουλου

Η  συμπαθέστατη υπουργός Παιδείας εξελίσσεται σε περίπτωση με την κυβέρνηση. Κάθε τόσο πατάει τα κορδόνια της. Από τη αντίληψη που έχει για τα μαθήματα των Θρησκευτικών και της Ιστορίας,  μέχρι την αργία  των τριών Ιεραρχών. Και μέχρι τα λεφτά που δεν έχει για τη  δημόσια εκπαίδευση,  αλλά θα διατεθούν για ένα ιδιωτικό ιερατικό κολέγιο στη Βοστώνη.    

Αλλά για να μην την αδικούμε: το συγκεκριμένο- 2,2 εκατ. ευρώ το χρόνο-δεν το κανόνισε  η ίδια με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.  Απλώς δεν έχει αντίρρηση.

Από ό,τι φαίνεται όμως δεν κανόνισε ούτε με τον Χρήστο Σταϊκούρα τον προϋπολογισμό του υπουργείου της.  Γι’ αυτό παραδέχθηκε με άνεση ότι δεν ξέρει καν τι παίρνει. Τι λεφτά ακριβώς έχει στη διάθεση της. Τώρα τι εκπαιδευτική πολιτική  κάνει όταν δεν ξέρει τον προϋπολογισμό της για την εκπαίδευση….

Παρόλα αυτά η Νίκη Κεραμέως στο επικοινωνιακό πεδίο εμφανίζεται να ξέρει καλά τις απαντήσεις της. Αρκεί να μην της αλλάξουν τις ερωτήσεις.  Ένα πράγμα σαν τη Λάσκαρη στην  ταινία “Μερικοί το προτιμούν κρύο”.

Της συνέβη με το περιστατικό καθηγήτριας -μαθητή στα Λιόσια. Με το που το άκουσε δήλωσε ότι αυτά τα πράγματα δεν έχουν θέση στο σχολείο. Και επειδή δεν μένει στα λόγια ήδη διεξάγεται έρευνα. Κατόπιν ενεργειών της  , υπονοείται βεβαίως- βεβαίως.

Από αντανακλαστικά σκίζει. Μόνο που το συγκεκριμένο περιστατικό είχε συμβεί …πέρυσι. Αλλα κωλώνει το πεζικό στην κατηφόρα;

Σε νεότερη εμφάνιση δέχθηκε ότι είναι παλιό,  και έχουν γίνει τα δέοντα. Αλλά το έκανε με χάρη:  στην ίδια να οφείλεται.

Η Κεραμέως είναι καλή πολιτικός- σαν αυτούς που θέλουμε. Νέα, μορφωμένη, ευπρεπής. Αλλά δεν κάνει για τη δουλειά που της ανέθεσαν. Θα ήταν ίσως καλύτερα στο υπουργείο Υγείας, ή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

 Ως υπουργός για την εκπαίδευση ίσως δεν έχει συνειδητοποιήσει τι είδους δουλειά είναι και γέρνει μονόπατα. Δώσε της ευκαιρία να αβαντάρει τους ιδιώτες του χώρου και παρ’της την ψυχή.  

Της λείπουν τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Αλλά χάρη στην επιμέλειά της οι σχολάρχες κάνουνε πάρτι και οι απόφοιτοί τους θα είναι σαν να έχουν αποφοιτήσει από την δημόσια εκπαίδευση – αλλά μόνο αν πρόκειται να βολευτούν στο κράτος.

Κανείς δεν λέει ότι δεν είναι συνεπής με τις οδηγίες που πήρε από τον Πρωθυπουργό.  Αντίθετα φαίνεται να ξέρουν από το δημόσιο σχολείο τα ίδια: δεν πάτησαν το πόδι τους ποτέ.

Έχουν όμως αγωνία μήπως τα παιδιά μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας δεν εξασφαλίζουν επαρκώς τα περιθώρια  για να πετάξουν στο καναβάτσο τα παιδιά άλλων κοινωνικών ομάδων – των οποίων οι οικογένειες δεν ανήκουν στους έχοντες και κατέχοντες.

Στο σύστημα που ζούμε η ιδιωτική εκπαίδευση έχει τη θέση της  δίπλα στη δημόσια.  Η αγορασμένη παιδεία, συνυπάρχει με τη Δωρεάν Παιδεία -έχουν  υπόψη τους οι σημερινοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου. 

Απλώς η σημερινή υπουργός θέλει αντιστρέψει την πυραμίδα. Είναι  άλλη μια απάντησή που δίνει χωρίς να ξέρει την ερώτηση.