Να τιμούμε τις γυναίκες με έγνοια και πράξεις καθημερινά

Του Δημήτρη Σιούφα

«Ο Ιστορικός Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας, στην Αθήνα συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Εορτασμό για την Γυναίκα, τιμά τη Γυναίκα. Τη Γυναίκα ως πηγή της ζωής. Ως κέντρο της Οικογένειας. Ως θεμελιώδη παράγοντα της κοινωνίας. Ως ισότιμο μέτοχο του δημόσιου βίου, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τέχνης. Ως υπόδειγμα κοινωνικής προσφοράς και πρωτοπόρο του εθελοντισμού.

Ο Σύνδεσμος τιμά, με το Βραβείο της Χρονιάς, την Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. Σ’ αυτή την τιμή συμμετέχουμε και όλοι εμείς, εσείς, σ’ αυτήν την εξαιρετική σύναξη. Ακούσαμε πριν λίγο το πλούσιο βιογραφικό της. Δεν χρειάζεται να σταθώ σ’ αυτό.

Η Ρόδη Κράτσα μπήκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1999, με ευρωπαϊκή γνώση και εμπειρία από τα ευρωπαϊκά δρώμενα και αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο ανέπτυξε αμέσως έντονη δραστηριότητα. Η ενεργός Ευρωπαία πολίτης, εξελίχτηκε γρήγορα σε δραστήρια και αποτελεσματική Ευρωπαία πολιτικό, με συνεχή αναφορά στην Ελλάδα και υποστήριξη του ρόλου της χώρας μας.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα Ευρωβουλευτής που εκλέχτηκε μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώτη φορά που μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα εκλέχτηκε Α’ Αντιπρόεδρος.

Θα σταθώ στο έργο που την συνοδεύει:

  • Η συνεργασία της με τα Εθνικά Κοινοβούλια. Οφείλω να επισημάνω,ως Α’ Αντιπρόεδρος είχε μεταξύ άλλων, την αρμοδιότητα της συνδιαλλαγής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα για την τελική διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στους διάφορους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό έβαλε στόχο και πήρε πρωτοβουλίες για την ενεργό συμμετοχή των Εθνικών Κοινοβουλίων αναφορικά με τις νέες αρμοδιότητες που τους έδινε η Συνθήκη της Λισαβώνας να εκφράσουν έγκαιρα την άποψή τους και να βαρύνουν στις Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Και αυτό το έργο, το έζησα ο ίδιος, ως Πρόεδρος της Βουλής και γι’ αυτό και το αναδεικνύω. Με την συνδρομή της διοργανώσαμε σ’ αυτό, σημαντική εκδήλωση «Η Αθηναϊκή Δημοκρατία μιλάει μέσα από τις επιγραφές της» από το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία. Υποστήριξε καθ’ όλη την πορεία της, την συνεργασία μεταξύ των Βουλευτών των Εθνικών Κοινοβουλίων ως άμεσων εκφραστών των ανησυχιών κι επιδιώξεων των πολιτών και των Βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως συνδιαμορφωτών του κοινού μέλλοντος των Ευρωπαίων πολιτών, όπως η ίδια τόνιζε.
  • Ναυτιλία και Ευρωπαϊκή Ημέρα θάλασσας. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ναυτιλία. Η καθιέρωσή της 20ηςΜαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη θάλασσα από όλα τα Κοινοβούλια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την Βουλή των Ελλήνων το 2008, οφείλεται στην πρωτοβουλία της Ρόδης Κράτσα και στην επιτυχή κατάληξη διετών διαδικασιών για την κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών-μελών.

Η Ρόδη Κράτσα είχε ως στόχο μέσω αυτής της πρωτοβουλίας και των ετήσιων εκδηλώσεων σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ν’ αναδειχθεί η σημασία της Ελλάδας ως χώρας κυριαρχούσας στην θάλασσα, με 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, και το μεγαλύτερο στον κόσμο Ελληνόκτητο στόλο.

  • Ευρωμεσογειακή συνεργασία. Πίστεψε από πολύ νωρίς στην σημασία που έχει η συνεργασία της Ευρώπης με τις χώρες, από την απέναντι όχθη της Μεσογείου, για την ασφάλεια με ειρήνη και κοινή ευημερία στην μεσογειακή λεκάνη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 19/02/2009 την πρότασή μου για την δημιουργία Ευρωμεσογειακής ενεργειακής Κοινότητας την οποία είχα καταθέσει ως Πρόεδρος της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, απόφαση για την οποία η Ρόδα Κράτσα ως Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου υποστήριξε με αποτελεσματικό τρόπο. Η πρόταση αυτή είναι συνέχεια της δημιουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη δημιουργία της οποίας πρωταγωνίστησα ο ίδιος και η συνθήκη της οποίας υπεγράφη στην Αθήνα στις 25/10/2005
  • Διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος. Στο πλαίσιο του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου ανέδειξε τον ρόλο της Ορθοδοξίας, τον λόγο της για τα σύγχρονα θέματα που απασχολούν τον κόσμο (προστασία του περιβάλλοντος, φτώχεια, ανταγωνισμός, εθνικισμοί), αλλά και την σημασία της για την συμφιλίωση και την ειρήνη σε κρίσιμες περιοχές όπου ιστορικά έχει παρουσία.
  • Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Είναι Πρόεδρος από το 2014, μετά την κοινοβουλευτική της θητεία στην Ευρώπη, έθεσε τις βάσεις της επαναδραστηριοποίησής του ως μια σύγχρονη Δεξαμενή Σκέψεων ανοικτή στην κοινωνία, στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τις σύγχρονες κοινωνίες και ιδιαίτερα την χώρα μας την περίοδο αυτή προσαρμογής της στα νέα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. Τιμώ ιδιαίτερα αυτή την θέση δράσης της στο Ινστιτούτο, αυτόν τον φορέα που με πρωτοβουλία μου εντάχθηκε στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στην Χαλκιδική το 1994, στο καταστατικό του κόμματος, το οποίο επίσης με πρωτοβουλία μου και του Σταύρου Δήμα, το 1998, έγινε πραγματικότητα από τον Πρόεδρο Κώστα Καραμανλή με τρεις ακόμα εταίρους, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τον Σταύρο Δήμα και τον απευθυνόμενο προς εσάς.

Θεωρώ κλείνοντας ως ιδιαίτερα επιτυχή την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, να τιμήσει την Ρόδη Κράτσα, γιατί συμπολίτες μας όπως η Ρόδη, είναι χρήσιμοι σήμερα για την Ευρώπη που αναζητεί τον δρόμο της και την χώρα μας, που πρέπει να κατοχυρώσει μία στέρεα και δημιουργική Ευρωπαϊκή πορεία.

Το μήνυμα, σήμερα από αυτή την εκδήλωση οφείλει να είναι, αγώνας για περισσότερη συμμετοχή της γυναίκας στα κοινωνικά δρώμενα, στα κοινά, στο δημόσιο βίο, γιατί αυτά σημαίνουν καλύτερη κοινωνία. Σημαίνουν περισσότερη συνεργασία και περισσότερη ποιότητα. Ας τιμήσουμε τη γυναίκα, την κάθε γυναίκα, με την έγνοια μας, όπως κάνουμε σήμερα. Με αυτή την πεποίθηση ας απαντούμε κάθε μέρα, σ’ αυτό που υπαγορεύει η ημέρα της Γυναίκας. Με έργα, βέβαια. Με καθημερινές πράξεις.

Χαιρετίζω την παρουσία εδώ της Πρυτάνεως των Πρυτάνεων Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, της παγκόσμιας Ελληνίδας καθώς και της Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή. Η κυρία Αρβελέρ είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, το οποίο ιδρύθηκε το 1977 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς σ’ αυτό το κέντρο το 2ο Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, την Ευρώπη και την Χώρα μας. Τώρα κυρία Αρβελέρ, η μάντιδα έχει καλύβη και η πηγή φέρνει λαλέον ύδωρ. Εύχομαι να είναι για το καλό της πατρίδας μας».

 

*Πρώην Προέδρος της Βουλής των Ελλήνων

 Ομιλία στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας – Βράβευση Ρόδης Κράτσα