Η μεγάλη αυταπάτη της Κεντροαριστεράς και η “κρυφή συμφωνία” Φώφης-ΓΑΠ

Του Γ. Λακόπουλου

Χαρακτηριστικά  …συνωμοσίας εναντίον του ΠΑΣΟΚ –με στόχο την εξαφάνισή του, αλλά και εναντίον της υπόθεσης της Κεντροαριστεράς -για τη χειραγώγησή της, αρχίζει να αναδεικνύει η πρόσφατη “συμφωνία των κληρονόμων” μεταξύ της  Φώφης Γεννηματά κάτι ο Γ. Παπανδρέου. Ήδη πληροφορημένοι παράγοντες του χώρου μιλούν για “κρυφή συμφωνία” μεταξύ των δυο με αμοιβαίο προσωπικό όφελος στην πλάτη των υπολοίπων εμπλεκομένων.

Ένα δείγμα του φερόμενου ως πραγματικού περιεχομένου αυτής της συμφωνίας προκύπτει  από την αποδιδόμενη στη  Φώφη  Γεννηματά πρόθεση να παραβιαστεί η θεμελιώδης αρχή των διεργασιών για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα: η ανάδειξη ηγεσίας από τη βάση.  

Όσοι έχουν πάρει μέρος σ’ αυτή τη συζήτηση, της Γεννηματά μη εξαιρουμένης, μέχρι τώρα από αυτό ξεκινούσαν και σε αυτό κατέληγαν. Ωστόσο από το περιβάλλον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ  διακινείται η άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος ανάδειξης νέας ηγεσίας και το συνέδριο που έχει αναγγελθεί για το καλοκαίρι θα έχει απλώς  …θεματικό χαρακτήρα.

Κατ’ αυτούς η Φώφη θα παραμείνει εξ οφίτσιο επικεφαλής της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης”, στην οποία, εκτός της ΔΗΜΑΡ, θα μετέχει και το αποτυχημένο διασπαστικό κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος φέρεται να συμφωνεί και δεν προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία.

Εν τω μεταξύ φρόντισε να εξασφαλίσει μια άλλη ηγεσία: στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Καθώς το κόμμα του δεν είναι μέλος σ’ αυτή την περιθωριακή οργάνωση, υπάρχουν πληροφορίες ότι τον πρότεινε το ΠΑΣΟΚ που πλήρωσε και τη σχετική συνδρομή, που υπερβαίνει τις 30.000.

Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ -από το οποίο δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση ακόμη- πρότεινεκάποιον που …δεν είναι μέλος του και αντίθετα το έχει βλάψει πρόσφατα. Και πλήρωσε και από πάνω από λεφτά που δεν έχει.

Αυτή η εξέλιξη θεωρείται μέρος της συμφωνίας Γεννηματά-  Παπανδρέου, ώστε να ωφεληθούν και οι δυο. Η Φώφη να υποστηριχθεί  στην παραμονή της στην ηγεσία του κοινού σχήματος χωρίς εκλογή από τη βάση  -έστω αν χρειαστεί να οργανωθεί μια παράσταση … εκλογής δια βοής στο θερινό συνέδριο- και ο πρώην πρωθυπουργός να εξασφαλίσει την επιθυμία του για  ταξιδιωτική πολιτική με την “Διεθνή”.

Στην ούγια αυτής τη διευθέτησής πάντως υπάρχει μια πληροφορία, που θα προκαλέσει αναταραχή, αλλά και ειρωνεία, αν επιβεβαιωθεί. Για την ακρίβεια φημολογείται ότι ο Γ. Παπανδρέου κινείται με βάση μια συγκεκριμένη μεθόδευση που εισηγήθηκε ένας από τους ακολούθους του – πρώην υπουργός του Κ. Σημίτη:

-Να αφήσουν στην Γεννηματά την ηγεσία της Συμπαράταξης και να προσπαθήσουν να εκλέξουν όσο το δυνατόν  περισσότερους βουλευτές με στόχο να …. αποχωρήσουν την επομένη των εκλογών και να συστήσουν χωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα “υπό την ηγεσία του”.

Κατά κάποιο τρόπο ο ΓΙΑΠ συμφώνησε για να πάρει την προεδρίας της Διεθνούς, δίνοντάς στη Γεννηματά τη “Δημοκρατική Συμπαράταξη”, αλλά μετά θα τη …διασπάσει για να γίνει και αυτός πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος με τις πλάτες της.  Όμορφος κόσμος, ο κόσμος των γόνων.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες πάντως η υπόθεση της Κεντροαριστεράς συνιστά τη  “μεγάλη αυταπάτη” της περιόδου. Τελικά ισούται με επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, που ως ιστορικός φορέας θα μπορούσε  να ανακάμψει με την κατάλληλη ηγετική ομάδα και τις απαιτούμενες αλλαγές  -και προφανώς αυτό επιχειρούν κάποιες δυνάμεις να αποκλείσουν.

Εν πάση περιπτώσει, η βασική  εκκρεμότητα των διεργασιών  σ’ αυτό το χώρο παραμένει η εκλογή της ηγεσίας από  τη βάση και η αμφισβήτηση αυτής της προϋπόθεσης από την Γεννηματά θα τινάξει το εγχείρηση στον αέρα τουλάχιστον σε ό,τι αφορά  τις συμμετοχές πέραν του Γ. Παπανδρέου.

Ήδη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  Θανάσης Θεοχαρόπουλος  -που είχε δηλώσει υποψήφιος σε προγενέστερη φάση- προειδοποίησε για την εφαρμογή του όρου της εκλογής, ενώ και από την πλευρά της  κίνησης “ Ώρα αποφάσεων”  -που συγκροτούν οι Ραγκούσης-Διαμαντοπούλου -Φλωρίδης–  η εκλογή θεωρείται  ως απαιτητή προϋπόθεση για τη  σύγκλιση.

Οι τρεις με τη “χαλαρή συνεργασία” που τους συνδέει προτάσσουν τα αποτελέσματα  πρόσφατης δημοσκόπησης που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένα νέο κόμμα στο οποίο θα ενσωματωθεί η σημερινή Δημοκρατική Συμπαράταξη,  το Ποτάμι και η “Ώρα Αποφάσεων” μπορεί να διεκδικήσει υψηλά ποσοστά. Πάντως πολύ υψηλοτέρα από το σχήμα Γεννηματά-Παπανδρέου-Θεοχαρόπουλου, έναντι των οποίων υπερισχύει και  ο συνασπισμός των ιδίων με τον Θεοδωράκη .

Με βάση αυτά τα ευρήματα ο Ραγκούσης επισήμανε τις ιστορικές ευθύνες που αναλαμβάνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  καταστρέφοντας τις προϋποθέσεις της συνολικής στράτευσης σε νέο φορέα με εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

Ωστόσο, και παρότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη, ένα άλλο αγκάθι στην πορεία προς την ενδεχομένη συνένωση δυνάμεών είναι η μετεκλογική συμπεριφορά του νέου κόμματος.

Ενώ από κάποιες πλευράς προβάλλεται ότι ήδη η Γεννηματά έχει προαποφασίσει να συμπράξει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άλλα στελέχη θεωρούν ότι ενδεχομένη επιτυχία του σχήματος θα πρέπει να αποκλείσει οποιαδήποτε κυβερνητική σύμπραξη, ειδικά με τη Δεξιά.

Το επιχείρημα τους είναι ότι αν συνεργαστούν με τη ΝΔ θα χρεωθούν το κόστος της δύσκολης, έτσι κι αλλιώς, διακυβέρνησης, ενώ αν συμβάλουν να επακολουθήσουν εκλογές με απλή αναλογική, θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία τους και θα γίνουν καθοριστικοί παράγοντες των εξελίξεων.

ΥΓ. Οι πληροφορίες ότι από την πλευρά συγκεκριμένου επιχειρηματία βολιδοσκοπούνται πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ για  “να υποστηρίξουν την Φώφη που θα γίνει Πρωθυπουργός” , μάλλον αποτελούν πρώιμη εκδήλωσης Πρωταπριλιάς.