“Νεοφιλελεύθερη παΝΔημία”

Του Κωνσταντίνου Στέργιου


Αυτοί που μας κυβερνούν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως άχρηστοι ή ανίκανοι. Ούτε ως άμυαλοι. Αυτή η ακραία μορφή φιλελευθερισμού, με μπόλικη δόση ακροδεξιάς συντηρητικής ιδεολογίας που παίρνει ολοένα και περισσότερο χώρο στη κεντροδεξιά ΝΔ, έχει τον σκοπό της.

Έχει σκοπό να διαλύσει τη δημόσια υγεία καταρρακώνοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και παραδίνοντας το, σαν ερείπιο στους ιδιώτες για ιδία συμφέροντα. Ήδη, εδώ και 8-9 μήνες κάνει τα θελήματα των ιδιωτικών κλινικών, χωρίς να προστάζει επ’ αόριστον την επίταξή τους, χωρίς να προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό για το δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να φτιάχνει νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γιατί όπως και οι ίδιοι είπαν

«Περισσότερες ΜΕΘ σημαίνει και περισσότεροι θάνατοι» άκουσον-άκουσον. Και οι 1000 ΜΕΘ που διατυμπανίζουν ότι έφτιαξαν στην πραγματικότητα είναι μισές-μισές με τις άλλες ΜΕΘ, για άλλες ασθένειες. Δεν πληρώνει υπερωρίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για περιπτώσεις καραντίνας 7-14 ημερών όπου δεν είναι δυνατή η τηλεργασία και μειώνει το δώρο Χριστουγέννων. Δεν έβαλε φρένο στην υπερκοστολόγηση μασκών, γαντιών, αντισηπτικών την ώρα που έπρεπε και έγινε πάρτι τιμών. Καπιταλισμό έχουμε άλλωστε. Η φράση που θα χρησιμοποιήσω είναι μία. «Κυριάκο Μητσοτάκη τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ, τα κατέστρεψες ΕΣΥ! Και συνεχίζεις με χαρά…».

 Έχει σκοπό να διαλύσει τη δημόσια παιδεία με νομοσχέδια όπως αυτό της εξίσωσης των πτυχίων αρχιτεκτόνων μηχανικών και οικονομολόγων των Πανεπιστημίων με αυτά των Κολεγίων, που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση με μια τροπολογία την Πέμπτη (17/12) το βράδυ κυριολεκτικά στο παρά 5’. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το έπραξε τούτο η κα. Κεραμέως. Τον  Φλεβάρη είχε προχωρήσει σε μια ακόμη εξίσωση των πτυχίων των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων με αυτά των κολεγίων.

Εξισώνονται λοιπόν τα κολέγια, που πληρώνεις για να φοιτήσεις, με τα δημόσια Πανεπιστήμια που κοπιάζεις για να κατακτήσεις μια θέση σε αυτά, που περνάς ίσως την πρώτη μεγάλη ψυχολογική πίεση μόλις στα 17 σου χρόνια. Τα κολλέγια που στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν ακουμπάνε καν τη θέση 2000…! Όποιος, λοιπόν, διαθέτει τα χρήματα να φοιτήσει σε ένα κολέγιο χωρίς να κοπιάσει ιδιαιτέρως να μπει σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο θα έχει ως αρωγό τούτη την κυβέρνηση. Όσοι, ωστόσο, δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα, όσοι δεν θα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε κολέγια με δίδακτρα επί πληρωμή;

Μα, η απάντηση είναι προφανής και την έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της αριστείας: «Δεν τρέφω αυταπάτες, για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση». Η ίδια ανθρώπινη φύση έχει τον ίδιο να αδυνατεί να σκεφτεί τον εαυτό του με 800 ευρώ για έστω ένα μήνα. Έχει τον ίδιο ως Υπουργό στις 23-03-2014 να απαντά κυνικά στην ερώτηση «Συμφωνείτε, δηλαδή να απολυθούν εκπαιδευτικοί; Φύλακες;» ως εξής:

«Συγνώμη αν πρέπει να απολυθούν κάποιοι γιατί να μην απολυθούν και εκπαιδευτικοί, δεν χρειάζονται όλοι (στον δημόσιο τομέα, εννοεί φυσικά)». Αυτή η καταραμένη φύση που σέρνει όποιον είναι από το Περιστέρι να γίνει ψυκτικός, η ίδια ακριβώς φύση έχει θρέψει την οικογένεια (καλύτερα: τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα) Μητσοτάκη εδώ και τόσα χρόνια στα σαλόνια της εξουσίας.

Έχει σκοπό να διαλύσει, ακόμα, κάθε έννοια Πολιτισμού και Τέχνης σε τούτο τον τόπο. Από πού να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις; Από τη βοήθεια στους καλλιτέχνες εν μέσω πανδημίας, που ποτέ δεν ήρθε; Από το κλείσιμο Θεάτρων, Σινεμά-Κινηματογράφου που λειτουργούσαν με 30% πληρότητα την ώρα που στα λεωφορεία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι στοιβάζονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο; Από το τσιμεντάρισμα ενός εκ των αρχαιότερων και επιβλητικότερων μνημείων παγκοσμίως; Από την πλημμύρα που προήλθε από αυτό το τσιμεντάρισμα;

Ειλικρινά, αν κάποιος ρωτούσε την κα. Μενδώνη «Γνωρίζετε ότι ο Πολιτισμός γεννήθηκε στην Ελλάδα;» είμαι σίγουρος ότι θα του απαντούσε «Βεβαίως και το γνωρίζουμε. Γι’ αυτό φροντίζουμε να πεθάνει και εδώ!». Το μίσος της κυβέρνησης της αριστείας προς τον πολιτισμό και προς τους καλλιτέχνες, εξηγείται από τη φίμωση που τους επιβάλλει και από την εξαθλίωση όπου τους αναγκάζει να ζουν. Τους θέλουν άνεργους, πεινασμένους, ταπεινωμένους.

Αυτή η απέχθεια, από την ίδια την Υπουργό που τον “εκπροσωπεί”, δείχνει ότι οι καλλιτέχνες δεν θεωρούνται άνθρωποι. Αν αυτό συμβαίνει, τότε οι κύριοι της κυβέρνησης ας μην ξαναπάνε Θέατρο-Σινεμά, ας μην ξαναχορέψουν, ας μην ξανατραγουδήσουν. Ο Πολιτισμός, από το αρχαία χρόνια ακόμα, είναι ιερός. Μπορούν να αρπάξουν λεφτά και να φάνε από απευθείας αναθέσεις, από διορισμούς δικών τους παιδιών μεν, χωρίς πτυχίων δε. Από τον Μεγάλο Περίπατο-Περίγελο-Περίδρομο και τις κάμπιες που τρώνε τα γκαζόν του. Από την ίδια την πανδημία με εκατοντάδες τρόπους. Όχι όμως εις βάρος του Πολιτισμού και της Τέχνης, απαγορεύεται.

Τέλος, έχει σκοπό να διαλύσει ό,τι έχτισε ο κόσμος με κόπο και ιδρώτα όλα αυτά τα χρόνια και ό,τι κατάφερε να κρατήσει μέσα στην επώδυνη δεκαετή οικονομική κρίση. Με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο, για παράδειγμα, που ξαφνικά λίγο μετά την ψήφιση του παρατάθηκε η ημερομηνία όπου θα τεθεί σε ισχύ, θα έχουν κάθε έννομο δικαίωμα να βγάλουν τον κόσμο έξω από το σπίτι του. Για πρώτη φορά η πτώχευση αφορά και φυσικά πρόσωπα, δηλαδή απλούς πολίτες. Αν για τις τράπεζες είσαι ‘ευάλωτος οφειλέτης’ και δεν έχεις τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σου τότε μπορείς να νοικιάσεις το σπίτι σου για 12 χρόνια σε ένα fund. Οι πιθανότητες που θα υπάρξουν είναι οι εξής:

1) Εάν αργήσεις να αποπληρώσεις 3 ενοίκια σου κάνουν έξωση..!!! 2) Σε άλλη περίπτωση που μετά τα 12 αυτά χρόνια θελήσεις να πάρεις το σπίτι σου πίσω, τότε πληρώνεις ολόκληρη την εμπορική του αξία και όχι την αντικειμενική. 3) Αν σε μια ακόμα περίπτωση βρεις χρήματα να αποπληρώσεις νωρίτερα από τα 12 χρόνια και να πάρεις πίσω το σπίτι σου, τότε ως ένδειξη «ποινής», σε αναγκάζουν να πληρώσεις μαζί και όλες τις δόσεις που απομένουν μέχρι να λήξει η 12ετία.

Μια παρένθεση εδώ: Ο κ. Μητσοτάκης και οι όμοιοι του, μπορεί να χρωστούν δισεκατομμύρια αλλά δεν θα τους πειράξει κανένας. Μαζί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, για παράδειγμα, χρωστούν 533 εκατ. ευρώ, πάνω από μισό δις, και κάθε χρόνο τα χρέη τους αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, φίλοι τραπεζίτες βλέπουν δάνεια δισεκατομμυρίων να κουρεύονται χαρακτηρίζοντάς τους ως «αδύναμους να ανταπεξέλθουν».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε επί χρόνια ούτε ένα ευρώ για το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, αλλά οι πολίτες θα χάσουν ό,τι έχουν για ένα ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού του Βολταίρου, του σπιτιού της μεσοτοιχίας μετον Χριστοφοράκο, ο άνθρωπος που εμφανίζει στο πόθεν έσχες  σπίτια του Βολταίρου αλλά εξαφανίζει τα δάνεια με τα οποία τα αγόρασε, ο ιδιοκτήτηςκαιάλλων πολυτελών κατοικιών με πισίνες που τα τετραγωνικά τους μέτρα ξεπερνούν στο σύνολο τους τα τετραγωνικά του σπιτιού σου, έρχεται και σου παίρνει το ένα και μοναδικό σου σπίτι.

Αυτό το κύμα νεοφιλελεύθερης παΝΔημίας ήρθε να σαρώσει οτιδήποτε συλλογικά κερδισμένο με αγώνες και θυσίες. Ήρθε σαν σίφουνας να αρπάξει οτιδήποτε προλαβαίνει μετά από 4,5 χρόνια δίψας για υπουργικές καρέκλες, ρουσφέτια, διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Το ερώτημα που θα θέσω είναι ένα: «Θα τους αφήσουμε για πολύ ακόμα να παίζουν τόσο κυνικά με τις ζωές μας; Γιατί δεν πρόκειται για ένα τηλεπαιχνίδι ενός εκ των Πετσο-τσεπωμένων καναλιών του Μωυσή Κυριάκου, πρόκειται για το μέλλον μας».