Ντόρα Μπακογιάννη: Η επιστροφή της μεγάλης κυρίας της ΝΔ

Του Γ. Λακόπουλου

Υπό κανονικές συνθήκες η Ντόρα Μπακογιάννη θα έπρεπε να τα έχει βάψει μαύρα. Εδώ και χρόνια τίποτε δεν της πάει καλά-πλην μιας εξαίρεσης που θα δουμε στη συνέχεια. Πήγε ως τη βρύση και νερό δεν ήπιε, ενώ τώρα βρίσκεται μακριά και από την πηγή.

Προετοιμαζόταν είκοσι χρόνια για την ηγεσία της ΝΔ και της πήρε τη μπουκιά από το στόμα ο μόνος άνθρωπος που δεν περίμενε. Ο Αντώνης Σαμαράς, τη νίκησε, τη διέγραψε,  την άφησε έξω από την κυβέρνηση του ακόμη και όταν δικαιώθηκε ή ίδια με το Μνημόνιο και όχι αυτός.

Αντίθετα διεμβόλισε την οικογένεια «εκμαυλίζοντας» τον αδελφό της και δεν την έστειλε ποτέ στις Βρυξέλλες, όπως προέβλεπε το «ντηλ» της επιστροφης της στη ΝΔ -μετά την ατυχή απόπειρα δημιουργίας κόμματος -που είχαν εγγυηθεί δυο παράγοντες από την πολιτική και τον εκδοτικό  χώρο.

Μετά της ξαναπήρε τη μπουκιά ο Κυριάκος -από δική της αδράνεια περισσότερο -και στη συνέχεια την έθεσε σε διωγμό. Την απέκλεισε υπερβολικά νωρίς από την κυβέρνηση, την έστειλε στα Χανιά, δεν την έβαλε επικεφαλής  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στη  Βουλή. Την κατέστησε … μουσαφίρισσα στο σπίτι της στα Χανιά – αφού το κληρονόμησε ο ίδιος -στο οποίο αυτό το καλοκαίρι πήγε ως… καλεσμένη βουλευτής Χανίων! Ευτυχώς που δεν ζει η Μαρίκα.

Μέσα σε όλα την ταλαιπωρεί και το γόνατό της και δυσκολεύει τις κινήσεις της. Παρόλα αυτά η Ντόρα αφού έκανε το μακρύ πένθος της, δείχνει διάθεση να επιστρέψει στο κέντρο της σκηνής. Όχι για να διαδραματίσει απαραιτήτως κάποιο ρόλο, αλλά και για να απολαύσει λίγο από εκδίκηση απέναντι στον Σαμαρά.

Η επιστροφή σηματοδοτήθηκε με το πρώτο τραπέζι πίστα που επέλεξε στο Βελίδειο και μορφοποιήθηκε με δυο καίριες παρεμβάσεις.

Η μια ήταν η δήλωση στην αρμόδια Επιτροπή της  Βουλής  ότι «η ΝΔ θα τιμήσει τη συμφωνία των Πρεσπών»- για την οποια λέγεται ότι υπήρξε απόπειρα … εξαφάνισης από τα πρακτικά.

Η άλλη ήταν όσα είπε στη συνέντευξή της στη«Real» για τη Novartis και τις επιδιώξεις Σαμαρά: «Δεν θα στήσουμε βιομηχανία εξεταστικών στη Βουλή».

Και στις δυο περιπτώσεις κινήθηκε στη δική της γραμμή και έριξε κάποια γάντια. Ξέρει ότι πλέον δεν μπορεί να γίνει Βασίλισσα, αλλά μπορεί να γίνει «Κινγκ μέηκερ».

Εν τω μεταξύ οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και γενικότερα η τρέχουσα ελληνική διπλωματική αδράνεια στο διεθνή χώρο την καθιστούν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη περισσότερο αναγκαία από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν όσοι την απέκλεισαν.

Η Μπακογιάννη είναι ό,τι καλύτερο διάθεση η ΝΔ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, γι’ αυτό και απεδείχθη απαραίτητη στον Κ. Καραμανλή, με τον οποίο συνεργάσθηκε έντιμα και χωρίς υστεροβουλίες. Γνωρίζει τα θέματα, έχει επαφές στο εξωτερικό, κινείται με άνεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είναι έμπειρη στους χειρισμούς και έχουν δει πολλά τα μάτια της.

Ο αποκλεισμός της από τον σχεδιασμό και τώρα την εκτέλεση  της νεοδημοκρατικής πολιτικής εκτός των συνόρων- πρώτα με τον Γ. Κουμουτσάκο και τώρα με τον Δένδια, αλλά και τον Κ. Γκιουλέκα στη θέση της- της στοίχισε. Αλλά περισσότερο αρχίζει να στοιχίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κλιμακούμενη ένταση στα ελληνοτουρκικά το καθιστά φανερό.

Αυτή τη στιγμή κανείς στο υπουργείο Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει στον σκληρό δίσκο της πολιτικής του υπόστασης τις εγγραφές που έχει η Ντόρα. Π.χ. κανείς δεν μπορεί να καταλάβει όσο η ίδια ποιος είναι ο Ερντογάν, τι θέλει πραγματικά και με ποιο τρόπο θα το διεκδικήσει.

Άρα κανείς άλλος δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει, καθώς ο Νίκος Δένδιας είναι ένας τζέντλεμαν της πολιτικής, αλλά δεν έχει το απόθεμα γνώσης, πείρας και… τηλεφωνικής ατζέντας της Ντόρας.

Αυτός είναι ο ένας λόγος επαναδραστηριοποίησης της κυρίας. Ο άλλος έχει το επώνυμό της και είναι τώρα δημαρχος Αθηναίων. Για να τον επιβάλει πήρε των οματιών της από την Α’ Αθήνας.

Αλλά πλέον ο Κώστας Μπακογιάννης είναι η επένδυση της Ντόρας να πάρει εκδίκηση από όλους και για όλα. Και ο ίδιος δείχνει πλήρως στρατολογημένος σ’ αυτή την επιδίωξη που τον οδηγεί από την πλατεία Κοτζιά στην οδό Πειραιώς, με την πρώτη ευκαιρία.

Συμπεριφέρεται ήδη ως δελφίνος του Κυριάκου, παρά ως αυτοδιοικητικός παράγων. Πού ακούστηκε δήμαρχος να κάνει «άνοιγμα προς το κέντρο», όπως πληροφορηθήκαμε από τους επικοινωνιολόγους του. Προς το πολιτικό κέντρο, όχι το κέντρο της Αθηνας.

Συμπέρασμα: Η οικογένεια Μητσοτάκη έχει αποδείξει τους ισχυρούς δεσμούς συνοχής που έχουν τα μέλη της, ακόμη και όταν ο ένας τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του άλλου. Η Ντόρα είδε πολλές φορές να της συμβαίνει.

Τωρα επιστρέφει για να τραβήξει η ίδια χαλιά. Με στόχο να εγγράψει στο … πρωθυπουργολόγιο της  οικογένειας  Μητσοτάκη κάποιον με άλλο όνομα, αλλά με το δικό της αίμα στις φλέβες του. Δεν έχει να χάσει παρά μόνο τις αλυσίδες της…