Λίνα Μενδώνη: Κατάχρηση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η χειρότερη υπουργός Πολιτισμού όλων των εποχών, βάζει σε πειρασμό τη Μελίνα: να κατεβεί στη Γη, για καμία ώρα…

Στην πολιτική δεν είσαι όσα νομίζεις εσύ για τον εαυτό σου. Είσαι όσα νομίζουν οι άλλοι για σένα.

Αν μιλήσουμε για τη Λίνα Μενδώνη, είναι η αποκρουστική γκριμάτσα για τον Σταύρο Ξαρχάκο, που έπιασε ο φωτογραφικός φακός σε μια συνέντευξή της.

Είναι η «βλαπτική έπαρση», που της καταλόγισε ο μεγάλος συνθέτης, όταν η κυρία συκοφαντούσε τον καλλιτεχνικό κόσμος της χώρας.

Μιλάμε για την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο Μητσοτάκη, όταν η Μενδώνη ως πολιτική προϊστάμενη του Εθνικού Θεάτρου θόλωνε τα νερά για τον Λιγνάδη, που τους είχε «εξαπατήσει».

Τότε που τσίμεντωνε την Ακρόπολη και κάποιοι υποψιάζονταν ότι την προετοίμαζε για τα ντεφιλέ του Ντιόρ- για τον οποίο ενδιαφερόταν η πρωθυπουργική σύζυγος.

Προτού μάθουμε ότι η ίδια υπήρξε ευνοημένη της-η Μενδώνη, της Μαρέβας: σύχναζε στην αυλή της οικογένειας Μητσοτάκη, ενώ ταυτόχρονα ήταν στέλεχος του… ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβαλε ως… τίτλο τιμής όταν, χωρίς αιδώ, αναγνώριζε ότι υλοποιούσε τις «ιδέες» της κυρίας Μητσοτάκη για το Εθνικό Μουσείο.

Αυτό εξηγεί γιατί η διαχρονική μανδαρίνα του υπουργείου Πολιτισμού-που επιβίωνε ως γραμματέας του, με όλες τις κυβερνήσεις- υπήρξε η μόνη αμετακίνητη υπουργός.

Προφανώς όχι για την ορθή διαχείριση του χαρτοφυλακίου της. Η θητεία της την έχει καταστήσει αποσυνάγωγη των ομοτέχνων της.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιστέκεται στην αντι- πολιτιστική και αντι-αρχαιολογική πολιτική της.

Κυρίως όμως απορρίπτει την αντίληψή της για τον ρόλο της- που έφτασε ως την απόπειρα να εντοιχίσει πλάκα με το όνομά της τον Ιερό Βράχο.

Η Μενδώνη έχασε όλες τις αναμετρήσεις με τη διοίκηση του Συλλόγου και την πρόεδρό του Δέσποινα Κουτσούμπα.

Ως ταπεινωμένη πλέον χτυπάει πισώπλατα με μια πανάρχαια μέθοδο: την κατάχρηση εξουσίας.

Αφορμή είναι μια εκδήλωση των Αρχαιολόγων για την τραγωδία της Πύλου- για την οποία η ελληνική κυβέρνηση ερευνάται διεθνώς ως ύποπτη εμπλοκής της και πάντως καταγγέλλεται για συσκότιση.

Η Μενδώνη τους τιμωρεί με έξωση από τα γραφεία του Συλλόγου, στα οποία οργανώθηκε η εκδήλωση.

Στην πραγματικότητα τους εκδικείται για τη συνδικαλιστική και πολιτισμική δράση τους, με το μόνο επιχείρημα που έχει απέναντι τους: ως υπουργός είναι… ιδιοκτήτρια του κτιρίου!

Αυγουστιάτικα ανακαλεί την άδεια παραχώρησης, εκτρεπόμενη σε λογοκρισία για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων τους.

Πολιτισμό και Δημοκρατία δεν το λες. Ούτε υπουργός της χούντας δεν θα κατέφευγε στον ισχυρισμό ότι η παραχώρηση έγινε «αποκλειστικά για τη στέγαση» του Συλλόγου.

Προφανώς η γραφειοκρατική υποκουλτούρα της πολιτικής της, κάνει την Μενδώνη να πιστεύει ότι ο Σύλλογος Αρχαιολόγων είναι το κτίριο -και θα τον εξαφανίσει αν τον αφήσει άστεγο.

Η χειρότερη υπουργός Πολιτισμού όλων των εποχών, βάζει σε πειρασμό τη Μελίνα: να κατεβεί στη Γη, για καμία ώρα…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR