Ξανά μαζί με την Έλλη ο Αδαμάντιος Πεπελάσης

Ο Αδ. Πεπελάσης με τον Γιώργο και την αείμνηστη Ηρώ Σγουράκη που έφυγε πέρυσι.

Από το Α’ Νεκροταφείο η κηδεία του

Η Ελλη Πεπελάση – πρώτη απο δεξιά δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου- στο Σαν Φραντσίσκο το 1959.

Ακριβώς 25 χρόνια από το 1992 που έφυγε από τη ζωή η σύζυγος και μητέρα των παιδιών του, ο Καθηγητής Διαμαντής Πεπελάσης βρέθηκε ξανά με την Έλλη, όχι μόνο στους ουρανούς αλλά και επί της γης: ενταφιάστηκε δίπλα της, στον οικογενειακό της τάφο στο Α Νεκροταφείο, μια επιλογή υψηλών συμβολισμών για τον βίο του.

Η Έλλη Δέδε-Πεπελάση ήταν αυτή που τον είχε παρακινήσει πριν από οκτώ δεκαετίες να επεκτείνει τους ορίζοντές του πέρα από την Ελλάδα. Από την Αγγλία που συνέχισε της σπουδές του μετά την Αθήνα, πήγε στη Αμερική  για να τη συναντήσει -όπου έκαναν και οι δυο ακαδημαϊκή καριέρα. Η ίδια δίδασκε Οικονομικά και Μαθηματικά.

Επέστρεψαν στην Ελλάδα το 1961, συνοδεύοντας την οικογένεια του Ανδρέα Παπανδρέου με την οποία συγκατοίκησαν για πολλά χρόνια στο Σαν Φραντσίσκο. Ο Διαμαντής και η Έλλη Πεπελάση ήταν κουμπάροι στον θρησκευτικό γάμο του Ανδρέα με την  Μάργκαρετ Τσαντ,- και βάφτισαν την ίδια χριστιανή  Ορθόδοξη για τις ανάγκες του μυστηρίου. Αργότερα οι δρόμοι των δυο οικογενειών χώρισαν.

Η Έλλη Πεπελάση  έφυγε πρόωρα  το 1992. Ο ίδιος δεν ξεπέρασε ποτέ την απώλειά της και την ανέφερε σε κάθε  ευκαιρία  ως υποδειγματική σύζυγο, μητέρα και εξαίρετη επιστήμονα. Ειδικά προς το τέλος της ζωής του έκανε μακρές συζητήσεις  με φίλους του, αναπλάθοντάς της κοινή διαδρομή τους που έμεινε μέσα του ανέγγιχτη.

Η κηδεία του σπουδαίου δασκάλου έγινε το μεσημέρι της  9ης Μαΐου, με τη λιτότητα που επιθυμούσε ο ίδιος σε κλίμα συγκίνησης  των -επωνύμων και ανώνυμων- φίλων του, των παιδιών και των εγγονιών του. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, απλοί άνθρωποι, μαθητές του και συμπατριώτες του τον συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του. Με την κοινή  αίσθηση ότι  “έφυγε ένας ευπατρίδης”, όπως είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος στο  σύντομο επικήδειο που εκφώνησε- όπως και ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός.

Τον τίμησαν εκπρόσωποι από  όλο το πολιτικό φάσμα. Ο Κ. Λαλιώτης, ο Μιλτ. Παπαϊωάννου,  Π. Λάμπρου,  Γιάννης Ρουμπάτης,   Νίκος Χριστοδουλάκης, αλλά παλαιά στελέχη  του ΠΑΣΟΚ.  Πρόσωπα από το χώρο της τέχνης ,της επιστήμης και της πολιτικής και των ΜΜΕ, όπως ο Γιάννης Ψυχοπαίδης και ο Ηλίας Ανδριόπουλος,  Γιάννης Πανούσης, Βασίλης Καραποστόλης, Χριστ. Αργυρόπουλος, Βασ. Ράπανος, Χριστ. Σαρδελής, Σ. Τόδουλος, Στ. Ψυχάρης, Δημ. Μηλιάκος, Μένη Μαλιώρη,  Γιάννης Παπαδογιαννάκης….

Σπουδαίοι φίλοι του επί δεκαετίες που δεν μπόρεσαν να παραστούν τον αποχαιρέτησαν με τον τρόπο τους όπως ο Μίκης Θεοδωράκης που έστειλε στεφάνι και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος που εκπροσωπήθηκε από τη σύζυγο του.

Δυσμενή εντύπωση προκάλεσε ότι ενώ ανακοίνωση για το θάνατό του εξέδωσε και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ  σιώπησε. Η παρουσία του σεμνού Παύλου Χρηστίδη στην κηδεία δεν κάλυψε την ανεξήγητη συμπεριφορά της Φώφης Γεννηματά,- όπως και της οικογένειας Παπανδρέου.