Οικονομικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ / «Ορθή η διαγραφή ιδιωτικού χρέους – Ο πτωχευτικός κώδικας οδηγεί σε νέα φτωχοποίηση»

Βραδυφλεγή βόμβα χαρακτήρισαν το ιδιωτικό χρέος οι συμμετέχοντες στην διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια του πτωχευτικού δικαίου

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και οι τρόποι επανεκκίνησής της βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης – συζήτησης με τίτλο «Οικονομία – Ανάπτυξη – Κοινωνική Συνοχή – Ο Δρόμος της Επανεκκίνησης» κατά την οποία παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα το σχέδιο για την επόμενη μέρας μετά την Πανδημία.

Στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ Δημήτρης Αυγητίδης, ο καθηγητή Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηριών και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Επίσης τον λόγο έλαβαν η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης.

Έ. Αχτσιόγλου: Χωρίς στήριξη της ρευστότητας δεν μπορεί να επανεκκινήσει η οικονομία

Για μια «άνευ προηγουμένου» ρευστότητα που απόλαυσαν οι συστημικές τράπεζες έκανε λόγο η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς μέτρα στήριξης της ρευστότητας και διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να επανεκκινήσει η οικονομία».

Η ίδια υποστήριξε ότι με τον τρόπο που η κυβέρνηση σχεδιάζει τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αποκλείονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται  στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας

Αλ. Χαρίτσης: Κυβερνητική πολιτική μετάθεσης του προβλήματος στο μέλλον

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση επικεντρώθηκε σε πολιτικές «μετάθεσης του προβλήματος στο μέλλον» με αναστολές και νέο δανεισμό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «δυσοίωνου περιβάλλοντος» στην οικονομία.

Ο ίδιος υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος της διόγκωσης και αλληλοτροφοδότησης του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους τονίζοντας ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν αναγκαία συνθήκη για να δούμε την επόμενη ημέρα.

Γ. Καββαθάς: Σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση οι επιχειρήσεις στη χώρα

Σύμφωνα με τη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς επισημαίνοντας ότι το 99,6% των επιχειρήσεων της χώρας (μικρομεσαία, μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση) βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση.

Παράλληλα, επικαλούμενος την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, είπε ότι το 79% των επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση του κύκλου εργασιών, τονίζοντας ότι φαίνεται πολύ έντονα η έλλειψη ρευστότητας

Ακόμη τόνισε ότι ο σημερινός Πτωχευτικός Κώδικας «ψευδεπίγραφα αναφέρεται ως δεύτερη ευκαιρία».

Λ. Κατσέλη: Βραδυφλεγής βόμβα το ιδιωτικό χρέος

Στο ζήτημα του χρέους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη τονίζοντας ότι το ιδιωτικό χρέος αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Η ίδια υπογράμμισε τις πολιτικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

  • ανάδειξη των δύσκολων επιλογών και προβλημάτων και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους, όπως είναι π.χ. η Δικαιοσύνη. «Μιλάμε για μια ανεξάρτητη ή ανεξέλεγκτη Δικαιοσύνη;» είπε η Λ. Κατσέλη.
  • χάραξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τα εφαρμοζόμενα μέτρα.
  • διαχείριση των εξωθεσμικών πιέσεων. «Τέτοιοι εξωθεσμικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ρυθμίσεις χρεών» παρατήρησε με νόημα η ομιλήτρια.
  • ισχυροποίηση της εποπτείας και της ρύθμισης του τραπεζικού συστήματος.
  • παρακολούθηση των μέτρων.
  • αξιοποιηθούν τα στελέχη που είναι κατάλληλα για κάθε έργο.
  • διαχείριση των μέσων μαζικής ενημέρωσης έτσι ώστε τα μέτρα να μπορούν να γίνουν κατανοητά.
Κ. Μίχαλος Πολύ σημαντική η πρόταση για διαγραφή ιδιωτικού χρέους

Μήνυμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη έστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής  Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολιάζοντας πως πάγια θέση του επιμελητηριακού θεσμού είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν την κοινοβουλευτική περίοδο. 

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το συστημικό τραπεζικό σύστημα, «δεν έχει αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», καθώς από τις 850.000 επιχειρήσεις μόνο οι 15.000 – 20.000 έχουν άμεση πρόσβαση στη ρευστότητα.

Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή ιδιωτικού χρέους.

Δ. Αυγητίδης: Ανεπαρκές το θεσμικό πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου

Στην ανάγκη για κοινωνικά δίκαιο και σύγχρονο πλαίσιο αντιμετώπισης της φερεγγυότητας αναφέρθηκε ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ Δημήτρης Αυγητίδης, προτείνοντας την επαναφορά των ρυθμίσεων του προηγούμενου Πτωχευτικού Κώδικα, χρηστή ρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα με πρόνοια για την προστασία για την πρώτη κατοικία και αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας με τις αναστολές.

«Το θεσμικό πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου που ισχύει, δεν είναι επαρκές για την προστασία των επιχειρήσεων από τον κίνδυνο πτώχευσης», υπογράμμισε ο ίδιος.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Ο πτωχευτικός κώδικας θα οδηγήσει σε νέα μεγάλη φτωχοποίηση

«Ή ανοίξτε μας ή στηρίξτε μας» είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή η μικρομεσαία επιχείρηση ξέρει ότι, αν δεν είναι ανοιχτή για να δώσει τη μάχη, το όποιο επίδομα δεν της αρκεί».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε με τη σειρά του στο πτωχευτικό, λέγοντας ότι «ενώ θα έπρεπε να είναι εργαλείο για την εξυγίανση, θα οδηγήσει σε μία νέα μεγάλη φτωχοποίηση».

Ακόμη υποστήριξε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα πρέπει να επανασχεδιαστεί.

Αι. Αυγουλέας: Το σοκ που προκάλεσε η πανδημία δεν κατανεμήθηκε ισομερώς

Το «σοκ που προκάλεσε η πανδημία σε ζήτηση, σε εφοδιαστικές αλυσίδες και σε απασχόληση δεν κατανεμήθηκε ισομερώς». «Υπήρξαν αυξημένα κέρδη επιχειρήσεων, και ειδικά του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες φορολογούνται στην Ιρλανδία. Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκριθούν στο καινούργιο ψηφιακό περιβάλλον ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας της ανισότητας», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας

Ο ίδιος συμφωνώντας με τα προτεινόμενα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε θετική την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και την πρόταση δημιουργίας ανεξάρτητης δικαιοδοτικής και ρυθμιστικής αρχής για την διαχείριση των δανείων.

«Δεν χρειάζεται μόνο κεφάλαιο κίνησης, αλλά και δημιουργία χρηματοπιστωτικών προϋποθέσεων για ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή» τόνισε ο ίδιος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ