Της Silvia Sciorilli Borrelli (*)
Ο καλύτερος φίλος της Ευρώπης, ο Εμανουέλ Μακρόν, έκανε το καλύτερο δώρο στους ιταλούς λαϊκιστές ανακοινώνοντας μια σειρά δικών του παροχών. Στη διάρκεια ενός διαγγέλματος προς το έθνος που διήρκεσε 13 λεπτά, ο γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ αύξηση του ελάχιστου μισθού και φοροαπαλλαγές προκειμένου να καθησυχάσει τα Κίτρινα Γιλέκα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να εκτοξεύσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 3,5% έναντι του ΑΕΠ, πάνω από το ευρωπαϊκό ανώτατο όριο του 3%.
Εξαιτίας αυτού του κανόνα, η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή κυρώσεων από την πλευρά της Κομισιόν. Η λαϊκιστική της κυβέρνηση κατέστησε γνωστό στις Βρυξέλλες ότι θα αυξήσει το έλλειμμα στο 2,4% προκειμένου να εκπληρώσει τις προεκλογικές της επισκέψεις για οικουμενικό ελάχιστο εισόδημα και αύξηση των συντάξεων.
«Ο Μακρόν δήλωσε ότι μειώνει τους φόρους και αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες. Ο Μοσκοβισί συμφωνεί;» σάρκασε ο Κλάουντιο Μπόργκι, βουλευτής της Λέγκας και πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής. Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων δήλωσε τη Δευτέρα στο Στρασβούργο ότι η Κομισιόν παρακολουθεί πολύ στενά τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά ότι η κατάσταση στη Γαλλία είναι διαφορετική από εκείνη στην Ιταλία.
Ακόμη κι έτσι, όμως, θα είναι πολύ δύσκολο για την Επιτροπή να επιμείνει σε κυρώσεις κατά της Ρώμης και την ίδια στιγμή να «συγχωρήσει» τη Γαλλία.
Τα σχέδια του Μακρόν να παραβιάσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες είναι αντιπαραγωγικά και για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, στις οποίες το Παρίσι πρωταγωνιστεί.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια βαθιά πολιτική κρίση», λέει η Τιτσιάνα Μπέγκιν, ευρωβουλευτής των Πέντε Αστεριών. «Θα δούμε πώς θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις του ο Μακρόν, αλλά ένα είναι βέβαιο: δεν θα δεχθούμε την ύπαρξη πολιτών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη». Με άλλα λόγια, η Ιταλία δεν θα δεχθεί την κατά περίπτωση εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων.
Τα Πέντε Αστέρια είναι ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές των Κίτρινων Γιλέκων. «Τα αιτήματά τους είναι ακριβώς αυτά που έχουμε περιλάβει στον προϋπολογισμό μας», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο.
Μιλώντας την Τρίτη στο ιταλικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να εξηγήσει στους Ευρωπαίους γιατί η Ιταλία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. «Οι Ιταλοί ψήφισαν να τερματιστούν οι πολιτικές που οδήγησαν τους πολίτες στη φτώχεια», είπε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησής του, εκτός του να σέβεται τους κανόνες της ΕΕ, είναι και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των πιο φτωχών πολιτών της χώρας.
Και το βέβαιο είναι ότι οι κινήσεις του Μακρόν έχουν ενισχύσει τους ιταλούς λαϊκιστές.
«Η ομιλία του Μακρόν μάς βοηθά και θα αναγκάσει την Επιτροπή, και ιδιαίτερα τον γάλλο επίτροπο, να το σκεφτεί δύο φορές προτού μας επιβάλει κυρώσεις», είπε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στη Ρώμη. «Ακόμη και ο πιο φιλελεύθερος, ελιτιστής και συστημικός ηγέτης της Ευρώπης αναγκάζεται να κάνει μια στροφή 180 μοιρών όταν του το ζητά ο λαός».
(*) Η Σίλβια Σιορίλι Μπορέλι είναι αρθρογράφος του Politico
(Πηγή: Politico.eu – ΑΠΕ ΜΠΕ)