Ο Αλέξης στο χωριό του: το καγκελάρι, το σόι και οι αναμνήσεις

Αποστολή: Νίκος Γαλάτης

ΑΘΑΜΑΝΙΟ ΑΡΤΑΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ.Εξήντα τέσσερα χιλιόμετρα από την Άρτα, σε υψόμετρο 620 έως 1042 μέτρα, το Αθαμάνιο είναι το χωριό της Ηπείρου που έβγαλε έναν πρωθυπουργό: τον Αλέξη Τσίπρα. Τον νεώτερο σε ηλικία, μετά τον Επαμεινώνδα Δεληγιώργη, που προέρχεται από ένα κόμμα της Αριστεράς. Το κόμμα του -με 3-5%- αγωνιζόταν να μπει στην Βουλή πριν το αναλάβει ο Αλέξης.

“Ήρθα ως συχωριανός σας, κι όχι ως πρωθυπουργός” είπε χθες στην πλατεία του χωριού αφού χόρεψε το “καγκελάρι”.
Δεν γεννήθηκε εδώ αλλά κατάγεται από εδώ και την Καβάλα. Εδώ στο χωριό του πατέρα παραθέριζε τα καλοκαίρια ως παιδί. Αυτή την φορά τον συνόδευαν έξι κλειστά μαύρα αυτοκίνητα και δεκάδες άτομα της πρωθυπουργικής και τοπικής  ασφαλείας που είχαν από την προηγούμενη μέρα είχαν χτενίσει το χωριό, μερικές φορές επιβαίνοντας σε …αγροτικά αυτοκίνητα.
 Το παλιό σπίτι της γιαγιάς και της θειάκως είναι κλειστό πια κι έτσι έμεινε σε ένα ξενώνα – συγγενούς του. Το πατρικό στο κάτω μέρος του χωριού είναι πια χαλάσματα. Περνώντας ανάμεσα σε αυλόπορτες με μαντζουράνες και ορτανσίες δίπλα σε γεωργικά ΑΘΑΜΑΝΙΟ ΑΡΤΑΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ.μηχανήματα η στοιχειώδης Οδός Αγίου Γεωργίου οδηγεί στην “βίλα”-όπως την χαρακτήρισε ένας γείτονας- του Τσίπρα. Μεγάλο σπίτι με μια αυλή γεμάτη κομμένα χόρτα  τεράστια για να χωράνε τα εφτά εγγόνια της γιαγιάς- Τσίπραινας.
Το χωριό ήσυχο, μες το έλατο και την γαλήνη, με την κορυφή του να φτάνει τα 2.393 μέτρα έχει περίπου εκατόν πενήντα σπίτια σκορπισμένα αμφιθεατρικά στο βουνό, μια κατασκήνωση της Εκκλησίας, ξυλεία, μέλι, ομορφιά και ιστορία. Οι Αθαμανιώτες αρχικά δεν φαίνεται να συμπαθούσαν τον αριστερό Τσίπρα, αλλά τελικά το 2016 του έδωσαν 113 ψήφους έναντι 59 της “Νέας Δημοκρατίας”, ποσοστό 58%, μάλλον και πάλι λίγο.
ΑΘΑΜΑΝΙΟ ΑΡΤΑΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛ.“Όλοι ίδιοι είναι. Δεν έκανε τίποτα για το χωριό” λέει ένας καταστηματάρχης. “Αλλά, πως πως, τον συμπαθούμε. Είναι Ηπειρώτης πρωθυπουργός μετά τον Κωλέττη” και είναι Αθαμανιώτης”.
Στο πανηγύρι πάντως από τους πάνω από χίλιους η “θερμή υποδοχή” -για την οποία τους ευχαρίστησε από μικροφώνου- ήταν το χλιαρό χειροκρότημα καμιά πενηνταριά ατόμων, πολλοί από άλλα χωριά- οπαδοί και άνδρες της ασφαλείας του. Σε ένα σπίτι, δίπλα στα καφενεία και τις ψησταριές, κάθισε για φαγητό με λίγα άτομα σε κλοιό προστασίας.
Ήταν εδώ ο βουλευτής Άρτας Τσίρκας κι η κυβερνητική εκπρόσωπος, η Γεροβασίλη, ο 97χρονος παπάς -θείος του Τσίπρα, Τσίπρας κι αυτός, που έσυρε τον χορό και έδωσε τις διαβεβαιώσεις ότι ο μικρός Αλέξης πήγαινε στην εκκλησία. Ένας οργανοπαίχτης ξάδελφος για τη νίκη του 2016 έφτιαξε από τότε το απαιτούμενο τραγούδι:
 «Στην Αρτα στ’ Αθαμάνιο, Δευτέρα πριν να φέξει βγάλαμε πρωθυπουργό, τον Τσίπρα τον Αλέξη… Και σε στεριά και θάλασσα, πάλι να ξαναφέξει, ξανά να φέρεις τη χαρά γεια σου λεβέντη Αλέξη».
 Τα χωριά των Τζουμέρκων με συχνές επιδρομές Βανδάλων, Κελτών, Οστρογότθων, Σλάβων και Βουλγάρων ανήκαν στους τσιφλικάδες τον προπερασμένο αιώνα, χώρια οι Ενετοί και η Τουρκοκρατία και τελικά εξαγοράστηκαν από τους κατοίκους. Η Λουψίστα- όπως λεγόταν λόγω έλλειψης νερού- απελευθερώθηκε το 1881 και μόλις το 1998 οι κάτοικοι εξόφλησαν το χρέος -4.500 χρυσές λίρες- στους Καραπάνο και Ζωγράφο  που προέβλεπε το συμβόλαιο του 1883.

Το Καγκελάρι είναι στρωτός χορός, χωρίς όργανα, όπου όλοι οι κάτοικοι σε δυο σειρές  στην πλατεία χορεύουν “τα κορίτσια μαζί με τα παιδιά”. “Τέτοια ώρα ήταν ψες/ τέτοια και παραπροχτές” λέει ένας στίχος. ‘Συ που σέρνεις το χορό σα κλωνί βασιλικό, κάνε κύκλους στο χορό, κάνε καγκελίσματα”.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χορεύει στην πλατεία του χωριού του, το Αθαμάνιο Άρτας, τον παραδοσιακό χορό των Τζουμέρκων και των χωριών στα Αθαμάνια Ορη, το «Καγκελάρι», την Τρίτη 16 Αυγούστου 2016, ανήμερα της ημέρας που γιορτάζει το Αθαμάνιο. Ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Αθαμάνιο 'Αρτας, έδειξε να απολαμβάνει τούτο το αντάμωμα με συγγενείς και φίλους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΡΑΠΑΚΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χορεύει στην πλατεία του χωριού του το «Καγκελάρι» (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΡΑΠΑΚΟΥΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ)