Γράφει ο Ευρωλόγος
Η συζήτηση έγινε με γρήγορους ρυθμούς, αλλά και με άνεση επικοινωνίας εκατέρωθεν. Πρέπει να ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που κοινοτικός αξιωματούχος αποθεώθηκε σε μια δημόσια εμφάνιση του.
Ήταν την περασμένη Τετάρτη στο Παλάτι των Καλών Τεχνών (Bozar) στις Βρυξέλλες όπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε απέναντι σε ένα ακροατήριο δυο χιλιάδων ανθρώπων και είπε: ρωτείστε ό,τι θέλετε και θα σας απαντήσω.
Επί μιάμιση ώρα δεχόταν ερωτήσεις και απαντούσε χωρίς κανέναν δισταγμό. Δεν ήταν εύκολο . Αυτοί που ρωτούσαν δεν ήταν δημοσιογράφοι, ή πολιτικοί. Ήταν απλοί πολίτες
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Journées de Bruxelles» που διοργάνωσε το γαλλικό περιοδικό L’Obs (Nouvel Observateur) σε συνεργασία με τις βελγικές εφημερίδες Le Soir και De Standaard και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο.
Το τελικό συμπέρασμα ήταν ότι ο Λουξεμβουργιανός πολιτικός αρέσει, ιδιαίτερα στους νέους και ο λόγος του διανθισμένος με χιούμορ συχνά φτάνει στο ακροατήριο. Όπως φτάνει στο προσωπικό της Κομισιόν που μετά την ανιαρή περίοδο Μπαρόζο βρίσκει ότι έχει να κάνει με κάποιον που έχει πολλές από τις αρετές του Ντελόρ. Για πολλούς αυτή η σχέση του πρόεδρου της Κομίσουν με τους πολίτες και το προσωπικό του εμπνέει και αυτό είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχει αυτή τη στιγμή η κοινοτική Ευρώπη.
Τη συζήτηση στο Bozar διεύθυναν οι τρεις αρχισυντάκτες των εφημερίδων και όπως ήταν φυσικό ένα μεγάλο μέρος της επικεντρώθηκε στον τρόπο που προκάλεσαν στην Ευρώπη οι επιθέσεις στο Παρίσι,.
“Είναι η Ευρώπη είναι σε πόλεμο;» επέμεναν πολλοί. Ο πρόεδρος της Κομισιόν κατάλαβε πόσο εύκολα μπορούσε να ξεστρατίσει η συζήτηση και έδειξε εντυπωσιακή ευελιξία στο χειρισμό.
– ” Δεν πρέπει να δίνουμε απλές απαντήσεις σε πολύπλοκες ερωτήσεις. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αντιπαράθεση που θα διαρκέσει και θα παράγει πολλές συνέπειες Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη στην Γαλλία “.
«Γιατί όμως ο Ολάντ μιλάει για πόλεμο» αντέτεινε το ακροατήριο. Ο Juncker, ωστόσο, διστάζει να μιλήσει με αντίστοιχους όρους.
-“Όπως ο Φρανσουά Ολάντ, θεωρώ ότι το ισλαμικό κράτος (ISIS) είναι «ο υπ ‘αριθμόν ένα εχθρός της Ευρώπης. Έτσι θα πρέπει να φέρει όλα τα μέσα για να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την ανεξέλεγκτη βαρβαρότητα». “Τα μεγάλα έθνη, όπως η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμηση της μάστιγας του Ισλαμικού κράτους, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα μας οδηγήσει στο χείλος της αβύσσου “.
Για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και όχι για τον έλεγχο των εσωτερικών συνόρων, ακόμη και αν αυτό είναι ένα “αντανακλαστικό”. “Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να δείτε να επανεμφανίζονται σύνορα στην Ευρώπη και δεν θέλω να συμβεί κάτι τέτοιο “
Υποστηρίζει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών στα κράτη μέλη της ΕΕ. ‘-Πρέπει να αντιπαρατεθούμε με δύναμη αλλά και με το λόγο, και πρέπει κανείς να διασφαλίσει ότι οι δημόσιες ελευθερίες διατηρούνται.
Για την κρίση των προσφύγων, είπε, ‘πρέπει να αρνηθούμε τις απλοϊκές ομιλίες που συγχωνεύουν τους πρόσφυγες και τους τρομοκράτες. Το ερώτημα είναι: πώς θα προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης’
Ο JC Juncker καταγγέλλει το γεγονός οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν κατάχρηση της τρομοκρατίας για να σπάσουν τις υποσχέσεις τους για την υποδοχή των προσφύγων.
“Είναι εύκολο να επικρίνουμε τις Βρυξέλλες, αλλά τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αυτοί που δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους. Δεν είναι η παρούσα περίοδος κατάλληλη για να ξεκινήσουμε συζητήσεις για μια ομοσπονδιακή ένωση. Υπάρχουν άλλες επιτακτικές προτεραιότητες. Είμαι υπέρ μιας κοινής αμυντικής πολιτικής στην ΕΕ και εργαζόμαστε γύρω από αυτό’.
Τι γίνεται όμως με τον ενδεχόμενο να αποχωρήσει κάποια χώρα από την Ευρωζώνη και αυτό συμβεί θα είναι Ελλάδα η Αγγλία; Ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν έπεσε στην παγίδα της ερώτησης:
-‘Έχασα τρία χρόνια από τη ζωή μου με το Grexit. Τώρα δεν θα χάσω άλλα τρία με το το λεγόμενο Brexit. Brexit δεν θα συμβεί». Όμως πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει την οργάνωσή της για να βεβαιωθεί ότι τα μέλη μπορούν να μοιραστούν τις πολιτικές με διαφορετικές ταχύτητες, εφόσον το επιθυμούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανεξετάσει πλαίσιο της και να επιτρέψει σε ορισμένες χώρες να κάνουν τα πάντα μαζί και άλλες να συμμετέχουν λιγότερο.