Η επίθεση Καμμένου στον Ρουμπάτη τον θέτει εκτός κυβέρνησης

Toυ Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΟ  Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει έναν επιπλέον λόγο να  επιταχύνει τις διαδικασίες απεμπλοκής του από τον εναγκαλισμό του Πάνου Καμμένου που τον πνίγει όλο και περισσότερο – ιδίως στην Ευρώπη όπου οι Σοσιαλιστές, ως εν δυνάμει συνομιλητές του, ζητούν να  τερματίσει αυτή την ανάρμοστη  σχέση.

Ο λόγος που προσετέθη  είναι η προσπάθεια του υπουργού Άμυνας να  πλήξει  τον διοικητή της ΕΥΠ για λόγους δικούς του, γιατί πραγματικοί λόγοι δεν υπάρχουν και ούτε θα μπορούσαν.  Εκτός από την άρτια δουλειά που έχει κάνει ως τώρα ο Γιάννης  Ρουμπάτης –η οποία από τη φύση της  δεν μπορεί να προβληθεί- η στάση του στο θέμα  που ανέκυψε για την κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού  Γιάννη Πανούση υπήρξε  υποδειγματική.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως,  δεν έχει δώσει  δικαιώματα για να ζητάει κάποιος την παραίτησή του.  Πόσο μάλλον κάποιος από την … κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς  ο  ίδιος δεν θα μπορούσε να μιλήσει  ούτε γι αυτή την υπόθεση  ούτε για οποιαδήποτε άλλη και από αυτή την άποψη δεν μπορεί να απαντήσει καν στον υπουργό που του επιτίθεται. Ο διοικητής της ΕΥΠ δεν λέει ποτέ ό,τι ξέρει.Τα παίρνει μαζί του στο τάφο του στο τέλος του βίου του. Δεν νοείται ούτε απομνημονεύματα  στα γεράματα του να γράψει με αυτό το  υλικό. Αυτός είναι ένας ρόλος τον οποίο πρακτικά όλοι τον έχουν σεβαστεί  ως τώρα, πλην μιας εξαίρεσης την οποία καλό είναι να την  ξεχάσουμε. Δεν τον σέβεται όμως ένας …υπουργός.

Τον διοικητή της ΕΥΠ διορίζει ο Πρωθυπουργός και δίνει αναφορά εκτός από τον ίδιο στους προϊστάμενους του υπουργούς στους οποίους δεν συγκαταλέγεται ο Παν. Καμμένος. Από που κι ως που, λοιπόν, ο υπουργός Άμυνας  παίρνει την πρωτοβουλία να υποδείξει δημοσίως στον Πρωθυπουργό τι πρέπει να κάνει για έναν αξιωματούχο που ίδιος τοποθέτησε;  Με ποια αρμοδιότητα εμπλέκεται ο υπουργός Άμυνας σε μια τέτοια ευαίσθητη διαδικασία,  επικαλούμενος  πράγματα που δεν έχουν σχέση με την κυβέρνηση;

Από πότε μπορεί ένας υπουργός να παρεμβαίνει δημοσίως στις αρμοδιότητες άλλων υπουργών ή να αναφέρει πληροφορίες  που ακόμη και αν ήταν ακριβείς δεν μπορούν να εκστομίζονται από μέλος της κυβέρνησης; Και εν πάση περιπτώσει από ποτέ γνωρίζει ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ που και πως επικοινωνούν οι υπουργοί με τους συνεργάτες τους και το κοινοποιούν μάλιστα;

Ο Παν. Καμμένος  παίζει ένα ρόλο τον οποίο δεν του ανέθεσε κανείς στην υπόθεση Πανούση. Η απόπειρα να πληγεί  ο Ρουμπάτης, είναι  ακατανόητη. Αυτό πρακτικά  αποτελεί δημόσια κριτική στη  λειτουργία του Πρωθυπουργού. Αν ο υπουργός έχει ενστάσεις για την υπηρεσιακή λειτουργία του διοικητή της ΕΥΠ θα όφειλε να τις εκθέσει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να διατυπώνει δημοσίως αιτιάσεις επικαλούμενος  άσχετα θέματα.

Όσο αυτό  γίνεται ανεκτό εκθέτει συνολικά την κυβέρνηση.  Αν θα έπρεπε να απομακρύνει κάποιον ο Πρωθυπουργός, αυτός είναι ο υπουργός του. Εκτός αν ο Παν. Καμμένος νομίζει ότι δεν είναι υπουργός του Τσίπρα και έχει τη δική του  κυβέρνηση. Ή ότι -ακόμη χειρότερα-η πρωθυπουργία είναι συλλογική υπόθεση.