Ο νέος διπολισμός στο πολιτικό σκηνικό

Του Θόδωρου Τσίκα

Πριν ένα χρόνο, η λαϊκή βούληση εδραίωσε έναν νέο διπολισμό στην πολιτική σκηνή. Έδωσε ισχυρή εντολή διακυβέρνησης στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενώ, με εντυπωσιακή στήριξη – ο ένας στους τρεις ψηφοφόρους – ανέθεσαν τον βασικό ρόλο ελέγχου της κυβέρνησης ως αξιωματική αντιπολίτευση, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, προσδοκώντας να υπάρξει αντίβαρο από την αριστερή πλευρά του Κέντρου.

Αν αθροιστούν τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, θα διαπιστωθεί ότι το αποτέλεσμα είναι παραπλήσιο με το άθροισμα των δύο αντίστοιχων μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τότε, των εκλογών του 2009. Των τελευταίων δηλαδή εκλογών του παλιού δικομματισμού, ο οποίος κατέρρευσε αργότερα, την εποχή των Μνημονίων. Ενδεικτικό του νέου τοπίου είναι ότι, οι ψηφοφόροι συρρίκνωσαν τον ενδιάμεσο χώρο, περιθωριοποιώντας το Ποτάμι και περιορίζοντας δραστικά τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ

Οι ανάγκες που προκύπτουν από τη νέα πραγματικότητα, δεν μπορούν να καλυφθούν παρά από την συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου. Ενός χώρου, στον οποίο θα μπορούν να βρουν έκφραση οι προοδευτικοί δημοκράτες του Κέντρου, οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί ποικίλων αποχρώσεων και προελεύσεων, καθώς και όσοι εμπνέονται από τις αξίες της πολιτικής οικολογίας.

Θα πρέπει να είναι μια συσπείρωση, στην οποία όλοι θα αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, χωρίς καπελώματα, ιδεολογικές «αποκλειστικότητες», ιδιοκτησιακά σύνδρομα και εμμονές δικαίωσης. Είτε αυτό πραγματοποιηθεί με την μετεξέλιξη ενός κομματικού φορέα, είτε με την συγκρότηση ενός μόνιμου συμμαχικού σχήματος, ή με συνδυασμό διαφόρων μορφών, αυτό που έχει σημασία είναι να αποτελέσει τον σύγχρονο άλλο πόλο, στο πλαίσιο αυτού του διαμορφωμένου διπολισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία μετεξέλιξης του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι αντικειμενικά η πιο σημαντική σήμερα, στην συνολική αυτή προσπάθεια. Πρώτα απ’ όλα, λόγω του ειδικού βάρους του κόμματος αυτού στον χώρο της αντιπολίτευσης. Δεύτερον, διότι φαίνεται προς το παρόν ότι είναι η μόνη διεργασία που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, σχήματα και πρόσωπα.

Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, όπως εξελίσσεται μέχρι στιγμής,  έχει βεβαίως αντινομίες και αντιφάσεις. Μπορεί όμως, εν δυνάμει, να γίνει χρήσιμη για την προοπτική ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Με δύο βασικές προϋποθέσεις: α) να υπάρξει προγραμματική ανανέωση και εμβάθυνση σε μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, και β) να αναληφθούν πρωτοβουλίες και προς όσους δεν συμπορεύτηκαν μαζί του μέχρι σήμερα, δείχνοντας διαθεσιμότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο δημοκράτη πολίτη.

Μετά την αναγκαστική διακοπή λόγω πανδημίας, οι σχετικές διεργασίες ξαναρχίζουν. Μέσα σε αυτές, έχουν δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν πολλοί και πολλές. Στελέχη που προέρχονται από άλλους πολιτικούς και κομματικούς σχηματισμούς. Ανένταχτοι του ευρύτερου χώρου. Προσωπικότητες της διανόησης, της επιστήμης, της Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών κινημάτων.

*Ο Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ