Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι παγκόσμιοι ανταγωνιστές τους κλονίστηκαν την Τετάρτη από την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε όλα τα οχήματα και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων ξένης κατασκευής που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Τραμπ απείλησε την Πέμπτη ότι θα πλήξει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά με περισσότερους δασμούς εάν συνεργαστούν «για να προκαλέσουν οικονομική ζημιά» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργαστεί με τον Καναδά προκειμένου να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στις ΗΠΑ, θα επιβληθούν και στους δύο μεγάλης κλίμακας δασμοί, πολύ μεγαλύτεροι από τους προβλεπόμενους σήμερα, προκειμένου να προστατευθεί ο καλύτερος φίλος που είχε ποτέ η κάθε μία από αυτές τις δύο χώρες»! έγραψε ο Τραμπ στο δίκτυο TruthSocial.
Οι νέες επιβαρύνσεις, αν διατηρηθούν για παρατεταμένη περίοδο, θα μπορούσαν να προσθέσουν χιλιάδες δολάρια στο κόστος αγοράς ενός μικρομεσαίου αμερικανικού οχήματος και να εμποδίσουν την παραγωγή αυτοκινήτων σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική. Αυτό θα οφείλεται στις μονάδες παραγωγής που έχουν αναπτύξει οι κατασκευαστές αυτοκινήτων στον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σχεδόν τα μισά από όλα τα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι ήταν εισαγόμενα, αναφέρει η εταιρεία ερευνών GlobalData.
Ως απάντηση στην είδηση, οι μετοχές της General Motors σημείωσαν πτώση 8% στις μεταγενέστερες συναλλαγές. Οι μετοχές της Ford και οι αμερικανικές μετοχές της μητρικής της Chrysler, της Stellantis, υποχώρησαν κατά περίπου 4,5% η καθεμία.
Στην Ασία, οι μετοχές των Toyota Motor, Honda Motor και Hyundai Motor υποχώρησαν μεταξύ 3% και 4%. Οι μετοχές της Tesla, η οποία κατασκευάζει όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες τοπικά αλλά με κάποια εισαγόμενα εξαρτήματα, υποχώρησαν κατά 1,3%.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνι κατήγγειλε «απευθείας επίθεση εναντίον των εργαζομένων» στον Καναδά, διατρανώνοντας ότι «θα αμυνθούμε, θα υπερασπιστούμε τις βιομηχανίες μας, θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε χθες μέσω X πως «λυπάται βαθιά» για την απόφαση, προσθέτοντας πως οι Βρυξέλλες «θα συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων» με την Ουάσιγκτον.
Έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης της Ιαπωνίας, χώρας οι εξαγωγές της αυτοκινητοβιομηχανίας της οποίας αντιπροσωπεύουν χονδρικά το ένα τρίτο του συνόλου με προορισμό τις ΗΠΑ.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα ξεκαθάρισε πως το Τόκιο θα ανταποδώσει, με «προσήκοντα» μέτρα, προσθέτοντας πως «φυσικά» θα εξεταστούν «όλες» οι επιλογές.
Οι ιαπωνικοί και οι νοτιοκορεατικοί κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, από την Toyota μέχρι τη Hyundai, βλέπουν τις τιμές των τίτλων τους στις κεφαλαιαγορές να πέφτουν αφότου άνοιξαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα οχήματα στις ΗΠΑ — αγορά κρίσιμης σημασίας για τις κατασκευάστριες αυτές.
Οι επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία
Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη είχε σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία. Μερικές από τις βασικές συνέπειες περιλαμβάνουν:-
Αύξηση του κόστους παραγωγής: Η επιβολή δασμών σε βασικές πρώτες ύλες, όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, οδήγησε σε αύξηση του κόστους παραγωγής για πολλές επιχειρήσεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα, οι οικιακές συσκευές και οι βιομηχανικοί εξοπλισμοί.-
Πλήγμα στις εξαγωγές: Οι αμερικανικοί δασμοί αποσκοπούσαν στη μείωση του ελλείμματος των ΗΠΑ στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά τα αντίμετρα που επέβαλαν οι πληγείσες χώρες είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των αμερικανικών εξαγωγών. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε., της Κίνας και του Καναδά, οι οποίες υπέστησαν απώλειες λόγω των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ.
–Αναταράξεις στις αγορές: Οι αβεβαιότητες που προκλήθηκαν από τον εμπορικό πόλεμο είχαν άμεση επίδραση στις διεθνείς αγορές. Χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο παρουσίασαν διακυμάνσεις, με επενδυτές να ανησυχούν για τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος.
–Επιπτώσεις στην απασχόληση: Αν και η στρατηγική των δασμών υποτίθεται ότι θα ενίσχυε την αμερικανική βιομηχανία και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, αρκετοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι μειωμένες εξαγωγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απολύσεις και μείωση της απασχόλησης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες.
Συνολικά, οι επιπτώσεις των νέων δασμών ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές και ενίσχυση των τάσεων προστατευτισμού, γεγονός που θα μπορούσε να ανατρέψει τις ισορροπίες στο διεθνές εμπόριο.