Του Γ. Λακόπουλου
Το πρώτο που απέδειξε η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Thessaloniki Forum είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί στο δημόσιο χώρο.
Η συγκροτημένη παρουσία, τα επιχειρήματα και ο μεστός πολιτικός λόγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψαν την πρωθυπουργική ένδεια που προσπάθησαν οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου να κρύψουν με την προηγηθείσα στημένη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατεδάφισε και το τελευταίο ανάχωμα της παραπλάνησης που επιχειρεί η κυβέρνηση για να συγκαλύψει την αποτυχία της στην οικονομία, την επιδημία, τους μετανάστες και τα ελληνοτουρκικά.
Η ανάγλυφη παράθεση των έξι κρίσεων που προκάλεσε η κυβερνητική πολιτική -Υγειονομική, Ηθική, Κοινωνική και Εθνική- ήταν ο πληρέστερος απολογισμός της 14μηνης διακυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία κατήγγειλε ευθέως ως «πολιτική απάτη».
Ταυτόχρονα τα 11 μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας και αποσυμπίεσης της χώρας από τις συνέπειες των κυβερνητικών κρίσεων, ήταν «στήσιμο στα 11 μέτρα» του συστήματος Μητσοτάκη.
Παρότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε το παράγγελμα για «πυρ», με αίτημα για άμεσες εκλογές, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στο βεληνεκές του. Η αμήχανη -έως υβριστική- κυβερνητική αντίδραση το επιβεβαίωσε.
Η ίδια αμηχανία κατέλαβε το Κινάλ καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθέτησε στο περιθώριο την Φώφη Γεννηματά. Με την καταγγελία για την υπερψήφιση κρίσιμων κυβερνητικών επιλογών στη Βουλή, και την, για πρώτη φορά τόσο σαφή, δήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «καταλαμβάνει τον ευρύτερο χώρο από τα αριστερά ως το κέντρο».
Σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα στην ανάδειξη της εμπροσθοβαρούς πολιτικής του απέναντι στις κυβερνητικές παλινωδίες, τις ταξικές επιλογές και τους λανθασμένους χειρισμούς, ήταν οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.
Όλο και πιο ενεργή αναδύεται στην κοινωνία η απογοήτευση για την κυβέρνηση και η συλλογική αίσθηση για την πολιτική υπεροχή του Τσίπρα σε όλα τα μέτωπα: την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανάταξη της οικονομίας, το μεταναστευτικό, τη στήριξη της κοινωνίας και των συστήματος υγείας παιδείας και πρόνοιας.
Πρωτίστως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- όπου ο ίδιος Πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα στο δρόμο των παραχωρήσεων στην Τουρκία, ενώ παράλληλα εξευτελίζει το κόμμα και την κυβέρνηση του στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον προκάλεσε να ζητήσει συγνώμη «από κάθε Μακεδόνα και κάθε Έλληνα που εξαπάτησε». Εννοείται ότι η πρόκληση συμπεριλαμβάνει και τη Γεννηματά.
Η αναμέτρηση των δυο ανδρών κάτω από το Λευκό Πύργο, εξελίχθηκε σε σημείο αντίστροφης μέτρησης για την κυβέρνηση καθώς προβλήθηκε συνολικά η αποτυχία της κατά τομέα.
Ταυτόχρονα η παρουσία Τσίπρα ήταν το σημείο βρασμού για την αξιωματική αντιπολίτευση που ανακάμπτει και αποκτά αυτοπεποίθηση κυβερνητικής δύναμης.
Ο ευφυής ελιγμός του Τσίπρα να εξηγήσει ότι δεν ζητάει εκλογές λόγω της συγκυρίας απάλλαξε την κυβέρνηση από τη σχετική πίεση, αλλά κατοχύρωσε το δικαιωμα του να το κανει ως φυσική εξέλιξη, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Το σύστημα Μητσοτάκη αποδυναμώνεται
Ουσιαστικά η κυβέρνηση μετά τη Θεσσαλονίκη πέρασε στον προθάλαμο του σταδίου αποδρομής της. Στην αδυναμία της να διαχειριστεί εκτός από τα προβλήματα και την επίθεση που δέχεται, ευλόγως, από την αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συνυπολογιστεί και επώαση εσωκομματικών εκρήξεων.
Οι παροικούντες γνωρίζουν ότι το σύστημα Μητσοτάκη αποδυναμώνεται ραγδαία στη συντηρητική παράταξη και η κυβέρνηση- ανεμομαζώματα που σχημάτισε με γυρολόγους και εξωκοινοβουλευτικούς τρίζει.
Η ομαδα Σαμαρά, ενισχυμένη από την επισημοποίηση της «κωλοτούμπας» των Πρεσπών και την διαθεση παραχωρήσεων στο Αιγαίο, οργανώνει την επίθεσή της.
Δεν απομένει παρά η τελική επιλογή του πρώην Πρωθυπουργού ανάμεσα στην διαρκή αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης ή την αποχώρηση από τη ΝΔ. Χωρίς να αποκλείει το ένα ως πρώτο στάδιο του άλλου- αλά 1992-93.
Οι εκλογές με απλή αναλογική δίνουν στους υπολογισμούς του Μεσσήνιου ιντριγκαδόρου βάση για τη συνέχιση της παρουσίας του στην πολιτική σκηνή, ως αρχηγός κόμματος.
Να σημειωθεί ότι η αναμενομένη επίθεση Σαμαρά στον Μητσοτάκη θα σημάνει ουσιαστικά το τέλος της Φώφης Γεννηματά: ο Πρωθυπουργός έχει ήδη λίστα βουλευτών του Κινάλ που θα μετακινηθούν στη ΝΔ. Ευλόγως θα φύγουν και οι υπόλοιποι για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πλην του Σαμαρά ο Μητσοτάκης βρίσκεται απέναντι στη διογκούμενη δυσφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Αυτό επιτρέπει στο, έτσι κι αλλιώς ισχυρό καραμανλικό ρεύμα να ανασυγκροτηθεί. Έχοντας ως οιονεί σύμμαχο και τη Ντόρα Μπακογιάννη, που ροκανίζει μεθοδικά τον μηχανισμό του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Μητσοτάκης δεν έχει εφεδρείες
Εν κατακλείδι η παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη επιταχύνει τις εξελίξεις σε βάρος της κυβέρνησης, αποδυναμώνει ακόμη και την σχέση του Πρωθυπουργού με τα ΜΜΕ, των οποίων οι ιδιοκτήτες προβληματίζονται για τη στήριξη που του παρέχουν και επηρεάζει ακόμη και τους… δημοσκόπους.
Καθώς ο Μητσοτάκης δεν έχει εφεδρείες- όπως έδειξε ο μη ανασχηματισμός- και οι συνέπειες των χειρισμών του στην οικονομία, την επιδημία και τα εθνικά θέματα είναι μπροστά, οι εξελίξεις θα τον καταπιούν. Ο Τσίπρας το διακρίνει και…περιμένει καθώς ο χρόνος είναι πλέον σύμμαχός του.
Η φθινοπωρινή ισημερία του 2020 καταγράφεται ως σημείο αντίστροφης μέτρησης για τον μιντιακό κατασκεύασμα του 2016.