Πήχης η δυναμική της Πολιτικής Αλλαγής! 

 Γράφει ο Χάρης Τσιόκας*

«… Για τη συγκρότηση προοδευτικής πλειοψηφίας με κόκκινες γραμμές στη μετάλλαξη και τη ρευστοποίηση. Με κοινωνία ενεργή που δεν εξουσιοδοτεί, κοινωνία που συμμετέχει και δεν χρησιμοποιείται, αλλά χρησιμοποιεί  τις τεχνολογίες ….»

Οι διεργασίες και εξελίξεις δημιουργούν περιβάλλον κοινωνικής ρευστότητας.  

Κυρίαρχο γίνεται το αίσθημα φόβου, ανασφάλειας και της ιδιώτευσης .

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει …

 Η λαϊκίστικη δεξιά του «Καραμανλή» μεταλλάχθηκε σε «τεχνοκρατική» κεντροδεξιά για να διαχειρίζεται τα νέα δεδομένα υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.

  Με κερδοσκοπία και εμπορευματικοποιηση του κράτους και των κοινών αγαθών!

  Δημιουργούνται  αποκλεισμοί σε βάρος της εγχώριας παραγωγικής βάσης , της κοινωνικής πλειοψηφίας και των περιφερειών της χώρας.    

 Στο χώρο του 4ου συνεδρίου Συριζα ΠΣ ,το συγκεκριμένο σώμα ολοκλήρωσε τη συμβολή του και η προτροπή του μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία επανεκκίνησης! 

 Με επισπεύδοντες τον Σύριζα ΠΣ  και τα άλλα προοδευτικά κόμματα είναι η ώρα των διεργασιών από τα κάτω για  την συγκρότηση της προοδευτικής πλειοψηφίας !

 Πρώτος  σταθμός γίνονται οι  Ευρωεκλογές όπου  ο πήχης αξιολόγησης  δεν μπορεί να είναι ο ανταγωνισμός μικροποσοστών κομμάτων του προοδευτικού χώρου. 

  Γιατί στο άρμα της αμερικανικής Δύσης η Ευρώπη απειλείται με περιθωριοποίηση  στο νέο γεωστρατηγικό καταμερισμό . 

  Μονομέτωπος αγώνας για να επανέλθει η δυναμική της Πολιτικής αλλαγής! 

 Η προοδευτικη παράταξη, με αξιωματική αντιπολίτευση τον Συριζα ΠΣ, έχουν ευθύνη να μη χαθεί η παρακαταθήκη  να αναμετρώνται στις εκλογές διαφορετικά εναλλακτικά προγράμματα και πολιτικές. 

 Γι’ αυτό λοιπόν τα πρόσωπα πρέπει να υπηρετούν πολιτικές και όχι το αντίθετο . 

  Έτσι θα χτιστεί το ΝΕΟ που έχει ανάγκη η κοινωνία αξιοποιώντας τις αξίες της αριστεράς ,του δημοκρατικού σοσιαλισμού ,της οικολογίας . 

Πρόκληση: Μετεξέλιξη όχι μετάλλαξη σε σύγχρονο κόμμα 

    *Με κόκκινες απαγορευτικές γραμμές στη διολίσθηση σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας η στείρου  αντί κυβερνητισμού 

    *ή σε ένα κόμμα ρευστοποιημένης δεξιάς σοσιαλδημοκρατιας όπου η κριτική του δεν θα αφορά την αλλαγή πολιτικών αλλά την διαχείριση τους

Υπάρχει η βάση για την επανεκκίνηση ! 

Η πολιτική  διακήρυξη, οι προγραμματικές κατευθύνσεις , ο πολυσυλλεκτικός φορέας ,! 

  Είναι οι παρακαταθήκες που δημιούργησε ο Αλ. Τσίπρας και πρέπει να τις αντιστοιχήσουμε στο σήμερα  ,να τις εμπλουτίσουμε και όχι να τις μεταλλαξουμε ….

Αυτές οι προϋποθέσεις  μπορούν  να γίνουν  σπίθα για να υψωθεί το όχι στην απόσυρση ,τον κατακερματισμό ,την πολυδιάσπαση που ευνοούν μόνο την ανεξέλεγκτη δεξιά.

 Τα  μέλη και οι φίλοι ,ζήτησαν τη σύνθεση των διεργασιών που διαχέουν Πολιτικό φορέα   ! 

  Και  αυτό μπορει να διασφαλίζεται με τη σταθερή λειτουργία των συλλογικών οργάνων όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή  , η Πολιτική γραμματεία , οι ΝΕ κτλ 

  Γιατί έτσι μετασχηματίζεται και η διαφορετικότητα, και η κριτική στήριξη , σε πολιτική και προγραμματικη ενότητα δράσης .

 Για να υπάρξει συστράτευση στο κοινό στόχο του εκλογικού αποτελέσματος που θα επαναφέρει τον προοδευτικό χώρο σε τροχιά κυβερνησιμοτητας .

Προσοχή:

  Η πολιτική απόφαση δείχνει πως ο Σύριζα ΠΣ δεν πρέπει να «χαθεί»  με εσωστρέφειες σε ψευτοαντιθέσεις που αφορούν τις διαχωριστικές γραμμές του χθες,.

   Δεν είναι σύγχρονο το δίλλημα ή με την κεντροαριστερά  ή με την αριστερά ή με την οικολογία.

   Η απάντηση πρέπει να βρίσκεται στη προγραμματική ενότητα αριστεράς, κεντροαριστεράς και οικολογίας .

  Γιατί  οι νέες διαιρετικές τομές που γεννούν οι τεχνολογίες ,τα οικονομικά μοντέλα, η πράσινη μετάβαση, η βιοηθική, οι  γεωπολιτικές ανακατατάξεις κτλ προϋποθέτουν κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες διακυβέρνησης για ένα άλλο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο ….

Για να γίνει επιλογή του πολίτη η ενεργός παρουσία στο αγώνα για την αλλαγή.

   Χωρίς να αποβάλουμε την κριτική σκέψη για όλα όσα συναντάμε και μας ενοχλούν  γίνεται φανερό πως δεν μπορεί να είναι επιλογή η παραίτηση ή η ιδιώτευση.

  Αυτό δίνει χώρο συνέχειας σε καταστάσεις που διαφωνούμε .

  Έχουμε παρά πολλούς λόγους να ξανακάνουμε την πολιτική εργαλείο των κοινωνικών αναγκών . Να ακυρώσουμε τον ανεξέλεγκτο εξουσιοδοτισμό που υπηρετεί τους λίγους 

Κοινωνική γείωση είναι το ζητούμενο.

 Με μέτωπα δημοκρατίας απο τα κάτω στη βάση των διεκδικήσεων κάθε περιοχής ή κοινωνικού σώματος. 

  Γιατί  σ’ αυτά θα ανταμώνουν όλα στελέχη απ’ όλο το φάσμα  και θα στέλνουν μήνυμα  στις ηγεσίες των κομμάτων του προοδευτικού χώρου για μονομέτωπο αγώνα! 

 Έτσι θα γίνεται καθαρό στην κοινωνία που απέχει ότι η πρόταση του προοδευτικού χώρου και του Συριζα ΠΣ ειδικότερα, συνοψίζεται στο ότι δεν εξουσιοδοτούμε ανεξέλεγκτες ηγεσίες  όπως κάνει η ΝΔ, αλλά συνδιαμορφώνουμε.