Παρέμβαση Γιάννη Σγουρού στο ΕΣΡ για ισονομία στην προβολή των Συνδυασμών

Παρέμβαση με επιστολή του Γιάννη Σγουρού στο ΕΣΡ για ισονομία στην προβολή των Συνδυασμών στην Περιφέρεια Αττικής

“Η παραίτηση του Νίκου Χαρδαλιά επιτέλους ήρθε, με μεγάλη καθυστέρηση είναι αλήθεια και αφού προηγήθηκε η εύλογη απορία μας περί του αντιθέτου.

Αλήθεια μήπως ήρθε η ώρα να συζητήσουμε και για τους κανόνες προβολής της προεκλογικής περιόδου; Μήπως τελικά για να υπάρξει ισονομία στην προβολή του συνόλου των συνδυασμών χρειάζεται να καταφύγουμε στα αρμόδια όργανα;

Εμείς σεβόμενοι τους κανόνες της Δημοκρατίας, της ισονομίας και της ισότητας ήδη αποστείλαμε στην αρμόδια αρχή, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, επιστολή εκφράζοντας σε πρώτη φάση τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας.

Κύριε πρώην Υφυπουργέ και νυν υποψήφιε Περιφερειάρχη θα λάβατε θέση; Θα κινηθείτε ανάλογα με την αντίστοιχη καθυστέρηση, όπως πάντα, ζητώντας και εσείς τα αυτονόητα;”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

                                                    Προς: Τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου                                                                                     Ραδιοτηλεόρασης

                                                               κ. Αθανάσιο Κουτρομάνο

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως είναι γνωστόν στις 8/10/2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών αρχόντων του α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης στην χώρα μας.

Το άρθρο 6 παρ. 5 του Ν. 3870/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 128 του Ν. 4249/2014 και ισχύει, το οποίο αφορά στους περιορισμούς που τίθενται στους υποψηφίους κατά την προεκλογική περίοδο (παρουσίαση εκπομπών και εμφανίσεις) ορίζει ότι: «Προεκλογική περίοδος για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου είναι το χρονικό διάστημα των τριάντα (30) ημερών, που προηγείται της ψηφοφορίας του Α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Τούτο ωστόσο – και με δεδομένο ότι οι υποψηφιότητες είναι γνωστές εδώ και αρκετό καιρό όπως συμβαίνει και στην Περιφέρεια Αττικής – δεν σημαίνει ότι μέχρι το ανωτέρω χρονικό διάστημα, τα ιδιωτικά και δημόσια μέσα ενημέρωσης δεν οφείλουν να εφαρμόζουν τις αρχές της πολυφωνίας και του πλουραλισμού της ενημέρωσης και να κατατείνουν στην αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση  πληροφοριών και ειδήσεων.

Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα η παράταξή μας που προτίθεται να συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Περιφέρειας Αττικής διαπιστώνει ότι συντρέχει ευθεία καταπάτηση και καταστρατήγηση των ανωτέρω αρχών δια της υπερπροβολής από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τις εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά διαδικτυακά μέσα υψηλής απήχησης και επισκεψιμότητας των δραστηριοτήτων του ανακοινωθέντος ως υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα οι θέσεις, οι ανακοινώσεις όλων των άλλων παρατάξεων συμπεριλαμβανομένης της δικής μας που έχει εκδώσει πληθώρα ανακοινώσεων παραμένουν στο περιθώριο.

Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ εμπίπτει ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων της δεοντολογίας και  της πολυφωνίας στην ενημέρωση παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, προκειμένου ενόψει των εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής να διασφαλιστεί η πολιτική πολυφωνία και η παρουσίαση των θέσεων και των δραστηριοτήτων όλων των παρατάξεων και προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός στις αρχές της  ισότητας και της προστασίας της ανόθευτης λαϊκής βούλησης που επηρεάζεται ευθέως από τέτοιες μεθοδεύσεις.

Προς επίρρωση των όσων αναφέρουμε επισυνάπτουμε δειγματοληπτικά σχετικό αποδεικτικό υλικό.

Τονίζουμε ότι η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν ζωτική συνιστώσα της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αληθινή δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ελεύθερα μέσα ενημέρωσης που σέβονται τις αρχές τις πολυφωνίας και της δημοκρατίας και ασκούν έλεγχο στην εξουσία.

Με εκτίμηση,

Ο επικεφαλής της παράταξης και Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής

Ιωάννης Σγουρός