Γιάννης Σγουρός: Ένας Κύριος στην Αυτοδιοίκηση

Του Γ. Λακόπουλου

Ένας  πρώην περιφερειάρχης Αττικής που θέτει εκ νέου υποψηφιότητα έχει κάθε λόγο να επικρίνει την  κάτοχο της θέσης, ειδικά αν είναι και διάδοχός του. Ο Γιάννης Σγουρός το έκανε στην τελευταία συνέντευξή του στα ΝΕΑ.  Αλλά  δεν έκανε  προσωπική επίθεση  στη Ρένα Δούρου. Καμία μικροπρέπεια εκ μέρους του τώρα που η κυρία είναι στριμωγμένη.

Μίλησε για τη θητεία της: ” Υπήρξε ασυνεπής, αναποτελεσματική, αποτυχημένη».  Και την αντιπαρέβαλε με τη δική του θητεία. «Διεκδικώ ξανά την Περιφέρεια, γιατί δεν αντέχω να βλέπω έναν οργανισμό που παραδώσαμε τον Σεπτέμβριο του 2014 σε υποδειγματική κατάσταση που χτίσαμε με κόπο, σύνεση και υπομονή να παραπαίει».

Κανένα  αθέμιτο χτύπημα προς την αντίπαλό του. Κανένας προσωπικός χαρακτηρισμός. Πολιτική κριτική και τίποτε άλλο.  Ακόμη και για το Μάτι, για το οποίο  οργιάζει η σπέκουλα αυτή την περίοδο, ο Γιάννης Σγουρός έδωσε δείγματα υψηλού ήθους και πολιτικού πολιτισμού. «Οι αναλύσεις και οι συζητήσεις για το Μάτι περίσσεψαν. Αυτό που προέχει  είναι να διασφαλίσουμε ότι ποτέ και πουθενά στην χώρα δεν πρέπει να ξανασυμβεί παρόμοια καταστροφή».

Το ίδιο είχε κάνει και τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Δεν επιδόθηκε σε λαϊκισμούς και ευτέλειες. Μίλησε πολιτικά, με στοιχεία, τόνισε τα λάθη και τις παραλείψεις, έδειξε από πού πάνε για το μέλλον και πώς δεν θα επαναληφθεί το παρελθόν. Υποδειγματική συμπεριφορά.

Σπάνια πολιτικός μιλάει για αντίπαλους του με τόση ευπρέπεια, αποφεύγοντας τις εύκολες επιθέσεις και μένοντας στην ουσία. Ο Σγουρός είναι ένας Κύριος της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι ήταν και στη ζωή, στην αθλητική καριέρα του και στην πολιτική διαδρομή  του. Παραδοσιακά δεμένος με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική παράταξη, δεν καπηλεύτηκε ποτέ την ισχύ της όταν υπήρχε. Και σπεύδει προς υπεράσπισή της τώρα που κλυδωνίζεται.

Ότι θα έχει την υποστήριξη του λεγόμενου Κινάλ δεν σημαίνει και πολλά πράγματα. Μάλλον χάρη κάνει στη Γεννηματά που δεν του φέρθηκε και με τον καλύτερο τρόπο στο παρελθόν, όπως και ο Βενιζέλος άλλωστε. Στηρίζεται στην προσωπική του επιρροή στην περιφέρεια, στην ιστορία του και στο σεβασμό των αντιπάλων του. Δεν ακούστηκαν ποτέ κατηγορίες σε βάρος του ούτε από τη ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα και οι δυο παρατάξεις θα τον ήθελαν στα ψηφοδέλτιά τους -για τις εθνικές εκλογές.

Αλλά ο Σγουρός παραμένει αυτοδιοικητικός ως το μεδούλι. «Δεν είμαι περαστικός» λέει. Δεν σκέφθηκε να φύγει όταν έχασε στις τελευταίες εκλογές. Μένει και  συνεργάζεται με όλους. Στη σημερινή περιφερειάρχη άσκησε σκληρή κριτική, αναμετρήθηκαν στις  συνεδριάσεις, αλλά πάντα κινήθηκε με ευπρέπεια  απέναντί της και ευθύνη απέναντι στην Περιφέρεια και τα προβλήματά της. Είναι σίγουρο ότι αν πίστευε πως η θητεία της Δούρου ήταν ωφέλιμη δεν θα είχε δυσκολία να πει «τα λουλούδια στην κυρία από μένα». 

Δεν το πιστεύει. Κρίνει ότι «δεν έκανε αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά, είναι περισσότερα αυτά που βρήκε από αυτά που αφήνει και σε όλους τους τομείς παρουσιάζει υστέρηση και οπισθοδρόμηση». Πολιτική κριτική, αλλά επιπέδου.

Με τον ίδιο τρόπο δείχνει τις ευθύνες των πολιτικών και των κυβερνήσεων για την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να εξαιρεί το κόμμα του: «Ο κυριότερος λόγος που δεν προχωρά η κεντρική διοίκηση σε πραγματική αποκέντρωση είναι διότι ότι η συγκέντρωση των εξουσιών αποτελεί τη μήτρα του πελατειακού κράτους, που αποτελεί διαχρονικό παράσιτο του πολιτικού μας συστήματος».

Ο Σγουρός είναι αυτό που λέμε «καλό παιδί», ήπιος άνθρωπος, χωρίς φανατισμούς και ταυτόχρονα μαχόμενος πολιτικός, με πάθος γι’ αυτό που κάνει. Μένει όσο απλώς ήταν το φτωχόπαιδο που άφησε τη Θεσσαλονίκη -και τη σταδιοδρομία του ως μπασκετμπολίστας του Έσπερου- για να αναζητήσει την τύχη του στην Αθήνα. Ξεκίνησε από κλητήρας σε τράπεζα και έφτασε ανώτερο στέλεχος. Συνέχισε το μπάσκετ στον Μίλωνα, έγινε προπονητής σε νέους και διοίκησε την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών την περίοδο των μεγάλων επιτευγμάτων της.

Η πολιτική ήλθε το 1996 όταν ανέλαβε γενικός γραμματέας Αθλητισμού του υπουργείου για μια πενταετία, για να μεταπηδήσει στην αυτοδιοίκηση πριν από 18 χρόνια, ως νομάρχης και περιφερειάρχης και να μη είναι εκεί. Αποφασισμένος να μάχεται για την  μετεξέλιξή των ΟΤΑ σε φορείς πραγματική εξουσίας. «Στην Ευρώπη οι σημαντικές αποφάσεις για τις τοπικές κοινωνίες λαμβάνονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες.  Ας παραδειγματιστούμε». 

Ξέρει τι λέει καθώς συνδυάζει τη δράση στο εγχώριο αυτοδιοικητικό κίνημα με την συμμετοχή στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ο Γιάννης Σγουρός δεν θέλησε να μετακινηθεί  στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρότι είχε ευκαιρίες και προτάσεις- όχι μόνο από το κόμμα του και έχει ακόμη.  Ίσως γιατί δεν θα μπορούσε να λέει ελεύθερα αυτό που πιστεύει τώρα:

“Στην πορεία μου στην αυτοδιοίκηση έχω αποδείξει ότι σέβομαι τη διαφορετική άποψη, ότι επιδιώκω τη συναίνεση και τη δημοκρατική σύνθεση».

Έχει όμως τον καημό του για την υστέρηση που παρουσιάζει Κεντροαριστερά. «Το  μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η κεντροαριστερά, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι η αμφισβήτηση για την πολιτική, που εκφράστηκε με τα ιστορικά υψηλά ποσοστά αποχής. Αν δεν αντιστραφεί θα υπάρχουν  σοβαρές αναταράξεις στις κοινωνίες». Περισσότερο από όλα έχει στο νου του τις τοπικές κοινωνίες. Αυτός ο άνθρωπος αξίζει να είναι περιφερειάρχης.