Κ. Σημίτης: θα μιλήσει για τα Ίμια ή θα τα μάθουμε από άλλους;

Του Γ. Λακόπουλου

Καλώς τους κι άργησαν. Σαν κάτι να φοβούνται οι γνωστοί “σημιτοφύλακες” των εγχωρίων ΜΜΕ ξεκίνησαν μια άτυπη εκστρατεία υπέρ του Κ. Σημίτη.  Όχι για το αγαπημένο τους θέμα αγιογράφησης , τη “λαμπρή Ελλάδα” που -δεν- παρέδωσε. Αλλά για τα πιο σκοτεινά  σημεία της  θητεία τους: τα Ίμια και τη Μαδρίτη.  Στην  πρώτη περίπτωση  “γκριζοποίησε” τις γνωστές βραχονησίδες με το δόγμα “όχι σημαίες, όχι όπλα, όχι καράβια” που συμφώνησε με τους … Αμερικάνους. Τίποτε από αυτά στις βραχονησίδες: ούτε από την Ελλάδα στην οποία ανήκουν, ούτε από την …Τουρκία που τις επιβουλεύεται.

Όπως ξέραμε τουλάχιστον. Γιατί πρόσφατα ο Θ. Πάγκαλος, υπουργός Εξωτερικών του Σημίτη έγραψε στα ΝΕΑ ότι δεν τα ξέρουμε καλά. Τα Ίμια τα… διεκδικούμε και εμείς και οι  Τούρκοι. Για τον άνθρωπο που -πριν καταντήσει όπως είναι σήμερα- ασκούσε εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα, εκείνο το βράδυ του 1996 στην περιοχή των Ιμίων το καθεστώς «ήταν αυτό που είναι τώρα». Δηλαδή: «Οι Έλληνες διεκδικούσαν τα  μικρά ακατοίκητα νησιά της περιοχής ως κατάλοιπο της ιταλικής κυριαρχίας». Και «οι Τούρκοι τα  διεκδικούσαν  με βάση το σκεπτικό ότι δεν αναφέρονται  στη συνθήκη  παραχώρησης της Δωδεκανήσου“. 

Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας λέει ότι  οι Έλληνες… τα  διεκδικούσαν”. Δεν τους ανήκαν.  Απλώς τα διεκδικούσαν. Και αντιστοίχως  τα «διεκδικούσαν» και οι Τούρκοι. Και δεν σηκώθηκαν και οι πέτρες. Αλλά μήπως σηκώθηκαν τότε που συμφώνησε ο Σημίτης να κηρυχθεί ελληνικό έδαφος ως ουδέτερος χώρος, για να… να μην γίνει πόλεμος; Αν είναι να αποφύγουμε τον πόλεμο, να δώσουμε κάτι παραπάνω…

Κάποιοι σήμερα αναγορεύουν σε… εθνικό αξίωμα τη στέρηση του δικαιώματος της Ελλάδας και των πολιτών της να κάνουν ό,τι θέλουν στο έδαφός τους. Για να μην  θιγεί ο Σημίτης που τους το στέρησε. Ο ίδιος δεν είναι καν σε θέση να απαντήσει σε ένα απλό θέμα που έθεσε κάποιος που δε μπορεί θεωρηθεί αντίπαλός του: ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος- πάλι  από το ΝΕΑ:

 «Σημείο του εδάφους σου στο οποίο απαγορεύεται να προσεγγίσεις πώς μπορεί να θεωρείται έδαφος σου;». Ούτε φυσικά οι ανόητοι που τσαμπουνάνε δεν  μπορούν να κάνουν οι ανεύθυνοι εξωτερική πολιτική” όπως αποκαλούν το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να κυκλοφορούν χωρίς άδεια από τρίτους και στο τελευταίο εκατοστό της χώρας τους. Αυτή η θεωρία είναι μια από τις χειρότερες κληρονομιές του σημιτισμού στη χώρα…

Το 1997 στη Μαδρίτη και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ο Σημίτης αναγνώρισε “ζωτικά συμφέροντα” της Τουρκίας στο Αιγαίο. Γενικά  και απροσδιόριστα. Χωρίς καν το πρόσχημα  ότι  βρίσκεται υπό την απειλή όπλων όπως στο Αιγαίο. Αν πάμε έτσι, όπως στα Ίμια δεν έχει πρόσβαση το ελληνικό κράτος- και το ίδιο καθεστώς ζητούν για άλλες νησίδες οι Τούρκοι – έτσι δεν θα έχουμε και στο Αιγαίο. Η Ελλάδα υπέγραψε το δικαίωμα της Άγκυρας να υπερασπίζεται τα ζωτικά της συμφέροντα. Όπως η ίδια τα ορίζει προφανώς και βλέπουμε πώς τα ορίζει.

Υπό το βλέμμα της Ολμπράιντ ο Σημίτης υπέγραφε “πρωτόκολλο” με τον Ντεμιρέλ με σκοπό τη “μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες”. Σα να ήταν ποτέ και η Ελλάδα υπεύθυνη για την ένταση. Καμιά σχέση με τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ που είχε διαμορφώνει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Χωρίς περίσκεψη δέχθηκε τον αμοιβαίο “σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους”. Με σάλτσες για “σεβασμό του διεθνούς δικαίου” που ποτέ δεν χαρακτήριζε την τουρκική πολιτική- ξέρουμε από την Κύπρο- ή  για “αποφυγή μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση” -που επίσης παραβιάζει η Άγκυρα.

Για όλα αυτό σοφός πρωθυπουργός της εποχής συμφώνησε σε “δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας”. Χωρίς να αναφέρεται ποιες είναι αυτές οι “διαφορές” -και πάλι παραβλέποντας το αξίωμα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κ. Καραμανλή προηγουμένως ότι στο Αιγαίο υπάρχουν παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας και καμία διαφορά, πλην της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Ότι  34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξεγέρθηκαν γι’ αυτή τη συμφωνία και παρά λίγο να ρίξουν την κυβέρνηση, είναι μια πλευρά της ιστορίας που αποσιωπάται. Τις συνέπειες των χειρισμών Σημίτη -Πάγκαλου βλέπουμε σήμερα. Και αυτό καθιστά επίκαιρο ένα ζήτημα που έθεσε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου:

Είναι ώρα ο Κώστας Σημίτης να μιλήσει, να μας πει τι ακριβώς συμφώνησε με τους Αμερικανούς εκείνη τη νύχτα, τι συμφώνησε για το καθεστώς των Ιμίων και ολόκληρης αυτής της θαλάσσιας περιοχής. Να τα πεις μόνος σου, Πρόεδρε, γιατί θα βγουν. Μην έχεις αμφιβολία ότι θα βγουν, θα τα βγάλουν οι Αμερικανοί, θα τα βγάλουν οι Τούρκοι αυτά που συμφωνήθηκαν εκείνη την βραδιά. Είναι προτιμότερο να μας τα πει τώρα για να ξέρουμε πώς πορευόμαστε, να ξέρουμε για ποιον λόγο έσπευσες μερικές μέρες μετά στο Κοινοβούλιο να ευχαριστήσεις τους φίλους μας τους Αμερικανούς.

ΥΓ: Δείγμα του ανδρός είναι ότι  το τελευταίο  διάστημα που η χώρα δοκιμάζεται και εξ αιτίας της δικής του πολιτικής στα ελληνοτουρκικά, αυτός αρθρογραφεί για το… αρχείο του -ήτοι για την υστεροφημία του.