Παύλος Μαρινάκης: Απόλυση

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Θα είχε ενδιαφέρον να βρεθούν φέτος στη ΔΕΘ δημοσιογράφοι που θα προκαλέσουν την… απόλυση του, κατά τα λοιπά συμπαθούς, Παύλου Μαρινάκη.

Προφανώς τον αμερικανικό ραδιοσταθμό «WURD Radio», με έδρα τη Φιλαδέλφεια, ουδείς γνωρίζει στην Ελλάδα. Θα έπρεπε όμως: είναι ένα μέσο ενημέρωσης, που μόλις ταπείνωσε την ελληνική δημοσιογραφία, έστω και αν δεν έχει ασχοληθεί ποτέ μαζί της.

Ούτε πρόκειται, εκτός αν ενδιαφερθεί ποτέ για τη χώρα τον οποία οι διεθνείς αξιολογήσεις για την ελευθερία ενημέρωσης, την τοποθετούν στη θέση 108, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η διεύθυνση του εν λόγω υπερατλαντικού ραδιοφώνου απέλυσε μια παρουσιάστρια του, ονόματι Andrea Lawful-Sanders. Δεν θα μας έπεφτε λόγος αν ο λόγος της απόλυσης δεν ήταν μια πρακτική που συνηθίζουν Έλληνες συνάδελφοί της: έπαιρνε συνεντεύξεις με «σκονάκια».

Για την ακρίβεια παραδέχθηκε ότι κάποιες από τις ερωτήσεις που υπέβαλε προ ημέρων, στη συνέντευξη με τον Τζο Μπάιντεν, της είχαν υπαγορευθεί από τον Λευκό Οίκο. Πιο απλά ρωτούσε τον, ανοϊκό, πρόεδρο ό,τι της είχαν υποδείξει οι συνεργάτες του να τον ρωτήσει. Μπορούμε να εικάσουμε ότι ο Μπάιντεν απάντησε φαρσί…

Ότι η κυρία έχασε τη δουλειά της όταν αποκαλύφθηκε η «συνεργασία» της με το προεδρικό επιτελείο δεν επιβεβαίωσε μόνο ότι η αμερικανική δημοσιογραφία παραμένει η καλύτερη στον κόσμο.

Ανέδειξε και την κατάντια της ενημέρωσης στην Ελλάδα. Δεν έχει σβήσει απ’ τη μνήμη κανενός το περιστατικό με τον ραδιοφωνικό δημοσιογράφο που έδινε σημείωμα με ερωτήσεις, στον… Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλά και για όσους το ξεχνούν, η εικόνα ανανεώνεται συχνά με τον Πρωθυπουργό να δίνει συνεντεύξεις σε τηλεοπτικούς δημοσιογράφους στο γραφείο του – έχοντας μπροστά του σημειώματα που χρησιμοποιεί στις απαντήσεις του.

Οι παροικούντες γνωρίζουν ότι δεν δίνει συνεντεύξεις αν δεν ξέρει από πριν τις ερωτήσεις -και όσες φορές το έκανε με ξένους δημοσιογράφους, βγήκε ζεματισμένος.

Προτιμάει οι συνεντεύξεις του να έχουν χαρακτήρα «φιλικής συζήτησης» και γι’ αυτό μιλάει σε δημοσιογράφους – οπαδούς του κόμματός του, φίλους του, ή… συγγενείς του. Και τα σκυλιά δεμένα.

Δεν είναι ο μόνος. Στην Ελλάδα αποτελεί συνήθεια να γνωρίζει εκ των προτέρων ο συνεντευξιαζόμενος τι θα ερωτηθεί, ή και να υποβάλει τις ερωτήσεις. Είναι επίσης καθεστώς οι συνεντεύξεις με… γραπτές ερωτήσεις – με δικαίωμα επιλογής ποιες θα απαντηθούν.

Αποθέωση της «προκάτ» συνέντευξης είναι η μοναδική φορά, κατ’ έτος, που ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται ενώπιον όλων των δημοσιογράφων – στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Θεός να την κάνει συνέντευξη τα τελευταία χρόνια. Ερωτήσεις διανέμονται εκ των προτέρων, με σειρά… λίστας Πέτσα και οι απαντήσεις είναι προετοιμασμένες. Οι δημοσιογράφοι που δεν μετέχουν στον εξευτελισμό του επαγγέλματος, παίρνουν ερωτήσεις προς το τέλος, ή αποκλείονται.

Καθώς η επανάληψη αυτής της παρωδίας είναι ξανά μπροστά μας, θα είχε ενδιαφέρον να βρεθούν εφέτος δημοσιογράφοι που θα προκαλέσουν την… απόλυση του – κατά τα λοιπά, συμπαθούς – Παύλου Μαρινάκη.

Πως; Γυρίζοντας την πλάτη τους, εάν τους… αναθέσει ερωτήσεις – που θα διευκολύνουν το αφεντικό του. Αλλά μάλλον ζητάμε πολλά. Στην Ελλάδα ζεις, δεν υπάρχει ελπίς…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR