Νίκολα Στέρτζον: Φάντασμα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, συνελήφθη για μια υπόθεση κακοδιαχείρισης μόλις 600.000 λιρών, από το κόμμα της – τα οικονομικά του οποίου ερευνώνται.

Τι αγοράζει ένα κράτος με 700 εκατομμύρια ευρώ; Πολλά, και αναγκαία για τον πληθυσμό του.

Μη χαίρεστε: από αυτά τα συγκεκριμένα 700 εκατομμύρια ο ελληνικός πληθυσμός δεν θα επωφεληθεί ποτέ.

Γιατί ποτέ δεν θα περιέλθουν στην κατοχή του -και ας είναι δικά του λεφτά- απαλλοτριωμένα δια… νόμων.

Είναι όσα οφείλουν αθροιστικά στις τράπεζες η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – και παριστάνουν ότι τα αποπληρώνουν.

Μπαλαμούτι. Αποπληρωμή σημαίνει σταδιακή απομείωση της οφειλής και όχι το αντίθετο.

Ειδικά στη ΝΔ, το χρέος καλπάζει, παρά τον ισχυρισμό της ότι πλέον δεν δανείζεται.

Ακόμη χειρότερα το ΠΑΣΟΚ, έκανε αυτό που αν αποτολμούσε ένας πολίτης θα πήγαινε στη φυλακή: απέκτησε δεύτερο ΑΦΜ, με το κόλπο της αλλαγής ονομάτων.

Ανάμεσα σε δυο εκλογές, Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης διεκδικούν να διορθώσουν τα οικονομικά της χώρας. Αλλά για τα δικά τους δεν λένε λέξη.

Οσάκις αναγκάζονται να απολογηθούν, ισχυρίζονται ότι διαθέτουν μέρος της κρατικής επιχορήγησης για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Μόνο που η κρατική επιχορήγηση είναι λεφτά από τους φόρους των πολιτών και όχι κέρδη από δραστηριότητές τους.

Άλλωστε και σ’ αυτό έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα, σε συνεργασία με τραπεζικά στελέχη:

– Βάζουν-ενίοτε σε περισσότερες από μια τράπεζες – ως εγγύηση για νέα δάνεια, επιχορήγηση που θα λάβουν με τα εκλογικά ποσοστά του… μέλλοντος!

Ομολογώντας το αδίκημα, κατά καιρούς απαλλάσσουν -δια νόμου- τους τραπεζικούς που διευκολύνουν την αφαίμαξη τραπεζικού χρήματος.

Αυτά τα λεφτά- καθώς δεν πρόκειται ποτέ να επιστραφούν- οι τράπεζες δεν θα τα χάσουν: θα τα πάρουν τελικά από τον κρατικό προϋπολογισμό

Με άλλα λόγια: οι φορολογούμενοι θα τα πληρώσουν δυο φορές. Χωρίς καν να γνωρίζουν πού ξοδεύτηκαν.

Όχι μόνο τα τραπεζικά λεφτά, αλλά και όσα απορροφούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό,για… ερευνητικές δραστηριότητες που αποκρύπτουν.

Όπως αποκρύπτουν τα -ιλιγγιώδη- ποσά που αποσπούν κάτω από το τραπέζι, από επιχειρηματίες.

Ως κόμματα. Αυτά που παίρνουν ως πρόσωπα, είναι άλλα.

Ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για τις δαπάνες τους. Οι ισολογισμοί που καταθέτουν είναι πέτσινοι- και μόνο ως τεκμήρια ενοχής τους μπορούν να εκληφθούν.

Μόλις δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, στις οποίες ο Μητσοτάκης διεκδικεί να κυβερνήσει και ο Ανδρουλάκης να του κάνει αντιπολίτευση, τους χτύπησε την πόρτα το φάντασμα της Νίκολα Στέρτζον.

Η πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, συνελήφθη για μια υπόθεση κακοδιαχείρισης μόλις 600.000 λιρών, από το κόμμα της – τα οικονομικά του οποίου ερευνώνται.

Φαίνεται περίεργο εδώ στη νότια Βαλκανική, αλλά υπάρχουν χώρες στις οποίες το δημόσιο χρήμα προστατεύεται και από τα κόμματα των πολιτικών συστημάτων τους.

Οι υπερήφανοι ψηφοφόροι της Ελλάδας του 2023, ετοιμάζονται να δώσουν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ έγκριση για νέα δανεικά κι αγύριστα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR