«Παύσεις»

Του Ιωάννη Δαμίγου

«Παύση». Μία απλή λέξη υποθήκης συναίνεσης, ένα «κλειδί» ήρεμης αφοπλιστικής σιγής προσέγγιση, ημέρωμα ανάσας σκέψης, ξέφωτο ήπιας ανασύνταξης, σκόπιμη πρόκληση αφωνίας στείρου λόγου, ευκαιρία ακοής συνείδησης σε πάλη εσωτερικής αναμέτρησης. Η παύση δύσκολη μα πολύτιμα αναγκαία για γήτεμα άκρατου λόγου και φλύαρου θορύβου, που ξερνά αμυντικές και επιθετικές ταυτόχρονα ξοδεμένες κραυγές, ντυμένες με φαρδιές λέξεις. Η μαγική μικρή φράση, που συγκρατεί το άγριο ένστικτο και το περιορίζει στην πρόσκαιρη νίκη, της ήδη παρελθούσας στιγμής. Προδιαγράφοντας πιθανές λύσεις αναθεώρησης, λανθασμένων εγωιστικών πρακτικών, διεκδίκησης του αλάθητου της δικαιωματικής κατοχής αλήθειας.

Η χρήση παύσης λειτουργεί σαν εργαλείο, πρώτα εσωτερικής συνειδητοποίησης κυρίως, παρά εκθετικής επιπόλαιας συμφέρουσας εξυπηρετούμενης άποψης. Η παύση είναι απροκάλυπτα θρασεία, προκαλώντας την ασύμφορη λογική σε ευθεία ανάληψη ευθύνης, άμεσης παραδοχής. Παρελθόντος και παρόντος. Μία απλή αναδρομή σε περιστατικά αντιπαλότητας, που στιγμάτισαν σφραγίζοντας αρνητικά, δια παντός, ανθρώπους και σχέσεις, ίσως με μια απλή παύση να τύγχαναν άλλης συμπεριφοράς και αντιμετώπισης. Πόσες ανόητες παρεξηγήσεις δεν θα είχαν συμβεί, με μια μικρή αλλά σπουδαία παύση, αντί αγοραίας επίκλησης λέξεων και πρωτόγονων αισθημάτων μίσους;

Πόσα μοιραία συμβάντα θα είχαν αποφευχθεί, μέσω παύσης; «Δώσε τόπο στην οργή», είναι ακόμα μια περιεκτική έννοια της παύσης. Αποτελεί κυριολεκτικά την σωσίβια λέμβο και των δυο πλευρών, που θα φιλοξενηθούν ήρεμα σε τρικυμιώδη θάλασσα διαφορών, αναζητώντας στεριά λογικής διευθέτησης. Μετά από παύσεις, αλλά με ανοιχτά αυτιά και μυαλό, θα συζητήσουμε με τα παιδιά μας, που δεν έχουν άλλους να μιλήσουν για τα πολλά προβλήματά τους, παραδειγματίζοντάς τα και μαθαίνοντάς τα, πρώτα σε παύσεις αυτογνωσίας, αναμονής , υπομονής, συγκέντρωσης  και τέλος συνεννόησης. Εξηγώντας των βέβαια την διαφορά της παύσης από την σιωπή. Ασκήσεις παύσης, ασκήσεις ψυχικής υγείας, ασκήσεις κατανόησης. Τιθάσευση οργής. Μικρές, σωτήριες όλων, παύσεις!