Από τα 554 εκατ. της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την πολιτική προστασία και την πυροσβεστική η κυβέρνηση απορρόφησε μόλις το… 1% όπως αποκάλυψε το Documento.
H κυβέρνηση αγνόησε πλήρως τα συμπεράσματα και τις προτάσεις έκθεσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών στη χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, καθώς και από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, την οποία η ίδια είχε ζητήσει τον Σεπτέμβριο του 2023.
Στην έκθεση των 96 σελίδων εντοπίστηκαν σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αλλά και την πρόληψή τους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται:
«Το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου πυρκαγιάς είναι παραδοσιακά πολύ κατακερματισμένο, γεγονός που οδηγεί σε επικαλύψεις ή ασαφή κατανομή ευθυνών».
H κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιεί χάρτη του 1980 ως βασική πηγή πληροφοριών.
Η έκθεση εντοπίζει ασάφεια ως προς τη χρήση βασικής ορολογίας, όπως «κίνδυνος», «ευαισθησία», «πιθανότητα», με αποτέλεσμα η χαρτογράφηση και ο σχεδιασμός διαχείρισης των πυρκαγιών να δυσχεραίνονται.
Την ίδια στιγμή οι εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν τις προσπάθειες διαχείρισης πυρκαγιών από τις ελληνικές αρχές ανεπαρκείς καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένος και κοινός σχεδιασμός, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο είναι δαιδαλώδες και συνεπώς μη αποτελεσματικό τόσο για την επιβολή ποινών όσο και για την πρόληψη των πυρκαγιών.
Δύο ακριβώς μήνες πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές (14.06.24) που έκαψαν τη μισή βορειοανατολική Αττική ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε μελέτη η οποία ασκεί δριμεία κριτική στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές, τονίζοντας πως υποτιμάται η πρόληψη και δεν απορροφώνται τα κονδύλια δασοπροστασίας.
Στην πολυσέλιδη και εμπεριστατωμένη έρευνα ο ΟΟΣΑ γκρεμίζει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι «προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες».
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Ελλάδα δεν αξιοποιεί ορθά τους ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ τα χρηματοδοτούμενα έργα δεν ολοκληρώνονται έγκαιρα. Εχουμε να κάνουμε λοιπόν με μηδαμινή απορρόφηση κονδυλίων, που προκαλεί τεράστια ζημιά.