Ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ: Ποιοι βγαίνουν μπροστά για αρχηγοί, τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης

Του Βασίλη Σκουρή

Έκτακτο Συνέδριο η πρώτη επιλογή του προέδρου εκτός και αν η αμφισβήτηση λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας, οπότε και θα υπάρξει εκλογή στη βάση μέσα στο 2024- Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι υποψηφιότητες Μαν. Χριστοδουλάκη, Π. Γερουλάνου- Τι θα πράξουν Δούκας, Κατρίνης, Π. Χρηστίδης, Ν. Παπανδρέου.

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών οδηγείται το ΠΑΣΟΚ μετά τη μη επίτευξη του στόχου για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, μετά και τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που ζητά επίσπευση της εκλογής προέδρου μέσα στο 2024, θέτοντας ευθέως θέμα αλλαγής του Νίκου Ανδρουλάκη.

Με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο συμφώνησε ήδη δημοσίως ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Dnews θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία, ενώ το θέμα είχε θέσει από το βράδυ η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται να κάνει δημόσια παρέμβαση το μεσημέρι, όπως και ο Μιχάλης Κατρίνης που προφανέστατα θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ το ενδεχόμενο υποψηφιότητας σκέφτεται πολύ σοβαρά και η Μελίνα Αποστολάκη. Τη θέση του στις εσωκομματικές εξελίξεις αναμένεται να ανακοινώσει και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, που εξελίσσεται σε βασικό παίκτη στη διαδικασία της διαδοχής. Ο Παύλος Χρηστίδης δεν έχει ακόμα λάβει τις αποφάσεις του.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα σηκώσει το γάντι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η αρχική πρόθεση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη είναι να πραγματοποιηθεί έκτακτο Συνέδριο αν όχι πριν το καλοκαίρι τουλάχιστον αρχές φθινοπώρου.

Η αμφισβήτηση της ηγεσίας, ωστόσο, λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας και είναι πλέον πολύ πιθανόν ο Νίκος Ανδρουλάκης να σηκώσει το γάντι και να οδηγηθούμε σε εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ τέλη φθινοπώρου αρχές του χειμώνα, με πολλά να εξαρτώνται από το συσχετισμό στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία.

Πηγές Χαριλάου Τρικούπη: Συντονισμένες οι δημόσιες παρεμβάσεις, θα τηρηθεί το Καταστατικό

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για συντονισμένη αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και διαμηνύουν ότι το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό, γεγονός που σημαίνει ότι στόχος είναι η εκλογή νέου Προέδρου να πραγματοποιηθεί, όπως είναι προγραμματισμένη, το Φθινόπωρο του 2025.

Οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν τα εξής: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων.

Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας.

Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό.

Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS