Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας – Η πολιτική διαδρομή του

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν μετά από συνεδρίαση της σλοβακικής κυβέρνησης σε τοποθεσία έξω από την Μπρατισλάβα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASR, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Από το περιστατικό , Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε στο Reuters ότι ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε τις αισθήσεις του όταν έφτασε.

Αξιωματούχος του κόμματος του Φίτσο επιβεβαίωσε στον Guardian ότι ο πρωθυπουργός πυροβολήθηκε στην κοιλιά και βρίσκεται στο χειρουργείο, με την κατάστασή του να κρίνεται σοβαρή, εξέλιξη την οποία επιβεβαίωσε και το κυβερνητικό γραφείο της Σλοβακίας, χαρακτηρίζοντας κρίσιμη, αλλά σταθερή την κατάσταση της υγείας του Φίτσο.

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρω του διαδικτύου από τον τραυματισμό του Ρομπέρτο Φίτσο.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν τη στιγμή της σύλληψης του υπόπτου, ο οποίος και κρατείται από τις αρχές.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι στόχος του δράστη ήταν ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ύποπτος φέρεται να φώναξε στον πρωθυπουργό “Robo έλα εδώ”, πριν αρχίσει να πυροβολεί.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, που έπεσε θύμα πυροβολισμών μετά από κυβερνητική συνεδρίαση στη Σλοβακία την Τετάρτη (15/5) είναι πρωθυπουργός της Σλοβακίας από τον Σεπτέμβρη του 2023, ενώ προηγουμένως είχε τρεις ακόμα θητείες.

Το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη για τη φιλορωσική του στάση, καθώς, όπως είχε πει και στην Telegraph, “ο εξοπλισμός της Ουκρανίας δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά σκοτωμούς”. Από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να τερματίσει τις δυτικές παραδόσεις όπλων που κατευθύνονται στην πολιορκημένη χώρα μέσω της Σλοβακίας.

Ξεκίνησε ως κομμουνιστής, μετέπειτα σοσιαλδημοκράτης και εξελίχθηκε σε λαϊκιστής, ενώ προχώρησε σε συμμαχία και με την ακροδεξιά για να σχηματίσει κυβέρνηση. Κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές με πυρήνα της καμπάνιας του τις ανησυχίες για το κόστος ζωής κι έτσι επέστρεψε στο αξίωμά του πέντε χρόνια αφότου αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά την οργή που ακολούθησε τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου, Γιαν Κούτσιακ, και της αρραβωνιαστικιάς του. Η διπλή δολοφονία προκάλεσε το ξέσπασμα μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Σλοβακία, καθώς ο Κούτσιακ αποκάλυψε τους δεσμούς μεταξύ της ιταλικής μαφίας και της κυβέρνησης στο τελευταίο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του.

Η πολιτική του καριέρα που κρατά τρεις δεκαετίες, έχει κινηθεί ανάμεσα στις κυρίαρχες, φιλοευρωπαϊκές θέσεις και μιας έντονα εθνικιστικής, αντιδυτικής ρητορικής που χρησιμοποιείται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, αποδεικνύοντας ότι είναι περισσότερο από πρόθυμος να αλλάξει ρότα ανάλογα με την κοινή γνώμη ή την πολιτική πραγματικότητα.

Είναι επίσης σφοδρά αντίθετος στη μετανάστευση – βασικός παράγοντας για την εκλογική του νίκη το 2016 – και απορρίπτει “μια ξεχωριστή μουσουλμανική κοινότητα στη Σλοβακία”. Πρόσφατα, επέκρινε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και έφτασε να χαρακτηρίσει την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια ως “διαστροφή”. Την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, ήταν πολέμιος της μάσκας, του lockdown ιδώματος και του εμβολιασμού.

Η πολιτική διαδρομή του Ρόμπερτ Φίτσο

Ο Φίτσο γεννήθηκε σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στις 15 Σεπτεμβρίου 1964 και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από τους κόλπους του κομμουνιστικού κόμματος λίγο πριν από την επανάσταση του 1989 που οδήγησε στη διάλυση της πρώην Τσεχοσλοβακίας.

Αργότερα, ίδρυσε το κόμμα Κατεύθυνση – Σοσιαλδημοκρατία (Smer) το 1999 και ηγείται του κόμματος από την ίδρυσή του. Κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, έχοντας υπηρετήσει συνολικά πάνω από 10 χρόνια. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 1992, όταν η χώρα βρισκόταν εντός της Τσεχοσλοβακίας, ενώ αργότερα διορίστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές του 2006, δύο χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, σχημάτισε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, με τις θέσεις του να χαρακτηρίζονται πλέον λαϊκιστικές. Μάλιστα συμμάχησε με το Εθνικό Σλοβακικό Κόμμα (SNS) της άκρας δεξιάς, με το οποίο μοιράζεται τις ίδιες απόψεις κατά των μεταναστών και τις λαϊκιστικές τάσεις.