Στ. Πέτσας: Απόφοιτος

Του Γ. Λακόπουλου

Κατά κάποιο τρόπο ο Στέλιος Πέτσας είναι τρισυπόστατος: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το γραφείο Τύπου της ΝΔ και οι «κυβερνητικές πηγές»  είναι το ίδιο. Ως πορτ παρόλ του Πρωθυπουργού, είναι συνολικά επικεφαλής-  της μητσοτακικής προπαγάνδας. Υπεύθυνος με ό,τι διακινεί. Είτε αυτενεργεί, είτε απλώς εκτελεί τα ραβασάκια από το μέγαρο Μαξίμου. Συν τα non papers.

Όσοι λένε ότι ο σπορέας της μεθόδου «πολιτική είναι τα χτυπήματα κάτω από τη μέση» που ακολουθεί κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Κώστας Μητσοτάκης- με την πολιτική της κλειδαρότρυπας που εισήγαγε στο δημόσιο βίο προκειμένου να νικήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου- δικαιώνονται διαρκώς.

Το σημερινό σύστημα Μητσοτάκη ξεπατικώνει τις πατρογονικές πατέντες κατά των αντίπαλων του.  Κατά του Αλέξη Τσίπρα κατά προτίμηση.

 Τα δείγματα υπήρχαν πριν τις εκλογές. Όταν το επιτελείο του Κυριάκου  τροφοδοτούσε το μιντιακό μπούλινγκ κατά του Τσίπρα και ο ίδιος στη Βουλή του έκανε αθέμιτες επιθέσεις, αναφερόμενος με πλαστά στοιχεία στον πατέρα του.

Κατ’ εικόνα και ομοίωση του δικού του πατρός. Εμπνευστής και υποβολέας του «Βρόμικου 89», όπως το κατέγραψε στο ομότιτλο βιβλίο του ο Λευτέρης  Παπαδόπουλος.

Το δυσώδες ύφος εκείνων των νεοδημοκρατικών εποχών, διαπερνά συχνά και σήμερα τον δημόσιο λόγο της ΝΔ: από τον μογδανισμό και τις  στημένες τηλε-υστερίες του  Αδωνι, ως τις άχαρες υπαινικτικές ατάκες του ιδίου του Μητσοτάκη -όποιος και αν τις γράφει.  

Αυτός ο λόγος με τις διακυμάνσεις ανάμεσα στο αγοραίο και το ρηχό, το αθέμιτο και το συνοικιακό, συμπυκνώνεται έγκυρα στις εμφανίσεις του Στέλιου Πέτσα. Φανερές και παρασκηνιακές.

Ο μιντιακός χειριστής του Μητσοτάκη είναι κατά κάποιο τρόπο περίπτωση. Αν δεν υπήρχε δεν θα μπορούσε κανείς να τον φαντασθεί.  Ακόμη και τώρα που υπάρχει δύσκολα τον προσέχει κανείς, αν δεν ανεβεί στον άμβωνα του εκπροσώπου. 

Από εκεί, καθώς δεν έχει φυσικό επικοινωνιακό χάρισμα, γίνεται αντιληπτός περισσότερο ως «ομιλούσα κεφαλή». Είναι όμως ό,τι αυθεντικότερο θα μπορούσε να εκφράσει τον νεομητσοτακισμό. Προφανώς αξίζει το  υπουργικό ψωμί που τρώει στη δούλεψη του Κυριάκου.

Αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του. Ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού- αλλά και άλλων – πήρε μέρος στην νέα επιχείρηση -πρόβα επιστροφής του πολιτικού βίου σε υπονόμους. Στρεφόμενος υπαινικτικά κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Χωρίς να έχει τίποτε να του καταλογίσει.

Φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ξεπατίκωσαν -από έναν αληθινό μιντιακό βόθρο – την «πληροφορία» ότι ο Τσίπρας μετακόμισε από την Κυψέλη γιατί αγόρασε βίλα στα Λεγραινά.

Από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαψεύσθηκε κατηγορηματικά -με το απαιτούμενο χιούμορ. Τελικά θα μπορούσε να είναι  απλώς μια λάθος πληροφορία  που δεν διασταυρώθηκε και απλώς εκθέτει τα μέσα που τη διακίνησαν.

Αποδεικνύεται όμως  συμπαιγνία τους με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Με μεθόδους περιορισμένης πολιτικής ηθικής, ο Πέτσας παρενέβη – ως Γραφείο Τύπου της ΝΔ- στη διένεξη ενός μέσου με έναν πολιτικό- που δεν θα έπρεπε να τον αφορά -και άνοιξε τον οχετό:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ  μας πληροφορεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν μετακόμισε. Λέει  διάφορα χαριτωμένα, αλλά αποφεύγει να απαντήσει σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: Νοίκιασε βίλα στο Σούνιο, σε μια από τις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, από ποιόν και με ποιο μίσθωμα;». 

Αλλού ο παππάς, αλλού τα ράσα  Ούτε σε ποια βίλα αναφέρεται, ούτε ποια εποχή, ούτε πώς του προκύπτει.

Ως υπουργός προσυπογράφει ότι συνέβησαν τα εξής: προ μηνός μετακόμισε ο πρώην πρωθυπουργός, ενημερώθηκε αρμοδίως το αρχηγείο της Αστυνομίας και την ευθύνη της φύλαξης ανέλαβε το Αστυνομικό Τμήμα  Λαυρεωτικής.  

Ποτέ δεν συνέβησαν. Αλλά σ’ αυτά τα ψευδή ο ίδιος προσθέτει και τα περί ενοικίασης, με το κόλπο των ερωτήσεων. Παρά τις διαψεύσεις δεν ανασκεύασε. Αν αυτό δεν είναι είναι βοθρολογία, τι είναι;

Ο επίσημος  εκπρόσωπος του πολιτικού που δεν έχει απαντήσει σε τίποτε από όσα έχουν καταλογιστεί στον ίδιο και σε μέλη της οικογένειάς του, ζητάει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει σε κατασκευασμένα θέματα-όταν δεν τα κατασκευάζει ο ίδιος.

Όπως έκανε με την πρόσφατη επαναφορά της φιλολογίας για το «κότερο και το πούρο του Τσίπρα»- δίκην συμψηφισμού του άγους για την πρωθυπουργική παρανομία στην Πάρνηθα.

Σε ένα παιχνίδι πολιτικής εντιμότητας ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, αν είχε να πει κάτι για τους αντιπάλους του, θα το έκανε καθαρά και ευθέως. Δεν θα  έπαιζε τις κουμπάρες, ούτε θα έριχνε λάσπη με υπαινιγμούς.

Ο Στέλιος Πέτσας δεν έμαθε ακόμη ότι στην πολιτική δεν κάνουμε και δεν λέμε τα πάντα αυτό μας είπαν να κάνουμε, ή να πούμε.    

Είναι ένας  τεχνοκράτης που θέλει να γίνει πολιτικός. Δεν θα τα καταφέρει ποτέ, ως απόφοιτος του ΙΕΚ των Μητσοτάκηδων.