Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 Βρείτε μας στο FacebookΒρείτε μας στο GooglePlus

«Συγκρατημένη αισιοδοξία»

Του Αντώνη Παπαγιαννίδη

Συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, και ως εκ τούτου σχετικά με τις προοπτικές του 2018-19 στο σύνολο της περιόδου, είναι εκείνο που προκύπτει τόσο από τον ΙΟΒΕ την αποτίμηση της κατάστασης με βάση την 3μηνιαία Έκθεση (που καλύπτει την απόδοση του α΄τριμήνου 2018, όσο και από της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις ενδιάμεσες προβλέψεις για το 2018-19.  Όποιος προτιμά, κρατάει κυρίως το «συγκρατημένη». Οποιος επιλέγει, κρατάει το «αισιοδοξία».


Πρώτα, ο λόγος στο ΙΟΒΕ: κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης για το ξεκίνημα του 2018 2,3% – δηλαδή 0,3% μεγαλύτερο απ’ ότι είχε δώσει το δ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, κυρίως όμως 2 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες ανώτερο απ’ ό,τι ήταν η αντίστοιχη 3μηνιαία περίοδος του 2017.

Η πορεία των επενδύσεων παραμένει θετική αλλά άνευρη ακόμη. Εκείνο που πεισματικά παραμένει «σε χαμηλή πτήση» είναι η ιδιωτική κατανάλωση (-0,4%), και τούτο για τρίτο συνεχόμενο 3μηνο.

Αυτή η επίδοση επιτρέπει στο ΙΟΒΕ – του οποίου η περσινή συγκρατημένη πρόβλεψη για τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χρονιάς αποδείχθηκε τελικώς πιο εύστοχη από άλλων … – να μιλήσει για προοπτική επιτάχυνσης της ανάπτυξης «στην περιοχή του 2%». (Σε ερώτηση προς τον Νίκο Βέττα του ΙΟΒΕ μήπως το +2,3% για α’ 3μηνο, όταν είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τα δυο επόμενα 3μηνα είναι εκείνα που – λόγω τουρισμού – «κρατούν» την χρονιά, θα επέτρεπε μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για το σύνολο του 2018, η απάντηση ήταν ένα διστακτικό «μακάρι»).

Πάμε τώρα στις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρ. Επιτροπής. Κι αυτές μιλούν για ρυθμό +2,3% το α’ 3μηνο (με την διευκρίνηση ότι πρόκειται για ετησιοποιημένη ανάγνωση μιας καταγραφή +0,8%), που κάνει την Επιτροπή να θεωρεί ότι η χαλαρότητα που – και αυτή – είχε καταγράψει για το τέλος του 2017, ήταν προσωρινή Για το σύνολο του 2018 η Επιτροπή διατηρεί πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης 1,9% – με 2,3% για το 2015 (σε ελαφρά υποχώρηση από 2,5% που έλεγε νωρίτερα).

Επιστρέφοντας τώρα στο ΙΟΒΕ, η ιχνηλάτηση των πηγών της θετικής αυτής εικόνας – δηλαδή των συνιστωσών της ανάπτυξης – δίνει κύριο ρόλο/ «ατμομηχανής» στις εξαγωγές, που με +7,6% πήγαν αισθητά καλύτερα απ’ ό,τι το 2017 (+5,2%), κυρίως με την εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων όπου ξεπεράστηκε το +10%. Αντιθέτως βουτιά (-12,1%) σημειώνεται στις επενδύσεις – όμως το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι αυτή η εικόνα οφείλεται στο ότι το 2017 είχε καταγραφεί εκρηκτική άνοδος (+213%), οφειλόμενη όμως σε επενδύσεις/παραγγελίες πλοίων. Αν βγάλει κανείς από την μέση αυτή την αιχμή, η πορεία των επενδύσεων παραμένει θετική αλλά άνευρη ακόμη. Εκείνο που πεισματικά παραμένει «σε χαμηλή πτήση» είναι η ιδιωτική κατανάλωση (-0,4%), και τούτο για τρίτο συνεχόμενο 3μηνο.

Οπότε… αν θέλει κανείς να αισιοδοξήσει για την συνέχεια, θα χρειαστεί να στηριχθεί κυρίως σε κινήσεις/πρωτοβουλίες του δημοσίου τομέα. Πώς; Ένα μέτωπο είναι η εκκίνηση (με ένα «επιτέλους» στο βάθος!) μεγάλων επενδύσεων τύπου Αστέρα ή περιφερειακών αεροδρομίων. Το άλλο – πιο απτό – η επιτάχυνση της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών/arrears, όπου παρά τις παραμένουσες διαμαρτυρίες ο ρυθμός εκκαθάρισης επιταχύνεται – βρισκόμαστε στα μέσα του χρόνου (μετά και τις πιέσεις των τελευταίων δυο αξιολογήσεων…) σε κάτι περισσότερο από 3 δις ευρώ, που είναι εφικτό να εκκαθαρισθούν πλήρως μέσα στην χρονιά.


[Απο το economia.gr]