Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

  Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ), οργανώνει την περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του τήνιου γλύπτη (1938).

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Ιουλίου (ώρα 19:30) στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ. Επιπλέον, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, τριάντα πέντε σχέδια του Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα. Το αυθεντικό φωτογραφικό υλικό που εμπλουτίζει την έκθεση προέρχεται από το αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη.

Ο Πύργος, ζωντανό μουσείο γλυπτικής, αποκαλύπτει σε κάθε βήμα του επισκέπτη θαυμάσια δείγματα της τέχνης του μαρμάρου. Εν μέσω όλων αυτών, ένα όνομα ξεφεύγει από το μέτρο: ο Γιανούλης Χαλεπάς, πρόσωπο που εξακολουθεί να συγκινεί τους πάντες, με εντελώς μοναδική θέση στη νεοελληνική γλυπτική. Με το νεανικό του έργο ανήκει στον 19ο αιώνα, ενώ με τη δεύτερη και τρίτη δημιουργική του περίοδο στον 20ό. Με τη διάσημη Κοιμωμένη, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, κέρδισε πολύ νωρίς δόξα και φήμη. Σαράντα χρόνια απουσίας, σταδιακή ανακάλυψη από λόγιους της εποχής και μεγάλη αναγνώριση κατά τα τελευταία χρόνια της Τήνου δημιούργησαν στην Αθήνα τον θρύλο του αγίου, συμβόλου στον χώρο της τέχνης: ο καλλιτέχνης που κατακτά τη νεωτερικότητα, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις και περιορισμούς.

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας έχει μια αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα: τοποθετεί συνολικά το έργο του Χαλεπά στον «φυσικό» του χώρο, φωτίζοντας νέες ερμηνευτικές οπτικές. Τα έργα του, σχέδια και γλυπτά, τοποθετημένα δίπλα σε έργα ομοτέχνων συγχωριανών του, που οι περισσότεροι ήταν συνεργάτες του πατρικού εργαστηρίου (Καπαριάς, Λυρίτηδες, Λαμπαδίτηδες, κ.ά.), αλλά και δίπλα σε τεκμήρια έργων του ηλικιωμένου πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά, διαμορφώνουν μια μοναδική ενότητα, μια συγκινητική επανένωση ψηφίδων της ιστορίας της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτρια ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Τον κατάλογο (εκδόσεις ΠΙΟΠ), που διαθέτει  άρτια επιστημονική  τεκμηρίωση και  πλούσια εικονογράφηση, επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά με τη συμβολή της Τώνιας Γιαννουδάκη.

Το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής (2016), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής, από την Τρίτη 17 Ιουλίου έως και το Σάββατο 4 Αυγούστου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου. Το Συμπόσιο, σε επιμέλεια του γλύπτη Δημήτρη Σκαλκώτου, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έναρξη του Συμποσίου θα γίνει την Τρίτη 17 Ιουλίου (ώρα 19:30).

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, οι τέσσερις καταξιωμένοι καλλιτέχνες Κυριάκος Ρόκος, Λεωνίδας Χαλεπάς, Χάρης Κουτσούρης, Παναγιώτης Λάμπρου, μαζί με δύο απόφοιτους και δύο σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, θα δουλέψουν για περισσότερες από δεκαπέντε μέρες και θα φιλοτεχνήσουν πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο. Τα έργα αυτά, που αποτυπώνουν διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις, θα τοποθετηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συμποσίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00), και όσο οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής.

Το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής θα αναδείξει και θα ενισχύσει το ιδιαίτερο πολιτιστικό προφίλ της Τήνου, μετά και την εγγραφή της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2015.

Το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής εντάσσεται στις δράσεις

του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

 Διάρκεια Συμποσίου: 18 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

 

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» εντάσσεται

στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

 Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Κλειστά 15 Αυγούστου

 Μουσείο Μαρμαροτεχνίας/ Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01/ Τ: 22830 31290 | www.piop.gr

piopnews