«Συγκρατημένη αισιοδοξία»

Του Αντώνη Παπαγιαννίδη

Συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, και ως εκ τούτου σχετικά με τις προοπτικές του 2018-19 στο σύνολο της περιόδου, είναι εκείνο που προκύπτει τόσο από τον ΙΟΒΕ την αποτίμηση της κατάστασης με βάση την 3μηνιαία Έκθεση (που καλύπτει την απόδοση του α΄τριμήνου 2018, όσο και από της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις ενδιάμεσες προβλέψεις για το 2018-19.  Όποιος προτιμά, κρατάει κυρίως το «συγκρατημένη». Οποιος επιλέγει, κρατάει το «αισιοδοξία».


Πρώτα, ο λόγος στο ΙΟΒΕ: κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης για το ξεκίνημα του 2018 2,3% – δηλαδή 0,3% μεγαλύτερο απ’ ότι είχε δώσει το δ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, κυρίως όμως 2 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες ανώτερο απ’ ό,τι ήταν η αντίστοιχη 3μηνιαία περίοδος του 2017.

Η πορεία των επενδύσεων παραμένει θετική αλλά άνευρη ακόμη. Εκείνο που πεισματικά παραμένει «σε χαμηλή πτήση» είναι η ιδιωτική κατανάλωση (-0,4%), και τούτο για τρίτο συνεχόμενο 3μηνο.

Αυτή η επίδοση επιτρέπει στο ΙΟΒΕ – του οποίου η περσινή συγκρατημένη πρόβλεψη για τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της χρονιάς αποδείχθηκε τελικώς πιο εύστοχη από άλλων … – να μιλήσει για προοπτική επιτάχυνσης της ανάπτυξης «στην περιοχή του 2%». (Σε ερώτηση προς τον Νίκο Βέττα του ΙΟΒΕ μήπως το +2,3% για α’ 3μηνο, όταν είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα τα δυο επόμενα 3μηνα είναι εκείνα που – λόγω τουρισμού – «κρατούν» την χρονιά, θα επέτρεπε μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για το σύνολο του 2018, η απάντηση ήταν ένα διστακτικό «μακάρι»).

Πάμε τώρα στις ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρ. Επιτροπής. Κι αυτές μιλούν για ρυθμό +2,3% το α’ 3μηνο (με την διευκρίνηση ότι πρόκειται για ετησιοποιημένη ανάγνωση μιας καταγραφή +0,8%), που κάνει την Επιτροπή να θεωρεί ότι η χαλαρότητα που – και αυτή – είχε καταγράψει για το τέλος του 2017, ήταν προσωρινή Για το σύνολο του 2018 η Επιτροπή διατηρεί πρόβλεψη ρυθμού ανάπτυξης 1,9% – με 2,3% για το 2015 (σε ελαφρά υποχώρηση από 2,5% που έλεγε νωρίτερα).

Επιστρέφοντας τώρα στο ΙΟΒΕ, η ιχνηλάτηση των πηγών της θετικής αυτής εικόνας – δηλαδή των συνιστωσών της ανάπτυξης – δίνει κύριο ρόλο/ «ατμομηχανής» στις εξαγωγές, που με +7,6% πήγαν αισθητά καλύτερα απ’ ό,τι το 2017 (+5,2%), κυρίως με την εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων όπου ξεπεράστηκε το +10%. Αντιθέτως βουτιά (-12,1%) σημειώνεται στις επενδύσεις – όμως το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι αυτή η εικόνα οφείλεται στο ότι το 2017 είχε καταγραφεί εκρηκτική άνοδος (+213%), οφειλόμενη όμως σε επενδύσεις/παραγγελίες πλοίων. Αν βγάλει κανείς από την μέση αυτή την αιχμή, η πορεία των επενδύσεων παραμένει θετική αλλά άνευρη ακόμη. Εκείνο που πεισματικά παραμένει «σε χαμηλή πτήση» είναι η ιδιωτική κατανάλωση (-0,4%), και τούτο για τρίτο συνεχόμενο 3μηνο.

Οπότε… αν θέλει κανείς να αισιοδοξήσει για την συνέχεια, θα χρειαστεί να στηριχθεί κυρίως σε κινήσεις/πρωτοβουλίες του δημοσίου τομέα. Πώς; Ένα μέτωπο είναι η εκκίνηση (με ένα «επιτέλους» στο βάθος!) μεγάλων επενδύσεων τύπου Αστέρα ή περιφερειακών αεροδρομίων. Το άλλο – πιο απτό – η επιτάχυνση της πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών/arrears, όπου παρά τις παραμένουσες διαμαρτυρίες ο ρυθμός εκκαθάρισης επιταχύνεται – βρισκόμαστε στα μέσα του χρόνου (μετά και τις πιέσεις των τελευταίων δυο αξιολογήσεων…) σε κάτι περισσότερο από 3 δις ευρώ, που είναι εφικτό να εκκαθαρισθούν πλήρως μέσα στην χρονιά.


[Απο το economia.gr]