Συλλογική μνήμη

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έρχεται να προστεθεί στον πιο τραγικό κατάλογο των μεγάλων ατυχημάτων και καταστροφών στην χώρα μας.

Τόσο η μεγάλη καταστροφή στο Μάτι όσο και το δυστύχημα στα Τέμπη, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια δημιουργούν υποσυνείδητα αλλά και ενσυνείδητα, την λεγόμενη συλλογική μνήμη και συνείδηση που λειτουργεί ως συνέπεια της εθνικής κατάθλιψης στην οποία περιέρχεται κάθε φορά η χώρα.

Η συγκεκριμένη τραγωδία με την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς, έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν σχετίζεται με κανέναν εξωγενή παράγοντα, πέρα από το ίδιο το σύστημα ανθρώπων, συστημάτων και διαδικασιών που ελέγχει την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει σεισμός, κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο, μία απότομη πυρκαγιά ή κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα, αλλά πρόκειται για ανθρώπινο λάθος που πυροδοτείται βέβαια από σωρεία διαχρονικών λαθών και παραλείψεων όλων των διοικήσεων αλλά και όλων των κυβερνήσεων.

Το μόνο θετικό που μπορεί κάποιος να βρει μέσα από αυτό το τραγικό γεγονός είναι η ίδια η δύναμη της συλλογικής μνήμης, που από εδώ και στο εξής θα είναι ένας διαρκής μοχλός πίεσης προς τους κυβερνώντες και προς το πολιτικό σύστημα συνολικά, για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών με έμφαση πάντα στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών σε όλα τα δημόσια αγαθά που οφείλει η πολιτεία να εξασφαλίζει, ως ελάχιστη υποχρέωση ανταποδοτικότητας προς τους πολίτες της.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως για μία ακόμη φορά, το ελληνικό κράτος και η δομή του αποδεικνύονται ανεπαρκή στο να υπηρετήσουν τα αυτονόητα αιτήματα των πολιτών για υγεία και ασφάλεια, με ό.τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την πολιτική σταθερότητα, όσο και για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Είναι καιρός λοιπόν έστω υπό την πίεση της συλλογικής μνήμης, να αλλάξουν οι κατεστημένες νοοτροπίες και να υπάρξουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις, με στόχο πάντα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, μέσα από τον σεβασμό των φορολογούμενων πολιτών και των προσδοκιών που έχουν από τους κυβερνώντες.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός