Του Νίκου Λακόπουλου
Καθώς ο Ερντογάν προκαλεί όλη την Ευρώπη και η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε μάλλον οριστικά πως η εθνική της κυριαρχία περιορίζεται στα έξι μίλια. Θεωρητικά έχει δικαίωμα στα δώδεκα μίλια -όποτε εκείνη αποφασίσει- αλλά αυτό είναι θέμα ενός “διαλόγου” ή του Δικαστηρίου της Χάγης -που ας κόψει τον λαιμό του.
Τα δώδεκα μίλα είναι “εθνικισμός” για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, “λεονταρισμός” για τον υπουργό Επικρατείας και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό «η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στα 6 μίλια στη θάλασσα και στα 10 μίλια για τον εναέριο χώρο». Τα υπόλοιπα είναι “δυνητική κυριαρχία”.
Δυνητικός σύμφωνα με τα λεξικά σημαίνει πιθανός, ενδεχόμενος, εφικτός υπό προϋποθέσεις. Θα μπορούσε δηλαδή, αλλά σε άλλο χρόνο, αλλά δεν συμβαίνει τώρα. Οι Τούρκοι σήμερα μπορούν να κάνουν ασκήσεις στρατιωτικές στα 7 μίλια από τις ακτές μας (π.χ. έξω από την Άνδρο, έξω από την Σαντορίνη) χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, βάση του διεθνούς δικαίου, θα πει στον Σκάι ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ οπαδός της άμεσης επέκτασης στα δώδεκα μίλια.
Η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της μέχρι και τα 12 ν.μ. αλλά αυτό είναι απειλή πολέμου από την Αγκυρα, έπειτα από απόφαση του συνόλου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995. Η Ελλάδα θα το κάνει όποτε θέλει, αλλά όχι τη στιγμή που πρέπει!
Αυτό θα ήταν κάτι που δεν θα ήθελαν δυνάμεις όπως η Ρωσία -έλεγε παλιότερα ο πρωθυπουργός των Ιμίων- ώσπου ήρθε ο ίδιος ο Λαβρόφ ολοζώντανος στην Αθήνα να πει πως είναι ψέμα: Η Ρωσία υποστηρίζει τα δώδεκα μίλια -παρά τον αντίθετο “υπόγειο μύθο” όπως είπε κατάπληκτος ο Νίκος Δένδιας υπουργός Εξωτερικών.
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο Libre εντοπίζει μία αντίφαση στην κυβερνητική πολιτική: παρότι σε πρώτο χρόνο η ελληνική άμυνα ήταν στα 100 και πλέον, ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, «μετά όμως το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη νέα επάνοδο του ‘Ο. Ρέις’ με έρευνες σε απόσταση αναπνοής ακόμη κι από τα 6 ν.μ., τέθηκε μια νέα, απόλυτα μινιμαλιστική αυτή τη φορά, κόκκινη γραμμή στα 6 ν.μ.».
Όταν τα ελικόπτερα της τουρκικής αρμάδας παραβίασαν τα 10 ν.μ. του εναέριου χώρου μας νότια του Καστελόριζου ξεχάστηκε η διακήρυξή μας για άμεση επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο αλλά και νότια της Κρήτης όπου επαπειλούνται οι προσεχείς «βόλτες» του «Ο. Ρέις»;
Για τον Γιάννη Βαληνάκη το σχέδιο του Ερντογάν είναι η μετατροπή του Αν. Αιγαίου σε ζώνη μειωμένης κυριαρχίας ή «προτεκτοράτου» για τα νησιά μας. Όπως λέει στη συνέντευξη “περνάει ‘στα ψιλά’ ο τελευταίος προκλητικότατος ‘χάρτης έρευνας και διάσωσης’», ένας χάρτης που «κρούει εκκωφαντικά τον κώδωνα του κινδύνου. Ακούει κανείς;».
Η κυβέρνηση έστειλε τα πλοία στα εκατό μίλια νότια του Καστελόριζου με δηλώσεις και σόου όπως η παρουσία του αρχηγού του ΓΕΣ στο Μέγαρο Μαξίμου με πολεμική στολή. Ύστερα είπε πως τουρκικό πλοίο δεν κάνει έρευνες γιατί έχει …θόρυβο. Και τώρα παρατάσσει τον στόλο απέναντι στον τουρκικό, αλλά σε ένα ασφαλές όριο: η Τουρκία δεν απειλεί τα έξι, αλλά τα δώδεκα μίλια.
Τα δικαιώματα της Ελλάδας όμως δεν αφορούν τα έξι μίλια, αλλά τα δώδεκα τον υπάρχοντα εναέριο χώρο των 10 ν.μ., τα 24 ν.μ. συνορεύουσας ζώνης (που ήδη στην πράξη εφαρμόζεις μαζί με την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης) -όπως λέει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών “-” και βέβαια την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μας (εν αναμονή οριοθέτησης κατ’ αρχήν μέχρι τη μέση γραμμή με τις αντικρυστές ακτές).
“Οποιαδήποτε πράξη ξένης χώρας που απειλεί, υπονομεύει, ή παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στις ζώνες αυτές θα έπρεπε να συνοδεύεται από σαφείς προειδοποιήσεις και σε περίπτωση επανάληψης με ανάλογες ελληνικές κυρώσεις. Αυτό λέει η απλή λογική της στρατηγικής και του δικαίου αν πραγματικά εννοείς να προστατεύσεις τα δικαιώματά σου. Αν δεν θέλεις ή δεν μπορείς, λογικά δεν έχουν νόημα οι κόκκινες γραμμές, ούτε να εξοπλίζεσαι με πανάκριβα συστήματα, ούτε να σπαταλάς διπλωματικό κεφάλαιο ζητώντας από τους τρίτους να πολεμήσουν αντί για σένα…“.
Η παρακολούθηση από τις ελληνικές δυνάμεις με «αποφασιστική ψυχραιμία» του «οργώματος» της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μας στην Αν. Μεσόγειο από την τουρκική αρμάδα έγινε στην αρχή (στα 100+ ν.μ.) με εντυπωσιακή πανστρατιά, διπλωματικές εκστρατείες και υψηλότατους τόνους. Μετά όμως το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη νέα επάνοδο του «Ο.Ρέις» με έρευνες σε απόσταση αναπνοής ακόμη κι από τα 6 ν.μ., τέθηκε μια νέα, απόλυτα μινιμαλιστική αυτή τη φορά, κόκκινη γραμμή στα 6 ν.μ. για να αναιρεθεί κάπως μπροστά στον ορυμαγδό των αντιδράσεων.
Το μήνυμα προς την Τουρκία -κατά τον Γ. Βαληνάκη- ερμηνεύθηκε γενικά περίπου ως λευκή επιταγή για όλες τις ζώνες έξω από το όριο αυτό και επιτάθηκε κι από άλλες αμφίσημες δηλώσεις.
Η θεωρία ότι τα τουρκικά πλοία βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, δεν εξηγούν την πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης -στα εκατό μίλια- όπου καλούσαν τα εχθρικά πλοία να φύγουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα- που τώρα έγιναν διεθνή ύδατα.
Η Τουρκία δεν κάνει έρευνες ούτε σε διεθνή, ούτε σε αμφισβητούμενα ύδατα, αλλά στην “τουρκική υφαλοκρηπίδα” -όπως λέει. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης μαζί με την θεωρία Μητσοτάκη, ότι οι κυρώσεις πρέπει να υπάρχουν, αλλά όχι για να επιβληθούν(!) οδηγούν σε ένα εκπληκτικό σόφισμα:
‘Στόχος της Αγκυρας είναι να δείξει πως εμείς υπαναχωρούμε από τις δεσμεύσεις μας, να μας ωθήσει να κάνουμε κάποιο λάθος και να στρέψει την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντίον μας. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».
Η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΝΕΑ ότι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως η Χάγη, «πολύ δύσκολα θα δώσει στην Ελλάδα το 100% όσων διεκδικεί» είναι ένα σήμα προς τον Ερντογάν να προχωρήσει: η ελληνική κυβέρνηση του προτείνει να πάνε σε ένα δικαστήριο όπου η Ελλάδα θα …χάσει.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη -δια του πρωθυπουργού- δεχθεί ότι «αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση».
Το ερώτημα για την απίστευτη εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη είναι γιατί ο Ερντογάν να πάει σε ένα δικαστήριο ή πόλεμο για να πάρει αυτό που έχει ήδη πάρει -χάρη στην… αποφασιστική ψυχραιμία της ελληνικής κυβέρνησης.