Γιατί ο Μητσοτάκης εκφράζει την αστάθεια και είναι ήδη απερχόμενος και αδύναμος πρωθυπουργός

Του Νίκου Λακόπουλου

Αν μη τι άλλο, η απόφαση του Πρωθυπουργού να μην κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο όπως ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί και να αναλάβει το ρίσκο ενός “δύσκολου χειμώνα” δείχνει μια νευρικότητα που δημιουργεί πολιτική αστάθεια.

Η φθορά της κυβέρνησης θα επιταχυνθεί τον δύσκολο χειμώνα και η αναβολή των εκλογών δεν υπηρετεί την “σταθερότητα” που θέλει να εκφράσει ο σημερινός Πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ομολογεί πως οι εκλογές με απλή αναλογική δεν θα οδηγήσουν σε κυβέρνηση -κάτι που αποτελεί και μια ύβρη για τον λαό και οι επόμενες εκλογές αν βγάλουν κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα βγάλουν μια αδύναμη κυβέρνηση.

Καθώς έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο χωρίς να ξέρουμε ποτέ θα γίνουν οι εκλογές η δυνατότητα του Μητσοτάκη να κυβερνά ως απερχ΄όμενος πρωθυπουργός αμφισβητείται ήδη.

Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB δείχνει πως αν η Νέα Δημοκρατία με μια διαφορά μόνο 7,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δεύτερο κόμμα -κι όχι πρώτο όπως προεξοφλεί- δεν θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Την αστάθεια εκφράζει λοιπόν ο Μητσοτάκης που επιμένει να ζητά εκβιαστικά αυτοδυναμία όταν η λύση για τη χώρα είναι συμμαχικές κυβερνήσεις -με ή χωρίς απλή αναλογική.

Η απλή αναλογική απ΄λώς οδηγεί σε πιο δίκαιη εκπροσώπηση των πολιτών κι όχι σε κυβερνήσεις που δεν εκπροσωπούν ούτε το 20% της κοινωνίας και στηρίζονται στην παραχάραξη της λαϊκής βούλησης με ληστεία εδρών.

Το θεώρημα πως οι συμμαχικές κυβερνήσεις δεν λειτουργούν περιέχει στο βάθος την άποψη πως οι μοναρχικές λύσεις είναι καλύτερες και πως η δημοκρατία οδηγεί σε αδιέξοδο.

Η απλή αναλογική δεν είναι “βόμβα”, αλλά ευκαιρία ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ που θα πρέπει να υπολογίσει τα ποσοστά του σε επαναληπτικές εκλογές με βασικό αίτημα τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για να διορθωθεί η “ανωμαλία” της απλής αναλογικής που έρχεται πάλι στο προσκήνιο είναι το μεγάλο ρίσκο, αφού αντί για αυτοδύναμη κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φοβάται μήπως η χώρα μείνει με υπηρεσιακή κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα, αλλά μήπως σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς τη Νέα Δημοκρατία.

Γιατί έτσι κι αλλιώς μετά τον δύσκολο χειμώνα θα έρθει μια δύσκολη άνοιξη και η χώρα θα πάει σε εκλογές χωρίς να χρειάζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση αν οι δημοκρατικές δυνάμεις κάνουν το αυτονόητο: μια προοδευτική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης εκφράζει την αστάθεια αφού ακόμα κι αν έρθει πρώτο κόμμα δεν θα έχει ξανά την απόλυτη πλειοψηφία και η χώρα θα πάει ξανά σε εκλογές.

Για τον σημερινό πρωθυπουργό δηλαδή ισχύει η φράση του Μπέρτολ Μπρεχτ: “Πάψτε να νομίζετε ότι σας προορίζουν για πρόεδρο. Πρέπει να αλλάξετε συμπεριφορά αν θέλετε να σας ανέχονται στην κουζίνα”.