Τα σκοτάδια των ΜΜΕ

Του Μέλιου Ανδρικόπουλου

Έχω συνηθίσει να με κλέβουν. Με κλέβουν χρόνια τώρα. Πολλοί δημοσιογράφοι-και όχι μόνο…- με κλέβανε και με κλέβουν συστηματικά.

Κάποιος μάλιστα, πριν από αρκετά χρόνια, είχε δημοσιεύσει -ως δικό του..- ολόκληρο άρθρο μου, χωρίς να αλλάξει ούτε ένα κόμμα!!

Όταν του τηλεφώνησα, μου είπε απλά: ”Συγγνώμη, δεν θα το ξανακάνω…”

Οι αντιγραφείς και οι κλέπτες ”πνευματικής ιδιοκτησίας”, έχουν το χαρακτηριστικό, ότι δεν αναφέρουν ποτέ, την αρχική πηγή του θέματος που αντιγράφουν…

Προσωπικά, συνειδητά και καρτερικά, ανέχομαι την πνευματική κλοπή, χωρίς να προβαίνω σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Οι λόγοι είναι κυρίως δύο:

1. Ως πιστός Χριστιανός και γνώστης των Γραφών, σέβομαι απόλυτα την ”εντολή” των Ευαγγελίων: ”Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δώστε. . .”Κατά Ματθαίον 10 παρ.8.

2.Σύμφωνα με τον Μπρεχτ , δεν υπάρχει πνευματική ιδιοκτησία. Συνεπώς, αντιγράψτε ελεύθερα αλλά να αναφέρετε την αρχική ”πηγή”…

Εδώ όμως υπάρχει το εξής παράδοξο. Αυτό που εμείς δίνουμε δωρεάν στους ανθρώπους, κάποιοι άλλοι το παίρνουνε και το μοσχοπουλάνε και με τη δική μας ”αφέλεια”, ζουν πλουσιοπάροχα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό..

Παίρνουν τα άρθρα μας, βάζουν και λίγη ”σάλτσα” και τα μοσχοπουλάνε σε ”επικίνδυνους” διευθυντές μέσων και σε ”πανέξυπνους” και ”παμπόνηρους” εκδότες εφημερίδων…

Η ειρωνεία της υπόθεσης, είναι ότι εκδότες και διευθυντές , προτιμούν τους ”ιμιτασιόν” γραφιάδες και όχι τις αυθεντικές και γνήσιες δημοσιογραφικές και ”πνευματικές” φωνές…

Θα μου πείτε, ” Όμοιος ομοίω αεί πελάζει”(Ο όμοιος τον όμοιο πάντα πλησιάζει ). Έρχεται ο Πλάτωνας, από το μακρινό παρελθόν της αρχαιότητας, για να μας υπενθυμίσει, πως λειτουργούν οι άνθρωποι…Είναι προφανές ,πως δεν θα αλλάξει τώρα η κοινωνία ,που έχει γεμίσει από κλέπτες, απατεώνες και αρπακτικά κάθε είδους…

Στα δημοσιογραφικά πράγματα, το τραγικό είναι, πως δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα. Κάποιες ημερήσιες εφημερίδες μας αντιγράφουν σε καθημερινή βάση με…δόσεις!!

Το βλέπουμε, το παρατηρούμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!!

Δυστυχώς, στην Ελλάδα, τη χώρα της ”φαιδράς πορτοκαλέας”, έχουν καταργηθεί ,όλοι οι θεσμοί ελέγχου και απόδοσης δικαιοσύνης!!

Κάποιες εφημερίδες, που καταγγέλλουν τη δυσλειτουργία των κρατικών φορέων, είναι αυτοί που πρώτοι παρανομούν, αδιαφορούν για τη νομιμότητα και πολλές φορές, φέρονται ως παραρτήματα ”εγκληματικών οργανώσεων”!!

Η πολυσχιδής δραστηριότητα των εκδοτών εφημερίδων, αναπόφευκτα, σχετίζεται και με την ποιότητα της ύλης που παρουσιάζουν στο κοινό, οι γραφιάδες αυτών των εντύπων!!

Συνεπώς, ισχύει στο ακέραιο: Ο Θεός να μας φυλάει από αγύρτες πολιτικούς και από διαπλεκόμενους και αδίστακτους ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης!!

Η εφημερίδα μοιάζει σαν το γάλα που μοιράζει(η που μοίραζε κάποτε…) ο γαλατάς!! Φτάνει σε όλες τις πόρτες των ανθρώπων!!

Η εμφανής έκπτωση στην ποιότητα και την αντικειμενική πληροφόρηση, έχει γίνει αντιληπτή από τους πάντες, από όλους τους αναγνώστες, τους θεατές της τηλεόρασης και ακροατές των ραδιοφώνων!!

Ευτυχώς που το διαδίκτυο, παραμένει ακόμη ελεύθερο και μπορούμε να μαθαίνουμε και να διαβάζουμε εκεί, όσα επιμελώς επιθυμούν και προσπαθούν να μας αποκρύψουν, οι υπεύθυνοι των μέσων ενημέρωσης!!

Είναι σίγουρο, πως αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο, παρά τα όποια προβλήματα που παρουσιάζονται και σε αυτό, ο Ελληνικός Λαός, θα είχε καταναλώσει χιλιάδες τόνους ”σανό” και η παραπληροφόρηση θα είχε πάει σε άλλο επίπεδο!!

Ωστόσο, επειδή πολλοί συνάνθρωποί μας, κυρίως μεγάλης ηλικίας δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το ισχύον καθεστώς των ΜΜΕ , έχει τεράστια επιρροή-άρα και ευθύνη- για τις λανθασμένες ”αποφάσεις ζωής” που παίρνουν αυτοί οι συμπολίτες μας!!

Αν η κοινωνία μας μοιάζει να ”νυστάζει”, και φαίνεται να διαθέτει πολύ αργά αντανακλαστικά, αυτό οφείλεται κυρίως, στην αλλοπρόσαλλη, στην αποπροσανατολιστική πληροφόρηση, που δέχεται σε καθημερινή βάση από τα μέσα ενημέρωσης.!!

Τα μέσα ενημέρωσης ,οδηγούν τους πολίτες στην αδράνεια, στην αναβλητικότητα αποφάσεων, στην κατάργηση άμεσων και δυναμικών συλλογικών δράσεων!!

Έχουμε να κάνουμε, με ένα τεραστίων διαστάσεων κοινωνικό πρόβλημα ,που κανένας φορέας κρατικός-κυβερνητικός-δικαστικός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά!!

Συνεπώς, οι άνθρωποι στο σύνολό τους, είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο και τα μέσα που επιλέγουν για την πληροφόρησή τους, χωρίς ποτέ να ξεχνούν ,ότι κάθε είδηση που έχει σχέση με τη ζωή τους ,πρέπει να διασταυρώνεται δύο και τρεις φορές.

Για να αποφύγει λοιπόν η κοινωνία την πλήρη ισοπέδωση και σαλαμοποίησή της, οφείλει να αφουγκράζεται, να ακούει και να ακολουθεί-κριτικά- τις φωνές εκείνες που μιλούν και γράφουν ,με μόνο γνώμονα, τη σωστή και αντικειμενική πληροφόρησή της, ώστε να είναι σε θέση ,να βγάζουν οι πολίτες ασφαλή συμπεράσματα για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μας αφορούν -άμεσα-όλους μας.