Τι ζητά η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης; 

Του Χάρη Τσιόκα

Επειδή άκουσα πολύ προσεκτικά την ομιλία του κ Μητσοτάκη σήμερα, καλό είναι να του θυμίσουμε ότι δεν είμαστε όλοι λωτοφάγοι για να θεωρούμε πως αποτελούν διέξοδο οι «αερολογίες» που υπερασπίζονται τον πυρήνα  των πολιτικών που δημιούργησαν κρίσεις και  χάσματα στην Ευρώπη και τη χώρα!
Πράγματι το 2019 και έως έναν βαθμό και το 2020 είναι χρονιές πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά πρέπει με έμφαση να τονίσουμε πως η κρίση πολιτικής στην ΕΕ θα συνεχίζεται όσο κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές.
Είναι θράσος να ζητά επιβράβευση αυτής της πολιτικής που απέτυχε παταγωδώς και οδήγησε χώρες και λαούς σε οικονομική διάλυση και ολόκληρες κοινωνίες σε φτωχοποίηση.   Όσο οι κερδοσκοπικοί τους πόλεμοι δημιούργησαν καραβάνια μεταναστών που δήθεν θα αποτρέψουν με… όχι δημοκρατικές διεξόδους, αλλά εθνικιστικές περιχαρακώσεις!!!
Γιατί είναι  ο νεοφιλελευθερισμός η αιτία και η υπονόμευση της αρχής της ισοτιμίας των κρατών που έδωσε τροφή στους κερδοσκόπους και τους ακροδεξιούς δήθεν προστατευτισμούς. Γι’ αυτό  δεν ήταν ούτε μπορεί να είναι λύση η παλινόρθωση σχημάτων με συμμαχίες προθύμων που είναι έτοιμοι όχι μόνο διευκολύνουν ένα περιβάλλον αχαλίνωτης κερδοσκοπικής αγοράς αλλά και να εμπορευματοποιήσουν και τα εναπομείναντα δημόσια αγαθά .. ως δώρα -μερίδια αγοράς στους λίγους.
Γιατί πρέπει να γίνεται καθαρό πως είναι πολιτικαντισμός των αξιωματούχων της εξουσίας ο ισχυρισμός πως μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» με τους νεοφιλελεύθερους για θέματα πραγματικής οικονομίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και εμβάθυνσης της δημοκρατίας! Πολύ περισσότερο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης !
Η αναγκαία κριτική σε λάθη, αδυναμίες και  παραλήψεις της κυβερνητικής διαχείρισης  δεν μπορεί να γίνει με «συνταγές» και ψηφοθηρία δυνάμεων  που δημιούργησαν το πρόβλημα! Αλλά με προοδευτικός πλειοψηφίες σε προγραμματική βάση. Και αυτές δεν μπορεί παρά να είναι οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της πληθυντικής αριστεράς.
Γιατί αυτές έχουν λόγους κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης να μετασχηματίζουν ανάγκες της πραγματικής οικονομίας,της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας σε σχέδιο ανάπτυξης με δικαιοσύνη στους συντελεστές , αλληλεγγύη και δημοκρατία!